• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anonym intervju med Yasin som låstes in på en uppfostringsanstalt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fördes utomlands och låstes in – se Yasin berätta om tiden på uppfostringsanstalt i Somalia. Foto: SVT/Frans Huhta

Yasin låstes in på uppfostringsanstalt: ”Skulle sluta vara homosexuell”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Yasin trodde att han skulle på semester till sin pappa i Somalia. Men istället blev han inlåst på en uppfostringsanstalt. Han skulle omvändas:

– Jag skulle sluta vara homosexuell, berättar Yasin i Uppdrag granskning.

När högstadiet närmar sig slutet för Yasin reser han till Somalia med sin vårdnadshavare för att hälsa på sin pappa. Han säger till kompisarna att han är tillbaka om två veckor – men det ska dröja ett år innan han är hemma i Sverige igen.   Se Yasin berätta om tiden på uppfostringsanstalten i klippet ovan 

Se programmet: ”Uppdrag granskning: Uppfostringsresan”

I Somalia beter sig Yasins pappa aggressivt och tycker att sonen är för feminin. Yasin, som egentligen heter något annat, får veta att han ska vara kvar i landet och blir inlåst på en uppfostringsanstalt för att omvändas.  

Misshandlad med piska 

I Uppdrag granskning berättar Yasin om tiden på anstalten. Han blev misshandlad med piska och tvingades be flera timmar om dagen. Hoshi Kafashi, grundare av organisationen Shanazi hjältar, har träffat flera pojkar som vittnar om våldet på uppfostringsanstalter.   

– De har blivit brända och märkta på olika sätt. De har blivit slagna och inlåsta i mörker i flera dagar, utan mat och vatten, säger Hoshi Kafashi. 

 Till slut fick Yasin hjälp av en släkting att ta sig hem till Sverige. 

 Skyddad identitet    

– Det är tydligt att vårdnadshavaren brustit i omsorgen på ett sätt som är väldigt allvarligt och påtagligt och som riskerar att skada honom både på kort och lång sikt, säger socialsekreteraren Morgan Thomsen som mötte Yasin på flygplatsen när han återvände.   

Polisanmälan mot Yasins vårdnadshavare lades ned med hänvisning till att brottet begåtts utomlands. I dag lever Yasin med skyddad identitet och har hopp om framtiden.  

– Jag har fortfarande en chans och att det kan bli bättre, säger han i Uppdrag gransknings ”Uppfostringsresan”.   

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU ÄR UTSATT FÖR HEDERSVÅLD OCH HEDERSFÖRTRYCK

Akuta händelser

Vid akuta händelser och pågående brott– kontakta 112.

Om händelsen inte är akut, men du vill anmäla att du är utsatt för ett brott. Ring polisen på 114 14.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Ett urval av organisationer i Sverige som jobbar mot hedersvåld:

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50. På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma och kostnadsfria.

Rädda Barnen

Barn och ungdomar kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen måndag-torsdag och söndag klockan 19.00-21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.