Medier betalade stora pengar för att intervjua Christer Pettersson

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Bland Christer Petterssons kvarlämnade ägodelar finns dokument som visar att han fick stora summor för att ställa upp på intervjuer i olika medier. Bland medierna som betalat finns SVT, Strix/TV3 och DN.

Vintern 1989 blev Christer Pettersson en fri man. Men mordet på Olof Palme skulle förfölja honom resten av hans liv. 

– Jag tror att folk såg på honom med skräckblandad förtjusning, säger tv-profilen Robert Aschberg. 

Fallet Christer Pettersson

Han intervjuade Christer Pettersson vid flera tillfällen.

– Han var ju en tittarmagnet. Det är den krassa verkligheten, säger han.

Lockade Pettersson att erkänna

Christer Pettersson dömdes för mordet på Olof Palme i tingsrätten, men friades i hovrätten. Efter frigivningen blev han snabbt en kändis i 1990-talets nya medievärld.  

– Han gillade ju att kittla den där tron på att det var han som var mördaren. Han gick inte hela vägen, men han gick väldigt nära stupet. Och tittade ner, säger Robert Aschberg.

I slutet av 1990-talet blev Christer Pettersson alltmer märkt av ett liv fyllt av droger. Samtidigt lockade journalister honom att mot betalning gå̊ hela vägen och erkänna Palmemordet.

Ett av medieföretagen som betalade Christer Pettersson för att han skulle ställa upp i intervjuer var Robert Aschbergs Strix Television. Men han vill inte berätta hur mycket pengar det handlade om. 

– Det har jag aldrig sagt någonting om. Och det kommer jag inte att säga heller, säger Robert Aschberg.

”Medierna dömde honom obarmhärtigt”

Men i Christer Petterssons bortglömda sopsäckar finns svaret. Han har fått utbetalningar från en rad olika medieföretag. Enligt dokumenten Uppdrag granskning hittar har ingen betalat honom så mycket som Strix Television. Bara under ett år fick han nästan 300.000 kronor. 

Men det var inte så att du egentligen bara utnyttjade en missbrukare som ville ha pengar till knark och hyra?

– Jag utnyttjade det kommersiella systemet. Utnyttjade det intresse som fanns för ett visst ämne. Vi har ibland framställts som unika i det vi gjorde. Men jag kan ju påminna om att både Aftonbladet, Expressen, SvD, DN och Sveriges Television tapetserade med Christer Pettersson, säger Robert Aschberg.

Anders Roos är pastor och den som begravde Christer Pettersson när han dog, 57 år gammal.

– Medierna dömde honom obarmhärtigt. Människor i allmänhet, en stor del, kallade honom för ”Palmemördaren” ute på öppen gata, säger han.

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdagen den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid, onsdagen den 21 och den 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet