Enligt lagen om Lex Sarah är personal skyldiga att anmäla missförhållanden till ansvariga chefer på ett LSS-boende – och är missförhållandena allvarliga, ska anmälningarna skickas vidare till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Ett av de boenden som anmäldes under 2019 enligt Lex Sarah är Dalhem, utanför Malmö.
Men det visar sig, när Uppdrag granskning begär ut rapporter längre tillbaka i tiden, att någon larmat om boendet så tidigt som i september 2018.
“Ett kalt rum med hårda väggar”
En ambulansöverläkare hör då av sig till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att personal under en utryckning reagerade på miljön på boendet:
“De beskrev att det var ett kalt rum med hårda väggar och inga möbler förutom en metallbrits. Utanför rummet fanns något som liknade en bur där killen vistas när han är utomhus.”
Föreståndaren uppger för IVO att boendet är specialanpassat för den boendes speciella behov och att den boende mår bra. IVO väljer att avsluta ärendet utan vidare utredning.
Inlåsta dygnet runt
Men boendet har under flera år låst in personer med autism, berättar nu flera före detta och nuvarande anställda för Uppdrag granskning.
– Lagen är jättetydlig, det gäller alla människor: Vi får inte låsa in, vi får inte låsa ut. Ändå ser man där både chefer och personal som tycker att ”jamen i det här fallet måste vi ju”. Det är jätteorimligt för då hade det ju fått stå så i lagen, säger en personal som vill vara anonym.
Av de som är inlåsta, hur många timmar om dagen blir de inlåsta när de är på boendet?
– Dygnet runt. När de är hemma så är de inlåsta.
Har nu låst upp
Åsa Qvarsebo är avdelningschef för LSS-bostäder i Malmö stad. Hon säger att personal inte får använda inlåsning som en tvångsåtgärd – men att det kan vara en skyddsåtgärd med brukarens medgivande.
Oroar det inte dig att det här är en kommunal verksamhet och att det i år efter år kan se ut på det här sättet hos en extremt röstsvag grupp utan att ni får kännedom om det?
– Det är extremt känsliga personer som kräver mycket åtgärder runt omkring hur man ska arbeta med dem, hur man ska stötta de här brukarna på allra bästa sätt, säger Åsa Qvarsebo.
Efter intervjun har Malmö stad meddelat att man låst upp dörrarna på Dalhem under sommaren 2020. IVO har under sommaren också riktat skarp kritik mot boendet och konstaterar bland annat att olaga frihetsberövande tillämpas.