Efter flera år av juridisk strid beslutade regeringen 2019 att ge Jehovas vittnen statsbidrag. Beslutet har fått kritik – till och med av den myndighet som ansvarar för utbetalningarna.
Se reportaget: Ärren från Jehovas – SVT Play
Enligt svensk lag ska endast trossamfund som ”bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på” beviljas bidrag. Men inifrån det som av många utpekats som en sekt kommer larm om att Jehovas vittnen står för motsatsen.
– De arbetar med strukturer som faktiskt undergräver vårt fria samhälle, säger före detta medlemmen Erik Engelv, som uteslöts efter att han kommit ut som homosexuell.
Hot om uteslutning
Uppdrag granskning har intervjuat 44 före detta medlemmar från olika församlingar runt om i landet. Bland dem finns så kallade ”äldstebröder” som ansvarat för att kontrollera att medlemmarna följer regelverket.
Tillsammans berättar de om stenhårda regler – och det höga pris man får betala om man inte följer dem.
Ett Jehovas vittne är partipolitiskt neutralt. Den som blir medlem lovar att aldrig rösta i politiska val och säger nej till militär tjänstgöring. Sex före äktenskap är inte tillåtet och vittnena får inte ta emot blodtransfusion – inte ens om de riskerar att förlora livet.
Den som inte följer reglerna riskerar att uteslutas.
Jehovas vittnen har inte velat ställa upp på en intervju för Uppdrag granskning men skriver i ett mejl:
“...om ett Jehovas vittne väljer att inte längre leva efter Bibelns normer eller vill framhålla uppfattningar som går emot Bibeln är han eller hon naturligtvis fri att göra det, men naturligtvis inte inom trossamfundet.”
– Uteslutning är ju något som kan användas i många olika sammanhang, även i andra organisationer. Men Jehovas vittnen tar det ett steg vidare och inkluderar en social uteslutning. Det är den som är så brutal eftersom du förlorar hela ditt sociala nätverk, säger före detta medlemmen Karoline.
Jehovas vittnen: ”En kärleksförklaring”
Gemensamt för alla de 44 före detta medlemmar som Uppdrag granskning intervjuat är att de blivit uteslutna ur församlingen.
På Jehovas vittnens hemsida går att läsa att uteslutningen är en kärleksförklaring, då det kan vara ett sätt att få tillbaka den förlorade personen till den rätta vägen, samt att “när en person blir utesluten bryter vi kontakten och slutar prata med honom eller henne”.
Jehovas vittnen skriver till Uppdrag granskning att ”ingen blir tvingad att bli ett Jehovas vittne” samt att “kritik mot Jehovas vittnen bygger ofta på ofullständig eller fördomsfull information”. De vidhåller att de bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på.
Efter att Jehovas vittnen beviljats statsbidrag vill regeringen nu lägga fram en ny lagstiftning.
– Alla trossamfund som nu befinner sig inom det här systemet kommer att omprövas mot den nya lagstiftningen, säger Nina Andersson (S), statssekreterare på kulturdepartementet.
Missa inte Uppdrag granskning
Reportaget ”Ärren från Jehovas” finns att se på SVT Play.