• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Q&A: Skidåkarnas blodvärden

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Frågor och svar om Uppdrag gransknings reportage om skidåkarnas hemliga blodvärden. Har du en fråga om reportaget? Hör gärna av dig till oss på granskning@svt.se.

Varför namnger ni inte den svenska skidåkaren?

Han kan fortfarande vara oskyldig, även om upprepade värden visar att han sannolikt varit bloddopad. Det har inte hittats främmande substanser i hans blod. Det är hans eget blod som visar tydliga mönster av manipulation.

Dopningen i Olympiska spelen

Genom att inte namnge pekar ni ut en väldigt begränsad grupp människor

Det är ett dilemma med anonymisering. Obehaget att finnas i en grupp som utpekas måste viktas mot risken att en oskyldig pekas ut. De skidåkare det handlar om har tävlat i Världscupen, VM eller OS för Sverige under 2001-2010. Bara vid världscuptävlingen i Falun 2001 representerade 16 män Sverige på 15 kilometer. Vid motsvarande lopp 2010 ställde 14 svenskar upp. När skidsprint läggs till så handlar det till slut om ett hundratal manliga åkare där en uppvisar sådana värden att de sticker ut, även i en internationell jämförelse.

Med vad är det han egentligen gjort?

Vid ett antal tävlingar under perioden 2001-2010 finns en väldigt stor variation i hans blodvärden. Det gäller både hemoglobin (HB), hematokrit (andelen röda blodkroppar) och retikulocyter (omogna röda blodkroppar). Dessutom nås vid tre tillfällen avvikelser i hans blodpass (som visar hans normala variation) som är anmärkningsvärda. Två gånger innebär det att han når nivåer där det vid ett fall av 100 kan ha naturliga orsaker. Vid ett tillfälle bedöms sannolikheten för blodmanipulation till 99,99 procent.

Vad kan en naturlig orsak till konstiga värden vara?

Det finns flera orsaker till att enskilda värden (HB, hematokrit och retikulocyt) kan variera. Till exempel infektioner, medicinering, kraftig ansträngning, uttorkning, hög höjd, rejält festande. Genom införandet av blodpass så utgår man istället från varje enskild åkares naturliga variation. När kraftiga avvikelser uppstår kan det fortfarande ha naturliga orsaker. Rutinen då är att åkaren utreds och stängs av från de närmaste tävlingarna.

Varför ska vi lita på era prover?

Det är inte våra prover. Vi har byggt en databas på material från Internationella skidförbundet. Det handlar om de officiella prover som tagits vid internationella skidtävlingar, med de krav på vetenskaplighet och säkerhet som ställs på dessa laboratorium.

Men nu underkänner CAS avstängningen av ryska idrottare. Bevisen om dopning var inte tillräckliga?

Så är det. Hur CAS motiverar friandet är ännu inte offentligt. Och avstängningarna hade många orsaker. Men generellt är bevisning ett problem inom bloddopning. Fuskarna ligger före dopningsjägarna. Så länge laboratorierna inte har analysverktyg som kan avslöja en aktiv substans så kvarstår en sannolikhet för att det kan finnas en naturlig förklaring till avvikande värden. Vetenskapen söker nu efter möjligheter att spåra effekter av bloddopning. Men fortfarande jobbar de med mönster och spår av dopning.

Varför gör ni den här granskningen om ni inte vill peka ut enskilda åkare?

Granskningen riktas mot sporten. I varje enskilt fall kan det finnas orsaker som inte har med dopning att göra. Vid upprepade avvikelser minskar den möjligheten, och när en så stor grupp som nära 2000 skidåkare och över 10 000 prover granskats, blir också frågan om att det kan finnas naturliga förklaringar mer irrelevant. Framgångsrika skidåkare har fler och mer extrema avvikelser än de som inte når framskjutna placeringar. Vi visar att den som kan ge sig själv extra kraft genom tillskott av blod har nått och når större framgångar i sporten.

Varför släppa det just till OS?

Frågorna om huruvida spelet är rent har störst aktualitet i samband med att OS ska inledas. Vi anser att det är viktiga frågor att diskutera just nu. Vår granskning bidrar också på ett mycket handgripligt sätt till att möjligheterna för rent spel ökar. Nyheten vi släppte i början av granskningen, om att det är möjligt att öppna flaskorna för dopningsprov har redan lett till att IOK och Wada nu försöker lösa problemet och öka säkerheten.

Finns det inte mer angelägna ämnen att granska på hemmaplan?

Uppdrag granskning gör ett 40-tal program varje år, i traditionell tv och online. Att vi granskar sport i två program innebär inte att vi har slutat bry oss om andra missförhållanden. Men sport är också ett ämne som angår många, och när det handlar om lögner och fusk inom något som berör så många så riskerar det också att skapa korruption och misstro som sprider sig till det övriga samhället.

Här har ni med er både tyska, engelska och schweiziska journalister. Klarar inte SVT att göra egna granskningar?

Det gör vi i de flesta av våra program. Men genom samarbeten kan vi också påverka missförhållanden internationellt på ett helt nytt sätt. I det här fallet bidrar vi med erfarenhet och bakgrundsmaterial från tidigare granskningar. Till exempel en egen databas. Brittiska Sunday Times kommer med liknande bidrag. När sedan tyska ARD, schweiziska Republik och Hajo Seppelt, en av världens mest framgångsrika på området, knyts till projektet så innebär det också att vi får direkt genomslag över hela världen. De manipulerbara provflaskorna utreds för att hitta en lösning inför OS-starten i nästa vecka.

I en tidigare version av den här artikeln stod det att CAS underkänt avstängningen av ryska åkare för att de bedömt att avvikande blodvärden inte är bevis nog för dopning. Det stämmer inte, CAS har ännu inte offentligt motiverat grunden till sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopningen i Olympiska spelen

Mer i ämnet