Trots att man redan 2014 tog de första spadtagen har bygget av Barents Center inte kommit igång på den nu vattenfyllda tomten. Finansieringen har inte gått att lösa, enligt entreprenör Mikael Fahlander. Foto: Ur planerna/SVT

Miljardprojekt skulle ge hundratals jobb - är fortfarande en grusgrop

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det har kallats det största byggprojektet norr om Stockholm och dominerat kommunpolitiken i Haparanda under flera år. Men på platsen där Barents Center planerats finns i dag bara en stor grusgrop. Och framtiden för projektet är oviss.

Det har länge funnits en dröm om att skapa ett stort gemensamt centrum på gränsen mellan Haparanda och Torneå, något som binder samman städerna och länderna. Och när mångmiljonären och entreprenören Mikael Fahlander kom till Haparanda för sju år sedan och presenterade sitt miljardprojekt Barents Center - en ny skola, sporthall, ett hotell och en stor galleria med hundratals nya arbetstillfällen, fick han politiskt stöd. Kommunens bidrag var 25-åriga hyresavtal på en skola och multiarena som ingick i byggprojektet. 

Fahlanders förslag vann

Efter en så kallad konkurrenspräglad dialogupphandling bestämde sig kommunen för att arbeta vidare med Mikael Fahlanders förslag. Han fick köpa den attraktiva tomten för 48 miljoner kronor och den socialdemokratiska majoriteten drev våren 2013 igenom beslutet om hyresavtalen. Optimismen var stor när beslutet togs. Gunnel Simu, dåvarande kommunalråd (S), talade i kommunfullmäktige i oktober samma år:  

Kommungranskarna: Haparanda

”Jag kan säga att utan den kommunala medfinansieringen eller utan att vi skulle ha gått in som hyrestagare i det här så hade det här projektet aldrig blivit av. Utan oss socialdemokrater, att vi har orkat och haft viljan att genomföra det här. Jag är väldigt glad över att vara socialdemokrat idag, och över att vi i Haparanda tar ansvar för framtiden, för jobben, för en bra framtidsskola, för arbetstillfällen.” 

Tomten i princip orörd

Oppositionen protesterade förgäves mot projektet. 

– Om det låter för bra för att vara sant, så är det oftast inte sant, säger Sven Tornberg (C) om projektet i dag. 

Trots att man redan 2014 tog de första spadtagen har inte bygget kommit igång på den nu vattenfyllda tomten. Finansieringen har inte gått att lösa, enligt Mikael Fahlander. Han menar att det beror på kritiska oppositionspolitiker, media och på brister i projektledningen.

I dag är hela projektet till salu och en finländsk entreprenör vid namn Errki Hanhirova har visat intresse. Men efter en mängd turer där tomten bytt ägare, belånats och företagen bakom projektet haft stora ekonomiska problem är prislappen nu hela 320 miljoner. Detta gör det svårt att få ekonomi i projektet.

Avtalen upphör 2020

Dessutom behöver bygget komma igång ganska omgående. Är skolan och multiarenan inte inflyttningsklara i januari 2020 upphör hyresavtalen att gälla. 

Det nuvarande kommunalrådet Peter Waara (S) är i dag kritisk till hur upphandlingen gick till. 

– Konkurrenspräglad dialog innebär ju att entreprenörerna ska sälja in ett koncept till, i detta fall, kommunen. Det pekar ju på att kommunen kanske inte hade tänkt klart, inte riktigt var med i matchen när det kommer till frågan om vad behovet egentligen är. Utan man ställdes inför att ”det här är behoven”, så det var ett skickligt säljarbete som gjordes där, säger han.

Uppdrag gransknings reportage Kommungranskarna: Haparanda sändes onsdag den 11 oktober klockan 20:00 i SVT1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna: Haparanda

Mer i ämnet