Politiker missnöjda efter utfrågning av Ekobrottsmyndighetens generaldirektör

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

”Det måste bli en förändring på Ekobrottsmyndigheten”. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell till Uppdrag granskning. Han och flera andra politiker uttrycker förvåning över att generaldirektör Monica Rodrigo fortsätter hävda att ledningen ska styra vilken expert som politiker ska få hålla samtal med.

Chefsåklagare Stefan Lundberg vittnade för Uppdrag granskning om hur han blev omplacerad efter att han kommit med intern kritik om dålig arbetsmiljö och tystnadskultur på Ekobrottsmyndigheten.

– Det här utgår från generaldirektören. Det är en detaljstyrning och en toppstyrning och tystnadskulturen är väldigt utbredd, sa Stefan Lundberg.

Cheferna nekar till repressalie mot Stefan Lundberg. Men även uppgifterna om att politiker stoppats från möten med myndighetens experter, med hänvisning till generaldirektören, har fått kritik.

“Ofiltrerat”

Efter att granskningen publicerats kallades generaldirektör Monica Rodrigo till justitieutskottet för att förklara sig inför politikerna. Men efter utfrågningen kvarstår den politiska kritiken.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, säger att han är ”förvånad” över att generaldirektören inte vill genomföra några förändringar.

– Det är viktigt för oss, om vi vill besöka ett kontor eller tala med en enskild medarbetare, att få höra från de som jobbar med ett ämne så vi kan få den informationen ofiltrerat. Annars blir det svårare för oss att kunna fatta kloka beslut, säger Johan Forssell.

“Det måste bli en förändring”

Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Monica Rodrigo, som inte vill ställa upp på en intervju, skriver i ett mejl till Uppdrag granskning:

“Min bild är att arbetsmiljön överlag är god vid myndigheten. Myndigheten tar självklart emot besök från politiker. Besök samordnas centralt inom myndigheten för att kunna ta ställning till vem som bäst kan svara på frågorna.”

Monica Rodrigo menar att en viss kontakt mellan politiker och tjänstemän är okej och säger att direktkontakt kan vara naturligt om det handlar om en specifik fråga.

Men Johan Forssell (M) vill ha andra svar:

– Om all information ska gå via personer högst upp i ledningen på en organisation, då förstår vem som helst att det finns risk för att saker och ting kanske utelämnas. Det måste bli en förändring på Ekobrottsmyndigheten, på ett eller annat sätt.

Tänker ta upp situationen med ministern

Liberalernas ledamot i justitieutskottet, Johan Pehrson, säger till Uppdrag granskning att han kommer att ta upp situationen med justitieministern. 

Vänsterpartiets ledamot Linda Snecker menar att det är svårt att ha förtroende för generaldirektören i nuläget – då hon anser att ledningen på Ekobrottsmyndigheten inte tar kritiken på allvar.

– Svenska myndigheter ska vara kunskapsbaserade. Man ska ha många fria åsikter om hur man kan driva arbetet framåt, säger Linda Snecker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.