Jale Poljarevius, underrättelsechef polisregion Mitt och ”Rebecka” som stoppade sin sons morduppdrag. Foto: SVT/Kalle Segerbäck

”Rebecka” räddade sonen från gängledare – era frågor om gängens rekrytering av barn

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I Uppdrag gransknings serie ”Skyttarna” berättar flera kriminella hur de väljer ut och uppvaktar barn – för att göra dem till gängsoldater. Vad kan man som vuxen tänka på för att skydda barnen? Ni ställde era frågor till Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, och till ”Rebecka” – som lyckades stoppa sin sons morduppdrag.

Chatta om gängens rekrytering av barn

Eva • Till Rebecka: Hur kommer gängen i kontakt med barn? Vad görs för att stoppa det? Räknas denna typ av kontaktsökande av vuxna mot barn som grooming på samma sätt som vid sexualbrott?

genom fysisk kontakt, och sociala medier,,, sociala medier är skrämmande hur det påverkat vårt samhälle,

Jag är uppvuxen i Rinkeby, på min tid fanns inget internet o sociala medier, vi behövde endast akta oss som barn för full gubbar o arga tanter ,,, idag är det inte så alls

Tack för alla frågor och engagemang i chatten. Nu stänger vi för ikväll. Allt gott till er alla!

Pernilla • Fruktansvärt, vidrigt, hemskt... allt känns som alldeles för fjuttiga ord för orden räcker verkligen inte till. Jag kan säga att ni är modiga i det ni gjort och gör men det blir också otillräckligt. Rebecka, du gör skillnad på så många olika plan och önskar så att du och din son får må bra!

Vad är viktigast för mej att göra, se och prata med mina barn såklart men jag känner med alla barn. Vilka är bitarna som behövs för att kunna lägga pusslet INNAN någon illasinnad sätter klorna i barnen?

tack Pernilla, det är en svår fråga,,, jag vill säga att vi föräldrar låter samhället uppfostra våra barn då vi lever i ett samhälle där det krävs mkt av oss, vi ska jobba heltid, få allt o gå runt , vara med våra barn o lära dom rätt o fel, sitta med läxor o allt som hör till, hur mkt energi har man som ensam förälder att klara av kraven som samhället ställer på mig?
Stt vara förälder är ett underbetalt heltidsjobb, plus att man har sitt egna jobb,,, en förälder är ALDRIG ledig vi jobbar jour 24/7 i 365 dagar om året, jag hade hellre varit hemma varje dag med mina barn än att låta samhället uppfostra dom,

Vi har i snitt på ett dygn kanske 1 timme på morgonen med barnen o 2-3 timmar på kvällen med dom, resten av tiden är det samhället som är med barnen,

Christer • I kvälles Aktuellt diskuteras i en halvtimme om gängkriminaliteten i Sverige. Inte en enda gång nämns de här barnens föräldrar. Det är ju deras ansvar att deras barn springer på gatorna.

Föräldrar är viktiga givetvis men gängen har utvecklat extremt cyniska strategier som tyvärr kraftigt reducerar föräldrarnas förmåga att skydda sina barn. I synnerhet i familjer där pappan lyser med sin frånvaro.

Sara • Till Jake: Finns det frivilliga avhopparprogram även för barn? Hur fungerar de i så fall?

Allt som rör barn som hamnar i något som påminner om en riskmiljö ska anmälas till socialtjänsten. Där finns lösningar.

Mik • Till Jale: Jag skulle få panik över att ha mitt barn på en skola där det fanns gäng. Det lät ju finnas på endel skolor om man bor i en storstad typ Stockholm

Det gäller att försöka skapa kontroll där man vet var ens barn är. Vilka umgås barnet med och vad gör dessa killa och tjejer. Det är nyckeln för vägen framåt. Och givetvis ett gott samarbete med skolan.

Peter • Till Jale: Tror du allmänhetens ökade kunskap om hur de kriminella gängen jobbar som visas i rapportaget gör att politiker vågar ändra och anpassa lagstiftningen till en ny verklighet ?

Ja det tror jag.

Och det är just det som sker just nu. Lagar ändras, satsningar görs och hela samhället har vaknat.

Snart är gängens tid över. Likt en modeflugas tid. Men detta är ett infinite game. Nya gäng kommer att dyka upp igen och då måste de bekämpas och så kommer det att gå om och om igen.

Gamla romarna myntade ett utryck för detta

Ubi societas ibi delictus, där det finns ett samhälle där finns det brott.

Till Rebecka: • Känner du inte att ditt barn blev lockad av dessa märkes accessoarer och annat som gängen erbjuder och att han borde ha sagt nej tidigt för att förhindra att det ska eskalera till att han börjar med narkotika osv. Föräldrar har också ett ansvar i att lära och reagera på den typen av lyxvaror och att det är något man får tjäna ihop till själv legalt när man blir äldre.

självklart blev han lockad av det, då vi tillåtit den nya gangster kulturen,

Jag är inte den typen av mamma som klär mina barn i Gucci ,

Ensamstående , jobbar inom akutsjukvård, barnen har burit hm kläder , aldrig varit märkesnörd,,,

Min sons anledning till att ”tjäna pengar” var för att ”hjälpa” till hemma, så att jag inte behövde jobba så mkt som jag gör,,, att höra DEN anledningen av sitt barn får mitt mama hjärta att brista

Alla människor har inte turen att ha två föräldrar,,, tyvärr

Att som ensam mamma agera som två föräldrar uppehålla jobb o få allt att gå runt är det svåraste jobbet jag haft

Hopplös • Till Jale: Är det hopplöst? Har det gått för långt så vi inte kan stoppa det skenande tåget?

Svar NEJ

Ytterst allvarlig och hemskt ja. Men inte hopplöst.

Vi måste se den bistra verkligheten i vitögat (vilket denna serie gör) men vi ska aldrig tappa hoppet om att vi kommer att lösa detta.

Frida Kristina Nilsson • Till Rebecka,
Jag vill bara tacka dig för det du gjorde. Hade fler mammor agerat som du så hade färre barn kunnat rekryteras. Du räddade troligen livet på din son och jag ska be för dig och honom att ni ska må bättre och hitta en plats i livet. Jag beundrar dig även om det du gjorde inte var genomtänkt så var det så modigt gjort!

🥺❤️

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.