Giuseppe Orsi, chef för koncernens moderbolag Finmeccanica, tvingades tillsammans med Agusta Westlands vd, Bruno Spagnolini, lämna sitt jobb under 2011. Foto: SVT/AP Photo/Luca Bruno

Mutskandal skakar Sjöfartsverkets helikopterleverantör

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Fängelsestraff och miljonskadestånd – det har två chefer hos helikopterleverantören Agusta Westland dömts till efter att ha mutat den indiska försvarsmakten.

Två höga chefer hos helikoptertillverkaren Agusta Westland, som har levererat Sjöfartsverkets nya helikoptrar, har dömts för mutbrott i Italien. I en affär med den indiska försvarsmakten ska mångmiljonbelopp i mutor betalats ut med hjälp av falska fakturor och de två cheferna dömdes nyligen i en domstol, motsvarande svenska hovrätten, till fyra och ett halvt respektive fyra års fängelse. Kravspecifikationen i den indiska upphandlingen ska ha ändrats för att stämma överens med just Agusta Westlands helikopter. Det är exakt samma kritik som riktats mot Sjöfartsverket i deras upphandling och köp av sju nya räddningshelikoptrar av det italienska bolaget.

Tvingades lämna sina jobb 2011

De två cheferna, Agusta Westlands vd, Bruno Spagnolini och Giuseppe Orsi, chef för koncernens moderbolag Finmeccanica, tvingades lämnade sina jobb under 2011. Det var samtidigt som Sjöfartsverket förhandlade fram affären med Agusta Westland. Men Sjöfartsverkets ledning har förnekat att man i den statliga miljardaffären haft några samtal eller förhandlingar med de nu dömda cheferna.

Helikopteraffären

– Vi tar starkt avstånd från alla former av oegentligheter och korruption. Det är fel att göra affärer på det sättet, säger Noomi Eriksson, ställföreträdande generaldirektör på Sjöfartsverket.

Pågår flera utredningar

Efter Uppdrag gransknings reportage om Sjöfartsverkets affär har det också i Sverige startat flera utredningar. På Riksenheten mot korruption pågår en förundersökning och man har bland annat genomfört husrannsakningar på Sjöfartsverket. Åklagare Robert Engstedt leder förundersökningen.

– Givetvis följer vi noga vad som händer i den italienska rättsprocessen men jag kan inte kommentera vad vi exakt gör eller planerar att vidta för åtgärder, säger han till Uppdrag granskning

Dömdes till skadestånd

Även Konkurrensverket, riksdagens konstitutionsutskott och justitieombudsmannen, JO, utreder upphandlingen och hur Sjöfartsverket agerat. Uppdrag granskning har i flera reportage bland annat avslöjat hur kravspecifikationen i upphandlingen anpassades för att utestänga konkurrenterna och hur miljardaffären drevs igenom trots att riksdagen ännu inte givit sitt godkännande.

De italienska cheferna dömdes även till att betala 7,5 miljoner euro, en summa som enligt rätten motsvarar de mutor som ska ha betalats ut. Och skandalen kring den italienska helikoptertillverkaren kan växa ytterligare. Förutom i Sverige pågår också nu polisutredningar i Panama, Kanada, Cypern och Algeriet efter affärer med Agusta Westland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helikopteraffären

Mer i ämnet