Kvällens program är en granskning av hur tillsynsmyndigheten och sjukvården säkerställer att anställd sjukhuspersonal uppfyller legitimationskravet. Granskningen visar på stora brister. Ansvariga chefer medger missförhållandet på ett ovanligt öppet sätt i reportern Karin Mattissons intervjuer. Deras förklaringar kan sammanfattas med två ord: godtrogenhet och slapphet.
Ingen av de falska läkare som avslöjas i programmet arbetar idag inom svensk sjukvård. Det gäller således även ”Skåne-läkaren” som under 3,5 år arbetat som läkare och behandlat minst ett tusen patienter som anställd av Region Skåne.
För att kunna motivera namnpublicering krävs ett stort allmänintresse. Ett skäl kan vara att varna för en falsk läkares verksamhet. Om någon av de granskade falska läkarna hade fortsatt verka inom sjukvården idag skulle en namnpublicering vara befogad. Men det faktum att det kan finnas risk för att dessa personer dyker upp inom sjukvården igen är, enligt min mening, inte tillräcklig grund för publicering av namn i programmet.
”Skåneläkaren” sökte i höstas en tjänst som läkare vid försvarsmakten. Där fungerade kontrollsystemet. Om andra myndigheter på samma sätt gjorde den enkla kontroll som krävs skulle vare sig ”Skåneläkaren” eller de andra kunna lura sig in i sjukvårdssystemet. Region Skåne har efter vår granskning beslutat om att gå igenom samtliga journalanteckningar som gjorts av ”Skåneläkaren”.
Om du känner oro och befarar att du har blivit behandlad av någon av de falska läkarna kan du vända dig till den vårdgivare som du haft kontakt med.
Förhoppningsvis leder kvällens program till att myndigheterna i fortsättningen gör sitt jobb ordentligt så att inte patienter behöver känna oro för att den behandlande läkaren inte är en riktig läkare.