Hösten 2019 gick dåvarande kommunalrådet i Kramfors ut och anklagade ett antal kommuner för att dumpa socialt utsatta i Kramfors.
– Kan vi bete oss så här kommuner emellan? frågade sig Jan Sahlén (S) i SVT Nyheter Västernorrland.
Kramfors gjorde en egen kartläggning som visade att ett antal personer flyttat in från några Stockholmskommuner. De flesta var nyanlända. De utpekade Stockholmskommunerna tillbakavisade kritiken, och sa att de inte aktivt skickar iväg personer till andra kommuner.
”Har ingenstans att ta vägen”
I Ljusnarsberg har man sett exempel på när personer flyttat till lägenheter som de sen inte kan bo kvar i, på grund av det dåliga skicket.
– De här bostäderna är inte alltid så bra. De är undermåliga, många av de här bostäderna. Inte alla, men många är ju det. Så de blir ju lurade att flytta till bostäder som inte alltid är så bra, säger Camilla Hofström, enhetschef för individ- och familjeomsorgen.
Hon har gjort en liknande kartläggning som den i Kramfors, efter att de börjat märka att kostnaderna för försörjningsstöd ökat.
– Majoriteten är personer med sammansatt problematik, alltså psykisk ohälsa, missbruk, kriminalitet. En hel del har suttit i fängelse och kommer ut och har ingenstans att ta vägen och så får man tag i en lägenhet, säger Camilla Hofström.
I januari höll civilminister Lena Micko (S) möte med ett antal landsbygdskommuner om fenomenet, som av vissa kallats för social dumpning. Ministern lovade då en kartläggning.
Missa inte veckans Uppdrag granskning
Reportaget ”Utflyttarna” sänds onsdag 19 februari. Du kan se det på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.