Under de senaste tre åren har Livsmedelsverket utfärdat totalt 134 förelägganden mot svenska slakterier. 90 av dem har gått till slakterier som är certifierade av Krav.
– Nej, jag kände inte till att det såg så illa ut, säger Kravs vd Anita Falkenek.
Hur kan ni ha missat det? Hur är det möjligt?
– Vi får se över rutinerna i sådana fall, så att vi får ta del av den här informationen på ett tidigare stadium, säger hon.
Trots att slakterierna är certifierade för livsmedelsförädling så kontrollerar Krav inte livsmedelssäkerheten på sina certifierade slakterier. De litar på att Livsmedelsverket ser till att lagarna följs.
”Inte acceptabelt”
Men föreläggandena som har utfärdats beror just på att Livsmedelsverket bedömer att slakterierna inte följer svensk livsmedelslagstiftning. Bristerna handlar bland annat om fekala föroreningar, det vill säga avföring på djurkropparna, och orena knivar som använts vid slakt.
De Kravslakterier som återkommande inte följer svensk livsmedelslagstiftning utgör dessutom över hälften av alla Kravs certifierade slakterier för livsmedelsförädling. Av de drygt 30 slakterier som nu har Kravcertifiering har 23 stycken fått förelägganden under de senaste tre åren.
– Som konsument ska man lita på att alla produkter som man köper ute i butiken eller restaurangen uppfyller svensk lagstiftning vad gäller hygien och produktsäkerhet. Det finns ingen skillnad på det, på Kravcertifierat och övrigt. Allt ska hålla god hygien och ha god produktsäkerhet. Och det menar jag att så är det, säger Anita Falkenek.
Men det måste ju ändå intressera er om det är så att Kravslakterierna har större problem med hygienfrågor och livsmedelssäkerhet än vanliga slakterier?
– Ja, det är inte acceptabelt att det ser ut så.