En liten hand tillhörande en nyfödd bebis håller om ett finger tillhörande en vuxen person.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experimentell vård? Åsikterna går isär kring hur tidigt i graviditeten man ska rädda barn. Foto: SVT/Privat

Sjukhus i Sverige räddar barn under abortgränsen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Akademiska sjukhuset i Uppsala sätter in intensivvård på barn födda i graviditetsvecka 21, alltså under den lagliga abortgränsen. Frågan om de extremt för tidigt födda delar både sjukhus och enskilda läkare – kritiker menar att vården är för oreglerad.

– Det är lite tävling det här, att man vill rädda mirakelbebisar, säger barnläkaren och forskaren Hugo Lagercrantz.

Att försöka rädda barn födda så tidigt som i vecka 22 är kontroversiellt. Det görs bara i några få länder i världen, Sverige och Japan har det som norm. Bara omkring hälften överlever och risken för allvarliga funktionshinder är stor. 

Erik Normann, chef för neonatalmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, bekräftar att de gått längre och satt in intensivvård på barn födda i graviditetsvecka 21 – och att ett fåtal överlevt.

–  Om barnet föds levande och vi har tekniken att hjälpa barnet med det barnet behöver så har vi erbjudit det.  

Flera sjukhus har rapporterat att de tagit emot enstaka födslar i vecka 21 där de satt in intensivvård. Men Akademiska sjukhuset i Uppsala går längre och sätter regelmässigt in intensivvård om barnet visar livstecken.

”Experimentell behandling”

Mikael Norman, professor i neonatologi vid Karolinska Institutet, menar att vården är att betrakta som experimentell. Ska vården sätta in intensivvård på barn i graviditetsvecka 21 måste det ske inom ramen för forskningsstudier.

– Det finns i stort sett inte några barn som systematiskt överlevt vid den här tidpunkten, säger han.

Se hela granskningen: ”Mirakelbarnen: Född vecka 22” i SVT Play

Erik Normann jobbar efter Akademiska sjukhusets devis ”Alla barn alltid”. Han förstår inte kritiken.  

– Det låter konstigt med ordet ”experimentell”. Det vi gör när vi erbjuder intensivvård är att hjälpa dem att andas. Gör man inte det så vet man ju att de dör, så något experiment behövs inte. 

”Yngre kollegor är mycket tveksamma”

I Sverige finns ingen gräns för hur tidigt sjukvården får försöka rädda ett barn, men de riktlinjer som professionen själva utformat säger att intensivvård ska övervägas först i vecka 22. Sedan dessa antogs 2016 har det skett en förskjutning som inneburit att nästan alla barn som föds levande i vecka 22 får intensivvård.

Det har väckt debatt inom sjukvården, eftersom det stått klart att många av de överlevande får svåra funktionsnedsättningar.

– Majoriteten av mina kollegor var för att satsa på barn i vecka 23-24. Men nu har det skett en förskjutning. Yngre kollegor är mycket tveksamma och vill ha riktlinjer hur man ska göra, säger Hugo Lagercrantz, en av Sveriges mest framstående forskare inom barnmedicin. 

ABORTGRÄNSEN I SVERIGE

Den fria abortgränsen i Sverige går vid vecka 18. Efter den 18e graviditetsveckan krävs ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsens rättsliga råd för att genomföra en abort. Det krävs synnerliga skäl, som exempelvis sjukdom, ålder eller andra svåra sociala omständigheter för att få göra en sen abort. Sista dagen går vid 21 veckor + sex dagar, då fostret inte räknas som livsdugligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.