Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har handlat om ett sätt att plocka ut pengar från Akademiska sjukhuset som skulle användas för utbildningssatsningar – men det finns inga utbildningar”, säger åklagaren Staffan Edlund. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Misstänkta miljonmutor till tidigare chef på Akademiska – sju personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nära fem miljoner kronor ska ha gått till röntgenläkaren och verksamhetschefen i samband med inköp av medicinsk utrustning. Nu åtalas sju personer i en misstänkt muthärva på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Polisutredningen startade efter att Uppdrag granskning 2022 avslöjat hur Canon medical system satt in 200 000 kronor på läkaren och verksamhetschefen Adel Shalabis konto i samband med att de sålt en röntgenapparat till sjukhuset.

– Det är ovanligt att vi ser en chef i offentlig verksamhet som tagit emot mutor i den här omfattningen, säger Staffan Edlund, senior åklagare vid Riksenheten mot korruption, som leder förundersökningen i ett pressmeddelande.

Åtalas för grova brott

Den före detta verksamhetschefen på Akademiska sjukhuset har suttit häktad i ett drygt halvår och åtalas på torsdagen för grovt tagande av muta, grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

– Min klient nekar till samtliga brott. Han medger att han tagit emot pengar vid sidan av sin anställning. Det har rört sig om föreläsningar, konsulttjänster och stöd till forskning, säger Hampus Wikerstål, Adel Shalabis advokat till SVT.

Bonusupplägg och luftfakturor

Ett antal chefer och medarbetare på Siemens, Canon, Göteborgsföretaget Gothia medical och det finska hyrläkarföretaget Doratone åtalas också för bland annat grovt givande av muta och medhjälp, grovt bedrägeri.

Enligt åtalet nekar samtliga till brott. SVT har varit i kontakt med flera av försvarsadvokaterna som bekräftar det.

Två av företagen ska ha betalat ut något som liknar en bonus till verksamhetschefen, i samband med affärer med sjukhuset. Säljchefen på Siemens ska enligt åtalet ha betalat 100 000 kronor till Shalabi, pengar som lagts på en faktura för ultraljudsutrustning till Akademiska sjukhuset.

Företaget Doratone misstänks ha skickat luftfakturor till Region Uppsala under flera års tid, och sedan fört över pengarna till Adel Shalabis konto. Deras förklaring är att pengarna skulle gå till forskning och utbildning.

– Det finns inga utbildningar, det är inte på riktigt, säger åklagare Staffan Edlund.   

Rättegång väntas starta i januari i Attunda tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.