Grekland, Tyskland, USA och Island. Leontine Olsbjörk från Göteborg har gjort dna-test och via en dna-sajt hittat halvsyskon runt om i världen. Hon är uppe i 25 stycken, men tror att det finns fler. Hon har via spermabanken Cryos, med säte i danska Århus, försökt att få ut det exakta antalet.
– De var väldigt tydliga med att det var information som jag inte har rätt till att få veta, säger Leontine Olsbjörk.
Se reportaget: Spermiestölden
När Uppdrag granskning frågar Martin Lassen, försäljningschef på Cryos, framgår det att uppgifterna är svåra att få fram. Varje land som köper sperma ombeds att rapportera till banken hur många graviditeter donationen resulterar i.
Martin Lassen säger att Cryos strävar efter att varje donator ska ge upphov till barn i mellan 25 och 50 familjer runt om i världen. Han konstaterar samtidigt att efterfrågan är stor och att donatorerna inte räcker till. Varje land har olika regler kring antalet donatorsyskon inom landsgränsen. I Sverige får varje donator ge upphov till barn i max sex familjer utöver sin egen. Spermier som donerats på svenska offentliga sjukhus säljs inte vidare till andra länder.
Risken – träffa halvsyskon på krogen
Leontine har ett instagramkonto för dem hon kallar DCP – donor concieved people – och märker att många är oroliga över just syskonfrågan. Hur stor risken är att träffa ett halvsyskon på krogen är en fråga som diskuteras.
– Hur hanterar man detta? Det är ju jättesvårt. Jag var aldrig orolig för det när jag trodde att jag bara hade tolv syskon. Men nu är det ju väldigt många fler.