Trots att laxen jagas i alla kuststater runt Östersjön och kvoter och kontrollåtgärder beslutas gemensamt finns det sedan 2010 ingen gemensam plan eller politik för hur laxen ska förvaltas i Östersjön.
Experter i Sverige och utomlands, liksom svenska myndigheter och politiker är överens om att det som krävs för att rädda laxen är gemensamma insatser och förra året lade EU-kommissionen fram ett förslag till en gemensam laxförvaltningsplan.
Laxplanen kommer att behandlas i EU parlamentet den 22 november och dess fiskeutskott har redan gett grönt ljus. Men Sverige säger nej till förslaget.
Förslaget till laxplan ger EU kommissionen rätt att vidta åtgärder mot medlemsländer som inte följer planen, till exempel genom att begränsa fisket i älvarna eller stoppa den i ibland rent destruktiva utsättningen av odlade laxar.
Men trots att den nuvarande svenska laxförvaltningen kan beskrivas som ett haveri och alla är överens om att en gemensam plan är enda lösningen vill regeringen inte släppa in kommissionen på områden där Sverige tidigare fått bestämma själva, som älvarna.
”Det som vi har haft synpunkter på rör främst fisket i älven” skriver Erlandssons pressekreterare Madeleine van der Veer till Uppdrag granskning. ”Det skulle innebära att EU lagstiftar om ett område (reglering av vattenverksamhet) där det i dag finns svensk lagstiftning, framför allt genom miljöbalken”. ”Sverige har ställt frågor till kommissionen om detta och framfört vår tveksamhet om att EU reglerar områden där det i dag råder nationell kompetens.”
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som äger frågan om vildlaxens framtid, har själv på rak fråga ingen aning om hur Sverige argumenterat i denna för vildlaxen kanske mest avgörande fråga.
Det finns ju en plan, varför säger ni nej till den om ni vill ha en?
– Vad gäller förvaltningsplan generellt så är vi ju positiva till att anta en sådan. Men det kan säkert vara så att det finns element i det förslag som tydligen finns då som vi inte tycker om ifrån svensk sida, säger Eskil Erlandsson.
Men vad är det för element?
– Jag kan inte redovisa det eftersom jag inte är inne i direkta förhandlingar, säger Eskil Erlandsson.
Men det är ju du som är minister som talar för dina utsända, vad de ska driva för linje?
– Absolut, så är det. Det är väldigt många sådana här diskussioner igång kring olika vatten och olika arter. Jag är ledsen men jag kan inte detaljer kring specifika arter i ett specifikt vatten, säger Eskil Erlandsson.
Reportrar: Fredrik Laurin och Sven Bergman
Text: Magnus Johansson
Se intervjun med Eskil Erlandsson om laxplanen i klippet ovan.