Det var i maj i år som första barnet berättade för anhöriga om saker en manlig pedagog ska ha gjort mot henne på förskolan.
Polisen inleder då en förundersökning om våldtäkt mot barn och mannens kolleger berättar i förhör att de tror på barnet. Pedagogen stängs av från arbetet, men polisutredningen läggs ner efter en vecka.
Två månader senare berättar nästa barn. Även denna utredning läggs ner.
Ingen information till föräldrar
När det har gått tre månader har kommunen ännu inte informerat föräldrarna i barngruppen om anklagelserna. Det blir istället den första familjen som berättar.
– Vi tyckte att det var så fel att de inte fick veta nåt, när deras barn tillbringat dagarna med samma pedagog, säger mamman.
Nu anklagas kommunen för mörkläggning. De kritiseras också bland annat för att de under sin egen utredning berättat för pedagogen exakt vad han anklagas för – innan han hörts av polis.
”Rätt att få veta”
Anna Kaldal, professor i processrätt vid Göteborgs universitet, menar att föräldrarna borde ha fått information.
– Man har rätt som förälder att få veta det som rör ens barns personliga angelägenheter. Sen exakt hur mycket, detaljerna, är svårare att bedöma. Där finns större tolkningsutrymme.
Kommunstyrelsens ordförande står fast vid hanteringen av fallet och menar att allt skett i samråd med polisen.
– Det är fruktansvärt om föräldrarna tycker att vi mörklägger något. Jag har varit extremt tydlig att vid övergrepp mot barn så måste vi vara supertydliga. Men samtidigt är det ju så att en människa kan ju faktiskt vara oskyldig. Det är också en svår situation att hantera, säger Sven Gustafsson (M).
De tidigare polisutredningarna har öppnats på nytt. Och förundersökningen omfattar nu totalt fem barn.
Anna Kaldal har gått igenom handlingar i fallet och menar att kommunens agerande kan ha påverkat polisutredningen.
Enligt henne har även förundersökningen brister, bland annat att den utpekade inte hördes direkt.
– Den första tiden är mest avgörande för att säkra bevisning. Om den som är misstänkt hinner undanröja eventuella bevis så hamnar man i ett mycket sämre utgångsläge. Hade man vidtagit dessa utredningsåtgärder initialt hade utredningen varit skyddad på ett helt annat sätt.
Den utpekade pedagogen nekar till anklagelserna.
Polis och åklagare vill inte svara på frågor med hänvisning till förundersökningssekretess.
Detta har hänt:
29 maj 2024: Första barnet berättar om misstänkta sexuella övergrepp. Polisen inleder en förundersökning om våldtäkt mot barn. Pedagogen stängs av. Kolleger säger i förhör att de tror på barnet, och att pedagogen varit ensam med barnen flera timmar om dagen. Rektor berättar att de misstänker att ytterligare två barn utsatts men gör då varken polisanmälan eller orosanmälan.
6 juni: Förundersökningen läggs ner. Den utpekade pedagogen hörs inte av polis.
12 juni: Kommunen håller samtal med pedagogen i sin egen utredning. De berättar för pedagogen vilket barn det gäller och exakt vad barnet berättat.
20 juni: Pedagogen säger upp sig efter att ha varit avstängd sedan den första anmälan kom in.
15 juli: Ny polisanmälan efter att ett annat barn berättat saker om samma pedagog. Pedagogen anhålls och släpps efter förhör.
30 augusti: Förundersökning nummer två läggs ner.
10 september: Kommunen håller informationsmöte med föräldrar efter att första familjen berättat att de polisanmält pedagogen. Ingen information alls har hittills lämnats av kommunen till föräldrar i barngruppen.
16 september: Ny utredning startar efter att ett tredje barn berättat. De nedlagda förundersökningarna återupptas.
27 september: Utbildningsförvaltningens jurist håller samtal med barn som är målsägande, under pågående förundersökning. Enligt kommunen skedde det i samråd med polisen. Mamman säger att hon godkände samtalet eftersom hon trodde det var kopplat till polisutredningen.
1 oktober: Åklagaren, som leder den polisiära utredningen, har varit ovetande om att kommunen hört målsäganden och när han får veta kontaktar han utbildningsförvaltningen och ber att de ”lägger utredningen helt på is.”
Polisens förundersökning omfattar nu fem barn.