– Det startade med sociala nätverk men nu talar vi nästan bara om ”darknet”. Trenden bara ökar och ökar. Det är mycket svårare att ta sig in och ibland vet vi att det pågår någonting men vi vet inte vad, berättar en forskare vid israeliska International Institute for Counter Terrorism, ICT, som av många anses tillhöra de världsledande inom terrorforskning.
Exempel på när terrorverksamhet har planerats med hjälp av krypterade chattar är terrorattentaten i Paris i november 2015 samt i Bryssel i mars 2016. Vid dessa attentat har IS tagit på sig skulden och man har använt appar som Viber, Telegram och Whatsapp i planeringen.
Krypteringen har blivit ett problem
För säkerhetstjänster världen över har krypteringen blivit ett problem. Bland annat har svenska Säpo klagat på att tekniken sprungit ifrån dem. När Uppdrag granskning frågar om vilka möjligheter de har att övervaka krypterad kommunikation vill Säpo inte svara.
”Vad vi har för information eller hur vi värderar den informationen är inte heller någonting vi kan uttala oss om”, meddelar Säpos pressekretare Johanna Måhlén via mejl.
Israeliska ICT ger emellertid en tydlig bild av problemet. Man arbetar praktiskt med att följa och infiltrera terrorgrupper som IS i sociala medier. Institutet har också i uppdrag att förse den israeliska säkerhetstjänsten med råd och för också ibland uppgifter om hot vidare.
– Det är som en katt-och-råtta-lek. Man måste hinna ta sig in i de slutna grupperna innan de avslutas, förklarar en av forskarna som Uppdrag granskning träffar.
Över 700 konton på Telegram
Appen Telegram har blivit ett viktigt verktyg för jihadister, enligt ICT. Forskarna berättar att IS för ett halvår sedan hade fler än 700 konton på Telegram, en krypterad meddelande-app där man chattar med varandra, och att de öppnar fem nya konton varje dag. Det har enligt ICT blivit svårare att övervaka jihadisternas kommunikation.
– Ja, självklart, svarar en av forskarna med bakgrund som överstelöjtnant i den israeliska armén där han arbetade med underrättelsetjänsten.
– Man måste anstränga sig mycket mer idag för att kunna vara på samma plats där vi var för ett par år sedan, berättar han.
FAKTA: DARKNET
Kryptering är att dölja information. På internet kan det bland annat göras med hjälp av särskild mjukvara.
”Darknet” är en generell och något flytande term som bland annat används för att beskriva krypterade nätverk på internet, där information skickas och tas emot utan att den eller användarna kan spåras.
Darknet är i sin tur en del av ”deep web”, den enorma och växande delen av internet som inte hittas av sökmotorer, oftast på grund av att informationen ligger i databaser som inte indexeras.
Källa: Polisen (TT)