Scrolla ner i listan för att ta del av de tio mest lästa granskningarna under 2018. Foto: SVT

Lista: Här är de tio mest lästa granskningarna 2018

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Falska sjuksköterskor med äkta intyg, ”Sugardaddys” och sexköp, dopning i Olympiska spelen – och ett avslöjande som ändrade bilden av utredningen kring mordet på Olof Palme. Här är Uppdrag gransknings mest lästa reportage under året som gått.

1. Högskoleprovsfusket

De kan vara framtidens läkare, jurister eller ekonomer. Personer som fuskat sig till toppresultat på högskoleprovet pluggar i dag på eftertraktade utbildningar runt om i landet. Samtidigt som andra studenter blivit utan en studieplats de förtjänat.

Men ett av nätverken bakom högskoleprovsfusket stoppades. För att hitta de misstänkta gick polisen undercover, betalade för fusktjänsten och placerade 89 000 kronor i en övervakad förvaringsbox. Till platsen kom två män för att hämta upp pengarna, en pappa och hans 23-åriga son.

Till slut slog Ekobrottsmyndigheten och polisen till mot nätverket – mitt under pågående prov.

Ta del av hela granskningen här.

2. Fallet Christer Pettersson

I biblar, kalendrar och på kassettband sparade Christer Pettersson sina tankar.

I över ett decennium låg hans tillhörigheter orörda i ett gammalt källarförråd – 35 sopsäckar vars innehåll inte ens polisen känt till. Säckar som leder till ett avslöjande som förändrar bilden av utredningen om mordet på Olof Palme.

Bland annat handlar det om hur poliser i Palmegruppen lockade missbrukare med stora summor pengar för att de skulle vittna mot Christer Pettersson. Om hur ett vittne förhördes 43 gånger och ändrade sin historia. Och om hur det fanns stora svagheter i ett annat av vittnesmålen.

Ta del av hela granskningen här.

3. OS – ett orent spel

Rysslands tidigare antidopningschef går ut och vittnar om att hela det ryska friidrottslandslaget var dopat under OS i Peking 2008, och att president Vladimir Putin ska ha vetat om det.

Flaskorna som ska användas vid dopningskontrollerna i OS i Sydkorea går obemärkt att öppna för att manipulera innehållet.

Dessutom får Uppdrag granskning tillgång till blodvärden för världseliten på skidor. I databasen sticker en svensk skidåkare ut, tre experter pekar ut honom som sannolikt dopad.

Ta del av hela granskningen här.

4. Sjuksköterskebluffen

Tänk dig följande: Du har fått en stroke, överlevt och hamnat på rehabiliteringsavdelning. Men personen som sätter dropp och ger dig medicin är i själva verket inte utbildad sjuksköterska

Istället är det en plattsättare, hönsuppfödare eller lastbilschaufför som ansvarar för din vård.

Runt om i Rumänien finns skolor där sjuksköterskestudenter tagit examen, men studenterna har inte varit där. Istället har de jobbat med helt andra yrken, i Sverige.

Ta del av hela granskningen här.

5. Sugardaddy

Att betala sig till sex är förbjudet i Sverige sedan 1999. Det är också olagligt att försöka få sex mot betalning. Men när Uppdrag gransknings medarbetare utger sig för att vara en så kallad sugarbaby blir hon från flera håll erbjuden pengar för sex. 

Med dold kamera filmar hon ett möte med en person på en mycket väl ansedd samhällsposition.

– Efter några dejter kommer nog de här funderingarna på sex in alltså, det får du nog vara beredd på. Jag är inte mer än man jag heller, säger han när de möts.

Ta del av hela granskningen här.

6. Kommungranskarna i Botkyrka

En möjlighet att få tusentals röster som skulle innebära en förändrad politisk spelplan. Det var vad som låg på bordet när två moderater kom till ett möte i Alby moské i Botkyrka kommun.

Inbjudan kom från deras politiska motståndare, miljöpartisten Ali Khalil. Och rösterna var inte gratis. För att få dem skulle Moderaterna först lova att ge församlingen det de vill ha – en tomt till en ny moské.

– Vi var naturligtvis helt chockade. Vi hade inte räknat med att det här mötet skulle ha ett sådant uppsåt över huvud taget, säger det moderata oppositionsrådet Stina Lundgren till Uppdrag granskning.

Ta del av hela granskningen här.

7. Kommungranskarna i Västervik

Den unika tomten med havsutsikt åt alla håll skulle bli en ny mötesplats för Västerviksborna. Men när bygget på Slottsholmen stod klart fanns istället 38 exklusiva bostadsrätter, som Abba-stjärnan Björn Ulvaeus bolag tjänat många miljoner på.

För 750 000 kronor fick Ulvaeus köpa tomten, priset han betalade var en bråkdel av vad den tre år senare värderades till.

Och när Uppdrag granskning begär ut mejl som skickats mellan Björn Ulvaeus och dåvarande kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M), som agerade mellanhand i projektet och skrev under alla avgörande dokument från kommunens sida, så målar Hjalmarsson över meningar för att dölja viktiga delar av mejlen.

Ta del av hela granskningen här.

8. Terroristen Akilov

Vem var Rakhmat Akilov? Uppdrag granskning har följt i terroristens fotspår och kartlagt hur han levde tiden före terrordådet på Drottninggatan.

Flera månader före attacken skulle Akilov ha lämnat Sverige. Migrationsverket klassade honom som avviken, alltså att han gått under jorden. Men i själva verket levde Rakhmat Akilov helt öppet.

Han efterlystes, men i handlingarna som lämnats till gränspolisen stod det inte att mannen som avvek hette Akilov – utan Rahmatjon Kurbonov, en känd uzbekisk artist.

Ta del av hela granskningen här.

9. Safet och sanningen

En kvinna och tre barn hittas livlösa i en lägenhet i Gårdsten i Göteborg. Safet Makas, pappan i familjen, misstänks ha mördat dem. Men istället är det hans fru som tagit livet av sig själv och barnen. Kvar finns en pappa som söker efter svar. Hur kunde det hända?

Det ska visa sig att familjen hade skulder och skulle vräkas från sitt hem. Socialtjänsten visste om det – men Safet Makas fick veta det först när han satt i förhör hos polisen, misstänkt för mord.

För Uppdrag granskning berättar han sin historia för första gången.

Ta del av hela granskningen här.

10. Bakom stängda dörrar

Cornelius Björnarås har autism, är på en treårings utvecklingsnivå och ska alltid ha en vuxen vid sin sida. Ändå lämnades han ensam under stora delar av dygnet på sitt tidigare gruppboende.

Han blev fasthållen och nedbrottad då han var orolig och utåtagerande. Efter ett kraftigt utbrott polisanmäldes han av personal och ställdes inför rätta – misstänkt för grov misshandel.

Okunnighet och bristande empati bland personalen, vanvård, våld, sexuella övergrepp och till och med dödsfall. Det är vad som framkommer i en kartläggning av 1800 anmälningar om missförhållanden på grupp- och korttidsboenden för funktionshindrade i hela Sverige.

Ta del av hela granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.