En person står i förgrunden, vänd mot sidan, på en asfalterad gångväg omgiven av grönska. I bakgrunden syns en park med träd och buskar samt en gångstig som leder bort längs sidan. Himmelns färg antyder att det är en mulen dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det står ungefär 20-30 personer utanför din lägenhet. Har det hänt någonting?” Hör Silver berätta om konsekvenserna av sitt vittnesmål. Foto: SVT

Silver vittnade – tvingades flytta: ”Jag vågade inte gå ut”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

För sex år sedan blev Silver misshandlad efter att ha vittnat för polisen om några killar som körde iväg med hans kompis moped.

Idag bor han på annan ort – samtidigt som en av gärningsmännen har kunnat fortsätta begå brott.

Silvers fall har fått stor uppmärksamhet, bland annat i Dagens Nyheter. Han blev vittne till hur några killar försökte köra iväg på en moped som tillhörde hans kompis – och filmade dem. Han visade upp filmerna för polisen och vittnade om vad han hade sett.

En tid senare, när han är på väg till en fest, möter han en av de misstänkta gärningsmännen.

– Jag blev uppsökt, misshandlad och utsatt, säger Silver.

Se reportaget i SVT Play: Varning för barn

En dömdes

Under tiden kring rättegången kände sig Silver fortsatt hotad och isolerade sig. Till slut fick han och hans mamma rådet av polisen att flytta från området, vilket de gjorde.

Bara en av de inblandade killarna åtalades och dömdes. Men det var den andre killen på mopeden som Silver och flera andra i området var särskilt rädda för – det var också han som var avgörande för att familjen fick flytta.

Han var under 15 år och utreddes inte.

”Inte förvånad”

Nu, sex år senare, har Uppdrag granskning följt upp vad som hänt med den yngre killen på mopeden. Trots intensiva insatser från socialtjänsten har han fortsatt begå allt grövre brott och sitter nu häktad misstänkt för medhjälp till mord och mordförsök.

– Jag skulle tyvärr inte säga att jag var förvånad, säger Silver.

I video ovan berättar Silver om känslorna när han tvingades flytta samtidigt som gärningsmännen kunde bo kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.