Rekordlånga väntetider på domstolsprövningar av sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det tar rekordlång tid att få sitt fall prövat i domstol när det gäller sjukpenning. Den ökade mängden avslag från Försäkringskassan har gjort att det kan dröja långt över ett år innan ett fall är avgjort. Uppdrag granskning kan visa att inte en enda förvaltningsdomstol lyckas klara regeringens mål för tidsgränser.

Ett avslag eller en indragen sjukpenning kan överklagas till förvaltningsrätten som avgör om Försäkringskassan haft rätt eller fel i sitt beslut. Men det kan ta tid.

Regeringen har beslutat att 75 procent av alla mål i förvaltningsrätten ska vara avgjorda inom sex månader. Uppdrag granskning kan nu visa att när det gäller sjukpenningmål nås det först efter 14,5 månader – alltså efter mer än dubbelt så lång tid. 

UG: Försäkringskassan

Domstolsverkets statistik från år 2000 och framåt visar att väntetiden aldrig varit så lång.

”Ett år får du räkna med”

Benni Hokkanen från Växjö är en av dem som väntar på att få sitt mål avgjort. I slutet på november överklagade han Försäkringskassans beslut att inte bevilja honom full sjukpenning under våren 2020. 

– Efter två månader ringde jag dit och frågade varför har jag inte hört något. Då sa de: ett år får du räkna med att de ska behandla fallet. Vilket innebär att det då kommer att gå två år från att jag blev sjukskriven till jag får ett svar, säger Benni Hokkanen till SVT Nyheter Småland.

Vad skulle det betyda för dig om förvaltningsrätten skulle ta upp ditt fall redan i dag?

– Då hade man kunnat gå vidare. Då hade man vetat vad som gäller.

Kopplat till avslag på sjukpenning

I Sveriges Domstolars årsredovisning för 2020 hänvisas till att det skett en kraftig ökning av inkomna socialförsäkringsmål sedan 2017. Där står också:

”Den enskilt största måltypen, mål rörande sjukpenning ökade kraftigt 2020 och var fortsatt på höga nivåer jämfört med senaste femårsperioden, en utveckling som kan kopplas till avslag gällande rätt till sjukpenning vid längre sjukskrivningar.”

Faktum är att under 2020 nådde inte en enda av förvaltningsrätterna regeringens mål om tidsgränser när det gäller sjukpenningmål.

”Jag tycker inte att det ska vara så här”

Skillnaderna är också stora i landet. Snabbast är förvaltningsrätten i Luleå där målet nås efter 8,3 månader. Längst tid tar det för förvaltningsrätten i Uppsala – 21,3 månader. 

Anna Maria Åslundh-Nilsson, lagman vid förvaltningsrätten i Uppsala, säger att flera måltyper har ökat de senaste åren – men att just socialförsäkringsmål sticker ut.

– Där har vi en ökning på 123 procent om du jämför 2016 med hur det ser ut nu. Jämför man med samtliga förvaltningsrätter är det 47 procent, så där kan man se en ganska stor skillnad, säger hon till SVT Nyheter Uppsala.

Även så kallade tvångsmål har ökat, där domstolen har lagstadgade handläggningstider att förhålla sig till, vilket tvingar domstolen att prioritera. Sammantaget gör det att Uppsala sticker ut när det gäller sjukpenningmålen, enligt Anna Maria Åslundh-Nilsson. 

– Jag ser med tillförsikt fram emot att vi får ett resurstillskott, för jag tycker inte att det ska vara så här, säger hon.

Läs mer: Så långa är väntetiderna

Den genomsnittliga väntetiden för att få sitt sjukpenningmål prövat av förvaltningsrätten är 10,5 månader. Så lång har väntetiden aldrig varit, enligt Domstolsverkets siffror som sträcker sig till år 2000.

Regeringens mål om att 75% av målen i förvaltningsrätten ska vara avgjorda inom sex månader nåddes inte av någon av domstolarna under 2020 när det gäller sjukpenning. 

Antal månader att avgöra 75% av sjukpenningmålen år 2020:

Totalvärde 14,5

FR i Uppsala 21,3

FR i Härnösand 20,3

FR i Malmö 17,9

FR i Göteborg 17,5

FR i Växjö 14,5

FR i Linköping 13,5

FR i Umeå 13,3

FR i Jönköping 12

FR i Falun 11,3

FR i Karlstad 10

FR i Stockholm 9,1

FR i Luleå 8,3

Fotnot: Migrationsmål och förtursmål är exkluderade från målet att 75 procent av målen ska vara avgjorda inom sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG: Försäkringskassan

Mer i ämnet