• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En rapportör på Borås Arena. Uppdrag granskning har dokumenterat rapportörer på ett stort antal svenska klubbar. Foto: SVT

Rapportörerna möjliggör matchfixningen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Längs fotbollsplanerna i Sverige står rapportörer för utländska bettingbolag. De följer matcher långt ned i de svenska divisionerna och deras direktrapportering möjliggör livebetting i hela världen. Det rör stora pengar som skapar problem med läggmatcher och fusk.

– Det här är den riktiga skadan från matchfixning. Det har verkligen potential att bli ett enorm inverkan på sporten på lång sikt. Om en sport eller tävling genomgår många problem med matchfixning så tappar fansen snart intresset, säger Tom Mace, avdelningschef på Sport radar, ett företag som arbetar med att avslöja uppgjorda matcher.

Uppdrag granskning har dokumenterat rapportörer på ett stort antal svenska klubbar. De följer matcherna och rapporterar in mål, röda kort och andra avgörande händelser via mobiltelefon. Statistiken går till spelbolag som tillhandahåller spel under matchtid, så kallad livebetting.

UG – Matchfixning

– Vi vill slippa dom här spelrapportörerna som rapporterar ofta ner till Asien, säger Björn Nilsson, matcharrangör för Örgryte IS, som har förbjudit rapportering utan tillstånd på sin hemma arena.

Sverige har försökt kontrollera spelmarknaden med lagar och ett statligt spelbolag, Svenska Spel. Men med internet har den statliga kontrollen försvagats kraftigt. Idag kan den som vill satsa pengar på en match välja och vraka mellan spelbolag över hela världen. Och det spelas stora summor på matcher i svenska division ett och två. Men rapportörerna syns även på ännu mindre prestigefulla matcher.

– Det här förekommer till och med på våra U21-matcher, reservlagsmatcher. Långt, långt ner i åldrarna, berättar Tomas Gustafsson från Qviding, en fotbollsklubb i östra Göteborg.

Uppdrag granskning har konstaterat rapportörer på klubbarna Landskrona, Lund, Ängelholm, Varberg, Norrby, Skövde, Örgryte, Qviding, Oskarshamn, Oddevold och Lärje/Angered.

Att satsa pengar på en match oavsett division är inte olagligt, men för de små klubbarna har rapportörernas närvaro skapat oro.

– Den 8:e juni då vi mötte Oskarshamn här hemma. Då var det en kille som rapporterade och han var ju även uppe på våra pressläktare och kopplade in sig på en dator däruppe. Polis och ordningsvakter tog bort honom härifrån till slut för han blev våldsam i samband med avvisandet, säger Björn Nilsson.

Man kan ju fundera på vad det finns för intresse i Asien för ÖIS?

Ja det kan man ju fråga sig men dom spelar ju tydligen på allt. Jag vet inte hur stort det här är, säger Björn Nilsson.

Svensk polis utreder ett 20-tal fall där spelare misstänks ha påverkat resultatet i matcher på olika nivåer i det svenska seriesystemet. En del rapportörer arbetar för etablerade internationella företag och spelbolag. Andra vill inte berätta, eller säger att de inte vet, vem de jobbar för. För många är det viktiga att rapportera matcherna så exakt som möjligt, annars riskerar de att förlora sin ersättning.

– Om jag missar, om jag är lite sen med ett rött kort eller ett mål. Då förlorar jag pengar. Ungefär 50 procent, det varierar från företag till företag men för Sport data, om du är mer än två sekunder sen med ett mål, då förlorar du 50 procent av pengarna. Och vi får 45 euro per match, så det är mycket pengar, säger Tony Smart, som rapporterar för Sport data.

13 oktober inleds första rättegången rörande matchfixning i Sverige. Åtalad är en spelare misstänkt för att ha erbjudit spelare i IFK Värnamo pengar för att förlora en match mot Gais 2013.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Matchfixning

Mer i ämnet