Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De ville inte ha mig” – se Musa berätta om hur han fördes utomlands av familjen och blev fast. Foto: SVT/Åke Wehrling

Skolan slog larm om Musa – efter helgen var han försvunnen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Skolan larmade om att Musa, 16, riskerade att bli bortförd – efter helgen var han försvunnen. Färska siffror visar att killar utgör en stor andel av de hedersutsatta som förs bort. Samtidigt dröjer lagen som skulle kunna skydda dem.

– Jag har pratat med pojkar som blivit fastkedjade, säger Hoshi Kafashi, grundare av Shanazi hjältar.

Av 159 kända fall av barn och unga som fördes bort i fjol var nära 40 procent killar. Det visar en ny kartläggning som bygger på uppgifter från över hälften av landets socialförvaltningar. Trots att gruppen är stor är hedersutsatta pojkar osynliga, menar Mikael Thörn, enhetschef Jämställdhetsmyndigheten.  

– Det finns väldigt litet stöd för gruppen, säger han i Uppdrag granskning.  

När pojkar förs bort handlar det ofta om uppfostringsresor. Orsaken kan vara att pojken inte tar ansvar för familjens heder, i betydelse att kontrollera och disciplinera familjens kvinnor. Ett annat skäl kan vara sexuell läggning, förklarar Hoshi Kafashi, som utbildar killar i att bryta mot hedersnormer. 

Fokus på flickor

  – Vi har haft väldigt mycket fokus på flickornas situation, vilket är bra. Men vi måste också börja jobba bredare med problematiken, säger Hoshi Kafashi. 

 Musa, som egentligen heter något annat, var i ständig konflikt med sina föräldrar och misstänkte att han skulle lämnas kvar i hemlandet när de skulle resa dit på semester. Han bad om hjälp och skolan gjorde en akut orosanmälan och kallade socialtjänsten till flera möten – men efter helgen var Musa försvunnen, bortförd utomlands av sin familj.  Först efter två år lyckades han, med hjälp av frivilliga i Sverige, att ta sig hem. Bortförandet har påverkat honom mycket.

– Jag har stress, kan inte sova och har svårt att koncentrera mig i skolan. 

 Redan 2019 kom larm om att allt fler skickas på uppfostringsresor. Men när lagen om utreseförbud kom året efter fanns inte uppfostringsresor med i lagtexten. Ett förslag om att utvidga lagen, bland annat för att skydda fler pojkar, har legat på regeringens bord i över ett år – men lagen är ännu inte på plats.   

”...vi arbetar intensivt för att det inte ska bli en sommar till utan denna lagstiftning på plats”, skriver jämställdhetsministerns pressekreterare.  

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU ÄR UTSATT FÖR HEDERSVÅLD OCH HEDERSFÖRTRYCK

Akuta händelser

Vid akuta händelser och pågående brott– kontakta 112.

Om händelsen inte är akut, men du vill anmäla att du är utsatt för ett brott. Ring polisen på 114 14.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Ett urval av organisationer i Sverige som jobbar mot hedersvåld:

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50. På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma och kostnadsfria.

Rädda Barnen

Barn och ungdomar kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen måndag-torsdag och söndag klockan 19.00-21.00.

Kartläggning av bortförda personer i en hederskontext

Antal kända fall av bortföranden 2022:

  • 159 personer, varav 39 % pojkar och män.
  • 139 minderåriga (89 %)
  • 8 mellan 18 och 20 år (5%)
  • 10 över 20 år (6 %)
  • Kartläggningen bygger på en enkätstudie. Av Sveriges 290 kommuner är det drygt hälften av socialförvaltningarna som svarat.

Källa: Kartläggning av bortförda personer i en hederskontext 2022. Nationellt Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.