• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sven Bergman och Fredrik Laurin Foto: svt

Ur chatten: ”Fullständigt bedrövligt av ministern!”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om den hotade vildlaxen svarade reportrarna, Sven Bergman och Fredrik Laurin på frågor i chatten. Läs hela chatten här.

Fredrik: Varför undersöker ni inte hur mycket lax, trolling och fritidsfisket tar? Åk till en laxfestival och se hur mycket lax man häver upp på kajen.

UG – Fredrik Laurin: Hej. Det har vi gjort. På Bornholm i våras togs, och dödades, nästan 1000 laxar under en helg.

UG – vildlaxen

Patrick Cedergren: Tack för ert reportage, som naturvän och sportfiskare är jag glad över hur man visar var problemen ligger. vattenkraft och överfiske. Kändes det som Eskil hade någon känsla för de verkliga problemen? T.ex vattenkraften och svartfisket?

UG – Sven Bergman: Vattenkraften är inte Eskils bord, däremot miljöminister Lena Eks. Lena Ek har i år tillsatt en utrdning med tuffa direktiv för att se om och hur vattenkraften kan inlemmas under miljölagstiftningen, istället för den gamla omoderna lagstiftning som nu styr de flesta av sveriges vattenkraftverk. mvh

Franz Eger, Frazze: Det är väldigt synd att Sverige inte kan göra som Norge, d.v.s. att vara rädda om sina fiskevatten. En Sportfiskad Lax är oerhörd mycket mer värd än en yrkesfiskad Lax. Vår fiskepolitik är tyvärr flat och undfallande och har varit så i decennier. Skulle man se hur det ser ut under ytan på våra vatten skulle det blir ett rama skri. Tack för att ni tar upp detta elende. Med vänliga hälsningar Vice Ordförande i FK Strömstararna, anrik Fiskeklubb i Stockholms Stad.

UG – Fredrik Laurin: Tack. Det känns som en viktig fråga. Inte minst för att det ser likadant ut för många av europas fiskebestånd. Ålen till exempel.

Hogge: Ett av de bästa granskningarna som visats, objektivt och informativt. Bra jobbat..

UG – Fredrik Laurin: Tack. Hoppas bara att publiken reagerar och ställer större krav på sina politiker. Känns som om att det är dags att fokusera på vetenskapen och vad som är kvar av våra fiskebestånd. 

Per: Anta att det byggs väl fungerande (mycket bättre än de som finns idag) fiskvägar förbi kraftverken i älvarna. Vad jag kan förstå uppstår då nästa problem, fiskarna har ingenstans att leka. Mellan kraftverken finns i många fall endast sjölika vattenmagasin. Den för fisken bästa lösningen vore således att riva kraftverksdammarna. Detta verkar vara ett faktum som Älvräddarna m.fl. förbiser, finns det planer för hur detta skall lösas?

UG – Sven Bergman: Enligt experterna finns oerhört mycket att vinna på fungerande fiskvandringsvägar. Det är också den åtgärd som pekas ut som den kanske viktigaste i EU:s olika direktiv för att nå en god ekelogisk tatus eller potentiell god ekologisk status i våra vattendrag. Detta är inte önskemål från EU:s sida. Det är krav, och sverige har i de flesta fall fått dispens till 2021 för att åtgärda detta. En del väldigt kraftigt utbyggda älvar, som tex Luleälven, kanske dock inte är lönt att bygga fiskvägar vid, utan att istället fortsätta med den kompensationsutsättning av odlad lax som sker i dag (och som kraftbolagen bekostar). Det råder dock starkt delade meningar också om utsättningarna av odla lax. mvh

Peber: Måste säga att jag vet läget och blir extremt illa berörd, kanske mest av vår sk minister Erlandsson. Hur resonerade Erlandsson om den potentiella mängden arbeten i glesbygd?

UG – Fredrik Laurin: Erlandsson gav inga siffor i intervjun på hur många arbetstillfällen han menade räddades med hsn politik. Men man kan konstatera att det är färre än 200 personer som har sin utkomst från yrkesmässigt laxifiske i Sverige. Och att de omsätter ca 16 mkr per år. Och att fisken de säljer är så giftig att den inte får säljas någon stans i Europa utom i Sverige.

linnea: Hej! Tack för ett toppenprogram. Hur kan man som privatperson hjälpa till med att rädda laxen?

UG – Sven Bergman: Googla och hitta nån förening du kan engagera dig i. Det finns hundratals föreningar med tusentals människor som lägger ner oerhärt mycket ideellt arbete på att rädda vildlaxen och andra fiskarter. mvh

Hasselbladet: MYCKET BRA REPOTAGE

UG – Sven Bergman: Tack. mvh

Johan: Tack för ett fantastisk bra reportage! Hoppas bara att fler nu förstår hur viktig denna fråga är!

UG – Sven Bergman:  Roligt att du tyckte programmet var givande. mvh

Alice: Är det någon av ministrarna som är beredd att stoppa fisket helt ett par år?

UG – Fredrik Laurin: Frågan ägs av Eskil Erlandsson och hans var är entydigt nej. Han svarade på just den fårgan i en del av intervjun som inte fick plats i programmet och svaret var (jag citerar ur huvet, kan vara något inexakt) ”det finns inte i pipeline”

Mikael Kivijärvi: Bra sammanfattning. Lägger man tradegin med dioxinet på laxen blir situationen ännu värre. Laxen är ju direkt tveksam som mat gifthalten. Förstår inte att det går att sälaj vildfångad lax.

UG – Sven Bergman: Dioxinet är en helt egen fråga – som gör det hela lite absurt. SR P3 gjorde nyligen en intressant dokumentär om dioxinfrågan i Östersjön. mvh

Jens Tholin: Har ni granskat/studerat dels Lagan som ett avskräckande exempel dels Ätran där man beslutat att riva ett kraftverk för att återskapa älven med ett naturligt flöde kombinerat med ett vattenkraftverk. Lysande exempel på att det går se: http://www.falkenberg.se/kommunen/forvaltningar/kulturochfritid/hertingsprojektet.4.4371384012a013e6adf800064.html

UG – Sven Bergman: Vifokuserar på östersjölaxen, men problematiken gäller ju äen för atlantlaxstammarna. Låte rintressant med det exempel du nämner. mvh

Martin: Varför tog ni inte upp ett bra exempel på kraftbolag som faktiskt är villiga att göra lite nytta? Bästa sättet för att få bolagen att ändra sig är ju att byta leverantör så att dom tappar intäkter. Tranås Energi är det enda bolaget i Sverige som gått till vattendomstolen för att få sin minimigräns vad det gäller mängden vatten som skall passera HÖJD! Övriga bolag vill som vanligt sänka sina nivåer för att kunna tjäna mer pengar. Lyft inte bara fram de som missköter dig utan lyft verkligen upp de bolag som aktivt vill jobba för bättre fiskbestånd!

UG – Fredrik Laurin: Du har självklart rätt, bra exmepl saknas inte även om de är få. Men vårt jobb är att fokusera på missförhållanden, och de överväger tyvärr i den här frågan.

Jonas: Har ni undersökt ifall andra länder runt om Östersjön bidrar i arbetet i utsättning av smolt och dyligt eller parasiterar de bara på vårat hårda arbete?

UG – Sven Bergman: Jo de andra länderna sätter också ut massor av odlad smolt. mvh

Per: Just vattenkraftens inverkan på laxbeståndet känns så uppenbart fel och gammalmodigt .....vad kan det kosta göra lite fiskvägar .... nu har jag hört att våra vattenkraftverk börjar bli till åren ...dammar måste förstärkas etc .... läge då att man även ser till fisken ..... har själv fritidshus vid indalsälven som är totalt utbyggd ..... när man hör gamla släktingar prata om fiskbeståndet i gamla dagar börjar man ju nästan gråta ...

UG – Sven Bergman:  Kunskapen om hur det en gång var för inte allt för länge sedan försvinner allt mer. Vi ska dock komma ihåg att vattenkraften på flera sätt är en energikälla som tog oss från jordbruksnation till industrination. Men till ett högt pris. Det viktiga är att det finns väldigt mcyket som kan göras för att miljöförbättra vattenkraften. Se på USA tex, ett land som helt andra krav på kraftproducenterna, mvh

Peter: Vad kan envar göra åt situationen med detta problem?

UG – Fredrik Laurin: En bra och svår fråga att svara på. Eftersom det knapp säljs någon vildlax kan man inte göra mycket som konsument. Som väljare kan man ställa krav på sina politiker och rösta på någon som för en politik som man tror är hållbar. Inom EU pågår just nu ett reformarbete vad gäller laxen i Östersjön. Kommissionen har tagit fram en plan för att rädda laxen i Östersjön. EU-parlamentet röstar (sannolikt) för den planen i morgon. Men tyvärr säger t.ex Sverige nej till planen, för den inkräktar för mycket på svenska intressen. Ett sätt att agera är att kräva av minister Erlandsson att han arbetar för laxplanen och inte emot den.

Tompa: Äntligen ett riktigt bra reportage från UG! Jättebra att ni belyser detta! Och så har vi en jordbruksminister som inte gör ett skit för att förbättra situationen för vildlaxen. Fullständigt bedrövligt är verkligen ett understatement.

UG – Sven Bergman: Jag tror Eskil på många sätt är en mycket engagerad person och minister och att han känner för hållbarhets frågorna. Sverige har också under hans minsiter tid gjort väldigt mcyket bra för att vara pådrivande i hållbarhetsfrågorna inom EU. Många menar dock att han är väldigt fast i ett ganska konservatvit ”bruka” perspektiv, där andra sätt att förvalta coh nyttja fiskresursrna inte fått särskilt stor plats. mvh

Niclas L: Ett mycket viktigt och välgjort repportage, det skall ni ha all heder av, till skillnad från politiker och Greenpeace...

UG – Sven Bergman: Roligt att ämnet engagerar så många. mvh

Per: Hej utbildar mig just nu till sötvattensbiolog och blir minst sagt förskräckt (även om jag inte är förvånad) när jag ser ert reportage. Jag utbildar mig för att kunna producera kunskap för oss människor så att vi kan ha ett hållbart samspel med naturen. Ni som pratar med styrande politiker, varför tror ni att man i så stor utsträckning ignorerar råd från forskare?

UG – Sven Bergman: Roligt att ämnet engagerar så många. mvh

Johan: Varför blir man inte förvånad över hur Eskil resonerar...? Vem i dagens samhälle ”litar på att folk är ärliga” i sådana här frågor. Ekan full med lax är väl ett bra svar på att :Nej, det kan man inte göra...

UG – Fredrik Laurin: Ekan är en sak, men det polska tjuvfisket som Erlandsson säger att ”det inte finns bevis för” är mycket väldokumenterat av Internationella havsforskningsrådet. Att inte räkna med det fisket, som är nästan lika stort som hela den föreslagna kvoten, är att räkna med siffror långt ifrån verkligheten. Men det vet nog politikerna. Deras argument är ”socio-ekonomiska” – att ge folk, yrkesfiskare i Polen och Sverige, jobb.

Anders Elfström: Jättebra program! Hoppas Erlandsson vaknar. Har själv besökt River Tweed i Skottland och besökt River Tweed Foundation med det fantastiska jobb de gjort där. Från en spillra till älv till nuvarande laxfiskeparadis med massor av fisk i älven och ett sportfiske som ger massor av jobb.

UG – Sven Bergman: Det finns oerhört många exempel utomlands, i Ryssland, i Norge, i Skottland, i Kanada, i Usa, på irland, på Island. Sverige ligger långt efter menar många. mvh

Niclas L: Vet ni vilka miljöorganisationer som aktivt jobbar FÖR ett bevarande av Laxen? Skulle gärna vilja stödja dem.

UG – Sven Bergman: Jag tror tex WWF och CCB (Coalition Clean Baltic) jobbar mycket med frågorna. Men jag är osäker, kanske kan nån annan i chatten svara på detta så lägger jag in svaret. mvh

Göran: Hur är det möjligt att vi har en så otroligt kraftlös myndighet och minister. Är det något de döljer? Vad är det för lobbygrupper som ligger bakom? Tack för att ni tar upp detta. Vad skall vi vanliga medborgare göra för att hjälpa till att få rätsida på detta?

UG – Fredrik Laurin: Forskaren Erik Erlandsson Hammargren gör i programmet analysen att det är lobbying från starka särintressen – yrkesfiskets organisationer – som ligger bakom den bakvända politiken. Jag är böjd att hålla med om den analysen. Den stämmer väl när det gäller många andra svenska bestånd, som torsken och ålen. Och den gäller definitiv inom EU där Erlandsson och de andra fiskeministrarna har accepterat närmast total kapitulation inför framför allt spanska och franska fiskeriintressen. Något som till exempel närmast har utrotat den blåfenade tonfisken och som fiskat ut 70 procent av EU:s vatten.

Per: Något som inte nämndes i programmet var bristen på lekområden i de sjölika kraftverksmagasinen dit laxen skulle släppas upp via fiskvägarna. Detta är det mycket sällan man hör något om, inte ens Älvräddarna påtalar detta. En lösning vore att riva ut kraftverksdammarna, är laxen värd det samhällsekonomiskt?

UG – Sven Bergman: Inte ens de mest kritiska kritiker jag talat med vill riva ut vattenkraften. Vattenkraften är en oerhört viktig energikälla som är klimatneutral och förnybar. Men samtidigt går väldigt mycket att göra för att göra vattenkraften mer miljövänlig. Inte mnst med tanke på de stora skador för den biiologiska mångfaölden (tex laxen) som den orsakat och orsakar. mvh

rope: Hur är det möjligt att få fiska lax till husbehov på det viset?

UG – Fredrik Laurin: Husbehovsfisket baseras på gammal hävd. Alltså rätt att ta av naturens resurser för att föda sig och de sina. Men det är en hävd som av någon anledning inte har reglerats över tiden som de flesta andra rättigheter som männniskan haft ”av hävd”. Men snart är laxbestånden så usla att det måste till en reglering om den inte skall dö ut.

mola: Hej, och tack UG för detta reportage! Något EU skulle kunna vara bra för är just fiskeripolitiken, men resultatet har ju snarare blivit helt tvärtom, och inte bara för laxen. Hur mer precist kommer det sig att laxen i Skottland har kommit tillbaka så starkt de senaste 20 åren? Där borde ju övriga medlemsstater vakna upp och lära sig av tycker man.

UG – Sven Bergman: Det är inte bara i Skottland. Just atlantlaxen har räddats på många håll genom kraftiga åtgärder i förvaltningen, dvs hårdare regler och minskat fiske. Det finns cokså en organisation, North Atlantic Salmon Fund, som leds av en islänning som åtsadkommit oerhört mycket för att rädda atlantlaxen och få den att bidra till en blomstarnde ekonomi i många älvdalar runt Atlanten. mvh

Mats Örebro: Säljer fritidsfiskarna till fiskuppköpare/ fiskhandlare? Hur får dom annars avkastning av för den stora mängden fisk. Då det är förbjudet för dom att sälja fisken, vem kollar det? Är det tillåtet att köpa av fritidsfiskere?

UG – Sven Bergman: Fisk som är fiskad i havet får inte längre säljas, om duinte har yrkesfiskelicens eller ett särskilt fartygstillstånd. Andra rergler gäller dockf ör sötvatten. Den som har tips om fösäljning på svarta marknaden kan tipsa mig (sven.bergman@svt.se). Jag har också förståelse för en del husbehovsfiskare som över en natt inte fick sälja sin fisk längre, något de och deras släkt gjort i generationer. Många känner att de förklarades krniminella över en natt. mch

Ingemar: Går det inte att åtala kraftbolag som förorsakar fiskdöd och djurplågeri där fisk får plågas ihjäl i vattenpölar i torrlagda älvfåror ?

UG – Sven Bergman: Intressant fråga. jagvet inte. mvh

freddan: hur stort problem är trollingfisket som nämndes lite kort?

UG – Fredrik Laurin: I mängd räknat är sportfisket inte så stort problem enligt forskarna. Men det är ett stort problem att de slår blint mot alla vildlaxstammar – det är fullt möjligt att en stor del av en hel älvs återstånde stam hamnar bland de 917 laxar som alltså kan fångas på på en helgs sportfisketävlning.

M: Stoppa yrkesfisket! Alla andra yrken läggs ner/försvinner när det inte längre är hållbart. Varför ska vi stödja yrkesfisket, liksom rennäringen i Sverige om det inte är hållbart? Själv har jag flera yrken, vi måste tänka om och vara flexibla och tänka längre än oss själva. Jag är 60-talist och uppvuxen på fisk, jag tycker att fisk är fantastisk mat, men vi måste verkligen tänka om. Jag kan tänka om, det måste vi alla göra! Vad ska dina barn äta, vilken miljö/natur ska du erbjuda dina barn?

UG – Sven Bergman:  Vitsen är väl att om man förvaltar en fiskresurs, tex laxen , på ett bra och hållbart sätt så kommer det finnas fisk så att alla grupper kan få ta del av denna resurs och tjäna på det. Se på vad man lyckats med i Florida tex. Tuffa åtgärder i förvaltningen. Nu inbringar såväl yreksfisket (från 1 miljard till 3 miljarder) och sportfisket (från 3 till 10 miljarder) TRE ggr så mycket som det gjorde för bara några år sen. mvh

Tomas Alvèn: varför tog ni inte upp det man gör i mexico (los carlos) där man gör allt för att bevara fiske beståndet och fiske turismen med tanke på hur det är i det landet jämfört i sverige så borde det i det här fallet vara tvärt om? taget ur den gamle o havet som ni sände för nåon vecka sen många vettiga ord va sagda av borg mästarn där som som vi borde ta lär dom av! skäms o va svensk när jag ser det här!! tack för ett bra program

UG – Sven Bergman: Det finns många intressanta och lyckade exempel runt omi världen. mvh

Rob: Rent konkret, vilka är det som har den styrkan att de format fiskepolitiken till den form den har idag? Det pratas ju i programmet om att politikerna viker ner sig. Vilka viker de ned sig för? Vad har de för resurser?

UG – Fredrik Laurin: Fisekeribranschen och fiskarnas organistationer som traditionellt haft väldigt starka kopplingar till politiken i såväl Sverige som andra europeiska länder. Tyvärr har deras krav på ständigt ökat uttag fått så starkt gehör genom åren att vi nu fiskat ut runt 70 % av Europas vatten och kanske 9 av 10 fiskar över 50 centimeter i alla världens hav.

viggen: hej. Jag kan inte förstå att man inte sätter stopp på Laxfisket till havs och sätter stopp för Alla laxfällor i myningarna. Ni ska ha ett stort beröm för med vattenkraften att de är inte Grön el som folk tror. Nu måste alla stå upp och RÄDDA VILDLAXEN OCH FÅR Herr Erlandssona att Sverige inte gör de man kan göra. Tack mer sådan program.

UG – Sven Bergman: Den nya Havs och Vattenmyndigheten HaV har redan tagit en rad tuffa beslut vad gäller vildlaxen. HaV har beslutat att fasa ut det svenska fisket efter lax ute till havs (långlinfiske md krok) vilket många välkomnar, eftersom det är ett sk ”blandfiske” dvs fiskar blint på båda vild och odlad lax. Samtdigt är det ett väldigt hårt slag för de yreksfiskare som förlorar det fisket, vi träffade ju några av dom i reportaget. mvh

Perka: Bra reportage. Jag ser gärna att ni fortsätter granska de svenska kraftbolagens agerande. Det finns en uppsjö av exempel på hur hårdnackat arbetar mot nya vattendomar som skulle kunna bidra till en hållbarare miljö och en ekonomiskt starkare glesbyggd. Antar att det plingar till i telefonerna hos en och annan PR-byrå i morgon som får i uppgift att skapa kampanjer på temat ren och naturvänlig elkraft. I det här fallet har ni en enorm uppgift att fylla. Naturen har ju ingen egen röst. Kunde jag, så skulle jag nominera er till Stora journalistpriset för detta program.

UG – Sven Bergman: Om ni har tips skicka till: sven.bergman@svt.se

Stefan: Tack för ett suveränt reportage! Går det att bedöma vad byggnadskostnaden är för en laxtrappa i båda riktningarna? För ett medelstort kraftverk.

UG – Sven Bergman: jag tror det är oerhört varierand beroende på förutsättningarna på varje plats. Jag kan inte ge några siffror. mvh

Ulf: Det är inte bara laxen som är hotad nu. Enligt vissa källor har 90% av de större fiskarternas antal försvunnit sedan 1950-talet. Och den största mängden fisk försvinner när de fiskas upp av industrifiskarna på internationella vatten.

UG – Fredrik Laurin: Olika bestånd och arter drabbas olika av olika åtgärder. I laxens och ålens fall är det när den skall upp och ned i älvarna och fisket till havs som varit mest ödesdigert. För andra arter är det mycket riktigt trålning och långlinefisket til havs som tagit död på bestånden. Torsken utanför Newfoundland är ett av de mest kända, det beståndet var ett av de största i världen och fiskades i stor skala sedan 1500-talet, tills fiskarena hade skaffat sig så stor kapacitet att de knäckte beståndet. Sedan -92 finns ingen torsk på Newfoundlands bankar .

Norrbottning: Hur lång medellivslängd har en odlad lax och kan den fortplanta sig med vildlax. Dvs hjälper det att stöd utsätta odlad lax i älvarna egentligen?

UG – Sven Bergman: Bra fråga. De massiva stödutsättningarna ålades kraftbolagen i de starkt utbyggda älvarna, som just kompensation för att vildlaxen utrotades här. Drivkraften då var att kompensera yrkesfisket ute i Östersjön. Utsättningarna har blivit allt mer kritiserade och ifrågasatta. Tex vill EU i den kommande laxplanen (som inte är antagen ännu) helt fasa ut stödutsättningarna i många älvar. Detta välkomnas av många, men ororar andra. Det är omstritt om den odlade laxen utgör ett getentsikt hot mot de vilda laxstammarna. vad jag förstår finns ingen foskning vad gäller Östersjön som slår fast detta. Men någon fär gärna rätta mig om jag har fel. Däremot menar många att den odlade laxen kan förstöra leken för vildlax genom att helt enelt försöka leka med den. Så är dt i alla fall i norge med rymlingar från den stora odlongsindustrin där, det har jag själv varit p åplats och inetrvjuar folk om i Norge för några år sen. mvh

zeke: Satt just och funderade på vad EU har gjort för positivt hmm måste nog fundera lite till

UG – Fredrik Laurin: EU kommissionen kan nog med fog sägas vara den enda kraft i laxfrågan som har ett helikopterperspektiv och försöker göra något samlat. Alla andra intressenter, Sverige inkluderat, ser mest till egna intressen. Detta fokus gör att ingen ser till laxens intressen och till slut har det alltså lett till att vi förlorat 90 % av stammarna. Två älvar kvar som står för hela återväxten... och där är det fritt fiske i mynningarna. EU:s laxplan behandlas av EU parlamentet i morgon och får sannolikt ett ja. Men sen är det en process där EU:s ministerråd skall säga sitt, och där har tyvärr bland annat Sverige sagt nej till laxplanen med hänvisning till nationella suveränitet. Se mer om det på ug:s webb där vi frågar Eskil Erlandsson om just det. Hur han ser på laxplanen.

Jonte: Vet man hur många husbehovsfiskare det finns utmed Norrlandskusten idag? Jag har stött på så skrämmande inställning där man som husbehovsfiskare hellre tar upp lax och säljer svart för 40 kr/kilo än att låta en ”Stockholmare” fånga en lax på flugspö!! Som han dessutom returnerar) Hur skall man kunna ändra en sådan inställning

UG – Sven Bergman: Skicka tips: sven.bergman@svt.se

Niklas: Blir sjukt besviken på att sportfiskarna som tar upp nästan 1000 laxar på en tävling!!! I sundsvall har haft fisketävlingar med trolling för gädda där gäddan mäts och fotas sen släpps tillbaka och man räknar ihop längden i cm på de 5 längsta fiskarna.... Svårare än så är det inte...... Och folk kallar oss norrlänningar för bönder....... Ingen fråga dock...... Blir så matt bara

UG – Fredrik Laurin: Att fiska enligt sk ”catch and release” – släppa tillbaka fisken helskinnad – torde vara ett logiskt krav på folk som skall tillåtas fiska på en art som är på väg att försvinna. Svenska Havsmyndigheten har också kommit ut med nya direktiv angående trollingfisket – men frågan är vem som skall kontrollera att de efterlevs. Någon rapportpölikt föreligger inte på detta fiske efter kanske de sista laxarna i några av våra mest utsatta älvar.

Olov: Samtidigt som vildlaxen har problem så är det rekorduppgångar i vissa älvar där naturlig reproduktion saknas och bestånden är odlade. Har ni forskat i det? (mycket lax i tex Indalsälven http://st.nu/medelpad/ljustorp/1.4962858-folkligt-festligt-och-fiskrikt-i-forsen). Ett sätt borde vara att styra fisket mot de fenklippta utplanterade laxarna och gynna småskaligt kustnära fiske i närheten av de utbyggda älvarna

UG – Sven Bergman: Prescis det du säger är myndigheternas mål nu, därför har man beslutat fasa ut havsfisket, till förmån för kustfsket och fisket nära älvmynningarna. Tyvärr är även kustfisket ”blint” i många fall, dvs tar både odlad och vild lax, eftersom laxen vandrar upp längs kusten till sin födelseälv. Dethar mycket riktigt varit en mycket stark uppgång i år, om man ser det på kort sikt några år tillbaka. De ledande forskarna mnar att detta främst beror på att det varit två stränag vintra som följdes av en mycket mild vilnter, dvs att mycket lax ”väntade” ute i östersjön på att vandra tillbaka tills denna sommar. ICES (havsforksningsrådets) prognoser för vildlaxen har inte förändrats av den starka uppgången i flera äölvar i sommar. mvh

karlbernt: Jag har aldrig skrivit en insändare, jag har aldrig chattat på detta vis. Men jag blir så upprörd. Hur kan Erlandsson vara så otroligt naiv, men det måste väl vara ett spel. Jag tänker i första hand på kommentaren om husbehovsfiskarna. ”De tar väl inte upp mer än vad de kan äta.”

UG – Sven Bergman: Då blev detta din först ainsändare. Roligt att du engagerar dig. mvh

Erik Edgren: Ni har i kvällens program belyst motsättningarna mellan yrkesfiskare, ”husbehovsfiske”och industri kontra de som har intresse av att laxvandring och reproduktion sker i våra älvar. Det är ju utan tvekan ett resursslöseri som det nu är. Jag tycker dock att frågan är mera komplicerad än så och att ni missat något väsentligt i diskussionen om vårt vildlaxbestånd. Totalantalet lax som finns tillgänglig för vandring upp i våra älvar bestäms ju inte bara av fisket som beskattar stammen. Som vanligt vinklar ni litet för att nå ert syfte och jag saknar verkligen en analys av vad t.ex predatorer betyder för antalet laxar som överhuvudtaget når älvmynningarna. Jag tänker då framför allt på sälens betydelse men kanske även skarv m.m.. Uppskattninsvis har vi 30000-40000 sälar i Östersjön idag som älskar att ha lax ”på matbordet”. En vuxen säl äter kanske 2-3 laxar i veckan och om man multipliserar över ett år verkar yrkesfiskarnas totala laxkvoter (ca 120000) utgöra en förhållandevis liten del av det totala laxuttaget. Kanske måste man förutom hårdare reglering av fisket utanför älvarna även göra något åt denna balans. Borde ni inte nämnt detta också?

UG – Fredrik Laurin: Såväl säl som skarva och polska tjvufiskare och smoltdödlighet är viktiga faktorer som forskarna i Internationella havsforskningsrådet tar hänsyn till när de beräknar vad laxstammen tål i fisketryck. Och därefter ger de sina rekommendationer om kvoter. Som politikerna hittills överskridit med ungefär 100 % per år sedan Eskil Erlandsson tillträdde.

Moaren: Varför påtalade ni inte alternativ med fingrindar för kraftverken – Fiskgaller skall förhindra nedvandrande fisk att ta vägen genom turbinen?

UG – Sven Bergman: Det finns hur mcyket som helst att berätta och fördjupa kring detta. Vi kaninte gå in i alla detaljer. tyvärr. Många tycker at vi var för detaljerade och det var krångligt att förstå ändå. Mycket riktigt finns mcyket att göra, många olkika tekniker, för att fösöka leda undan smolt från turbinerna där dödligheten oftast är stor. mvh

erik torin: en annan fråga kan ni gör ett lika dant repotage om vänern där är smålten av så dålig kvalite att de flesta dör innan de kommer ut i sjön enlig medier runt vänern skaraborgs allehanda

UG – Sven Bergman: Vänern har två unika laxstammar. Klarälven och Gullspängsälven. men båda är kraftigt utbyggda och jag är för dåligtinsatt vad gäller detta, om det sker någon naturlig lek övehuvudtaget. Eller om det bara är odlad fisk i sjön. mejla gärna. mvh

Anders: Angående Trollingtävlingen, ni talar om att 917 laxar fångades, men hur många fiskande båtar & i sin tur antalet personer fiskade den helgen, slå sen ut allt de fiskande bidraget med, genom vistelse, transport från hela skandinavien och sen allmänt logi och bränsleintäkter och avgifter mm, så är nog inte uttaget så himla stort, tror nog att det som tas ut fås mångfalt tillbaka.

UG – Fredrik Laurin: Sannolit helt korrekt att trollingfisket ekonomiskt sett bidrar betydligt mer till samhällsekonomin än tex yrkesfisket efter lax som totalt omsätter endast ca 16 miljoner per år. Men problemet ligger inte där, det ligger enligt forskarna i att trollingen slår blint mot alla laxar. Det kan vara några av de sista laxarna i en viss stam som tas upp bland de tusen som slås ihjäl vid en tävling som den på Bornholm i våras.

Allan: Tack för ett mycket bra program. Vad upplever ni skulle vara det bästa sättet att kunna påverka situationen? Hur påverkar man tex vansinnet med dispenser i älvmynningarna på bästa sätt? Att tillåta laxfällor utanför tillåten fisketid är något som övergår mitt förstånd, i synnerhet med de bidrag som betalas ut pga sälskador?

UG – Fredrik Laurin: Att skapa uppmärksamhet i frågan är nog A och O. Den som sätter sig in i den blir förbluffad över absurditeterna som föreligger. Kvoter 100 % över forskarnas råd om ett maaxuttag i ett hållbart fiske. Fisk som är så giftig att den bara kan ätas ett par tre gånger per år av kvinnor och barn innan de riskerar att skadas. Smoltutsättningar som kostar 80 miljoner kronor per år baserade på 100 år gamla vattendomar men där 90 % av smolten dör. Okontrollerat ”husbehovsfiske” i älvmynningarna där fisken skall gå förbi för att kunna föröka sig. Listan kan göra lång.

PJ: Sverige avstår ca 20 % av landets vattenkraftproduktion genom att inte bygga ut nationalälvarna, trots det minskar tillgången på lax även där! Hyr kan det då vara vattenkraftens fel? I reportaget om de döende laxarna i torrfåran, fanns det ingen fiskräknare i fisktrappan?

UG – Sven Bergman: Jo i Hednäs kraftstation i Åbyälven finns en fiskräknare. Som fungerar bra, där är också en kamera som tar bilder av förbipassareande fisk. Så att länsstyrelsens tjmän kan artbestämma i efterhand. I år gick 88 lax upp förbi fiskräknaren. Förra året 36. Skellefteå Kraft som äger Hednäs jobbar också med sk smoltavledningsprojekt, i samarbete med länsstyrelsen, för at hindra smolten att gå ner i turbinerna. Hitills har man enl Lstyrelsen lcykats få cirka 30% av smolten att inte gå ner i turbinerna. Det sker mycket forskning på detta område. I sammanhanget kan nämnas att i USA är myncigheternas krav stenhårda. Där kräver man oftast kringf 95% överlevnad både UPP och NER i fiskvägar, oftast sk ”omlöp” förbi kraftverken, annars får kraftverken stänga igen... Och där lyckas man. ,mvh

Jojje: Jag vet ju att ert program handlade om just laxen, men tillståndet ser ju inte heller direkt ljust ut för andra vandrande fiskar som havsöringen, och framförallt ålen. Finns det överhuvudtaget något hopp om att vi i Sverige ska ha bra bestånd av lax, havsöring och ål i framtiden, eller är dessa arter dömda att dö ut?

UG – Sven Bergman: Detär helt korrekt att samma gäller för andra vandringsfiuskar som ål och havsöring. Vi valde att fokusera på laxen. men kunde lika gäran ha gjort program om ålen eller havsöringen som i många fall är ÄNNU mer hotade än laxen... mvh

JT: Jag gillar verkligen att fiska, skulle vara kul att lära barnbarnen lura en öring eller lax, men det är vi och kommande generationer som blir lurade av fega politiker och kortsiktigt ekonomiskt tänk. Vilken politik och vilket kraftbolag ska man välja?

UG – Fredrik Laurin: Inte de som har makten över frågan idag i alla fall. Ledande forskare som vi talat med är mycket pessimistiska. ”Jag är inte övertygad om att det finns lax i Östersjön när det här seklet är slut” sade en av dem. En annan (Rainer Froese) konstaterade nyligen i en rapport att Eskil Erlandsson och hans kollegor bland fiskeministrarna fattat beslut om kvoter över forskarnas råd om ett hållbart fiske i 68 % av fallen de senaste decennierna.

Toke: Frågar igen; Har ni sett något exempel på vattenkraftverk där man har haft ett fungerande system för laxens upp- och nedvandring? mvh

UG – Sven Bergman: Stornorrfors i Umeälven för den uppvandrande Vindelälvslaxen pekas av många ut som ett ganska lyckat exempel. Jaghar själv sett flera mindre fiskvandringsvägar, förbi mindre kraftverk, som fungerar mycket väl för både UPP och NED vandring. Dessa kallas ofta ”omlöp” och är som en egen liten älv eller bäckfåra som ringlar fram vid sidan av kraftverket i terrängen. Inte möjligt överallt tror jag. Men på många ställen. Mycket forskning sker. kruxet är att kraftbolagen inte gärna vill ”spilla” det vatten som n fiskväg innebär.. mvh

Lotta: jag är intresserad av att läsa mer om de goda exemplen som verkar finnas utomlands. Har ni nåt bra litteraturtips eller hemsida

UG – Sven Bergman: googla north atlantic salmon fund, nasf, så tror jag du kommer vidare till intressanta exempel mvh

Magnus: Har precis bytt till Vattenfall, och känner att det kanske var ett däligt val me tanke på deras inställning

UG – Fredrik Laurin: De kraftbolag som tar sitt ansvar för ål och laxbestånd kan räknas på ena handens fingrar. Ring dem och fråga om de har FUNGERANDE fiskvägar upp OCH ned förbi sina krafverk innan du tecknar kontrakt på deras el. Ett av de få som jag sett uttala sig positivt om vikten av fiskens överlevnad  är Transå kraft. Men jag kan inte gå i god för att det stämmer.

andzze: Det som är mest uppseendeväckande med reportaget är kraftbolag och kommuner gör mycket bra i älarna, men sen ligger det som en stor trål alldeles uatnför mynningarna. Detta reglerades vad jag vet på västkusten där man inte får sätta nät för grunt. Det borde ju vara det mest uppenbara, att få ut redskapen långt ifrån mynningarna. Då reglerar ju sig kvoterna mer av sig slält och yrkesfiskarna kan få fortsätta. Det är ju trots allt en gammal tradition

UG – Sven Bergman: Det är starka traditioner, och enskild rätt det handlar om. Känsligt att rucka på. mvh

Frazze FK Strömstararna,: Tack för ett utomordentligt programm, tyvärr blir man nästan gråtfärdig när man ser hur illa det är ställd med fisktrappor som inte fungerar och smolt som mals till fiskfärs. Tyvärr verkar Eskil Erlandsson föga förstående. Men tyvärr är det så att utplanterad lax kan utmärkt leka ihop med vildlax och generna blandas därmed ut, .d.v.s det blir inte någon 100%ig vildlax längre.

UG – Sven Bergman: vad har du för källa på att odlad lax blandar sig geneteiskt med vildlax? vore intressant ta del av. mvh

Rospiggen Fiske: Otroligt bra program, stort tack för det! Min fråga är hur ni nu ser på framtiden, ni har nu själva klivit in och tagit en otroligt viktig roll i detta spel. Hur planerar ni att följa upp detta, exempelvis kring miljöminister Lena Ek’s utredning om bland annat vattendirektivet?

UG – Fredrik Laurin: Lena Eks utredning kring hur vattenkraften skall kunna regleras i miljöbalken som alla annan miljöpåverkande verksamhet är oerhört viktig. Men den frågan har varit uppe till diskussion många gånger och alltid slutat med att krafbolagen har kunna sitta i orubbat bo med 100 år gamla domar som grund för en verksamhet som utrotar arter. Starkt fokus och hårda krav på den utredningen är nog av nöden om vi skall ha lax och ål om ett par generationer.

Kent Söderholm: Det verkar vara en mindre bra lösning att kräva vandringvägar för ffisken att ta sig upp och leka om smolten sedan inte kan ta sig tillbaks? Tack för bra program

UG – Sven Bergman: Med bra lösningar kan fisken ta sig både UPP och NER. mvh

Tompa: Det är en skam om Sverige som nation inte har råd att bevara en unik fiskstam. Vilka är de skyldiga och varför är de inte avsatta på grund av bristande kompetens?

UG – Sven Bergman: Det är komplext. Väldigt komplext. Men självklart håller det inte att hela tiden sätta dubbelt så höga kvoter som de bästa forskarna kommer fram till. mvh

Mats: Tack för ett bra program, hoppas att det resulterar i en omfattande debatt om politikens beklämmande tillkortakommanden i denna fråga. Kan Eskil måhända behöva avgå?

UG – Sven Bergman: Nu har ju debatten uppenbart sat igång. Tror inte Eskil har några planer på att avgå. han har mycket att ta tag i däremot. mvh

Mikael: Ser just hur lite Fredrik Laurin kan om ämnet ,LAX utanfor älvmyningen i Torneå älv. Där har vi haft fiskereglering i över 20år,därför har vi mest lax i sverige. Fisket utanför älvmyningen är mycket detalrikt reglerat,kolla up det. Törs du svara på detta i all fall.

UG – Fredrik Laurin: Jag svarade generellt i det tidigare svaret och det borde jag inte har gjort i en så infekterad fråga. Men faktum kvarstår. I MÅNGA älvmynningar pågår ett oreglerat och orapporterat fiske efter lax – husbehovsfisket.

andzze: Kanonbra upplägg. Jag har själv ”husbehovsfiskat” (dock ej lax) i många år. Det finns ju ingen av mina kamrater som stoppar för att man inte behöver mer. man fiskar ju så mycket man kan få och säljer. Och det är väldigt lönande. Blir bestört när man hör Eskil läspandes säka att man inte ska tro forskarna och lita på vad fiskare säker. Otroligt naivt. Kan ni inte få gamla husbehovsfiskare att säga som det är och visa bilder på överfulla båtar och visa upp fiskares bekännelser och bilder för lille Eskil?

UG – Sven Bergman: Hör av dig sven.bergman@svt.se

Pär: Känner ni att Havs och vattenmyndigheten gör tillräckligt i frågan. Eller är de för styrda av sitt departement eller andra maktmedel?

UG – Sven Bergman: Jag upplever det som att HaV gör väldigt mycket. Och att de tar obekväma beslut grundat på vad som är bäst för respektiva fiskart/bestånd. mvh

Alf Johansson: Varför är det ingen kontroll på industritrålarna de drar med en !6mm stor maska vad går igenom där? Man behöver inte var så skärpt för att förstå att det blir utfiskat!

UG – Fredrik Laurin: Bifångsten av lax i silltrålningen, tjvufisket i bla Polen och husbehovsfisket är några av de viktigaste faktorerna i vad forskarna kallar laxens svarta hål – som uppgår till mer än de legala kvoterna på lax.

Martin: I reportaget insinueras att individer som fiskar för självhushåll i verkligheten säljer laxen vidare. Vilka polisiära insatser görs för att hantera detta? Finns det brottsstatistik?

UG – Sven Bergman: Jag har tyvärr fått många exempel och även namn på foilk som säljer vidare svart. Men vi är journalister och inte poliser ochhar inte jagat dom. Det är vädligt svårt för myndigheterna att komma åt svartförsäljning och tjuvfiske. Fråga Kustbevakningen... mvh

Marita: Finns det inga åtgärder för att fisken inte ska dö i turbinerna när de simmar ut från lekplatserna?

UG – Sven Bergman: ja det finns en mängd åtgärder och tekniker för att minska dödligheten och förhindra detta. Se mitt svar om USA. mvh

Lennart: Det pratas mycket om gamla vattendomar och att vattenkraften styrs av lagstiftning som är 100 år gammal. Ingen annan industri kan använda sig av regler som är så gamla. Hur skulle det se ut om t.ex. vår massaindustri skulle få köra sin process som man gjorde för 100 år sedan. De har varit tvungna att anpassa sig till ny lagstiftning genom miljöbalken. Varför gäller detta inte vattenkraften.

UG – Fredrik Laurin: Det är en mycket bra fråga och den ses nu över, ytterligare en gång. Men hittills har alltid utredningarna av detta kommit fram till att kraftindustrin har kunnat sitta i orubbat bo. Om det tillåts fortsätta kommer sannolikt ålen och laxen inte att finnas kvar.

Ismo: Dom fiskar(husbehovsfisket) på ”Gammal” hävd? ..det är ju faktiskt 2012 numer, är det inte dags att se över det?

UG – Sven Bergman: Många anser det. Dethandlar dock om fiske md enskild rätt, dvs på egna vatten eller vatten som tex byn har fiskerätt till, och som man brukar i väldigt lång tid. Dock är det så att likande rättigheter för byar uppe i älvarna i de flesta fall tagits ifrån dessa byar uppe i älvdalarna. mvh

David Boman: Har Skottland vattenkraft? I till exempel River Dee?

UG – Sven Bergman: Inte i River Dee. Däremot andra vadnringshinder, som tex dammar, som i stor utsträckning rivit ut. mvh

Peder Sandström: Helt fantastiskt bra program! Jag håller just på med mitt examensarbete i statsvetenskap om just vildlaxens förvaltning! Fick upp intresset efter att jag hamnade i sjöstrid med en ”husbehovsfiskare” i Sävaråns mynning som hade en fälla tvärs över mynningen så jag inte ens kom förbi med båten! Min uppsats handlar bla hur fiskekvoterna är så sjukt mycket högre än ICES rekommenderar samt hur det ser ut för Norrlandskusten bland olika aktörer.

UG – Fredrik Laurin: Det finns mycket att hämta i detta ärende. Det är fyllt av motsägelser och politikska överväganden som kräver mer belysning. Bra val av fokus för din uppsats.

Karin: Tack för ett upplysande program. Fattigare länder än Sverige har löst detta problem. Varför inte vi?? Är vår fiskeminister naiv eller mutad?

UG – Fredrik Laurin: Jag tror absolut inte att Eskil Erlandsson är mutad, och jag vet att han inte är naiv. Han är en mycket skicklig politker och mycket duktig på att kompromissa sig fram till vad han ser som lösningar på olika samhällsproblem. Tråkigt nog för bland annat  fisken finns det dock en ände på hur mycket man kan kompromissa med biologin. 

Pekkman: Tack för gripande och intressant program, skär i hjärtat på en sportfiskare som också känner skuld i det hela. Men politiker som är ansvariga för detta och fortfarande har ett jobb, är en gåta. Mod, var ett av orden som nämndes, nu krävs det mod och ytterligare mod, för den eller de som tar tag i detta.

UG – Sven Bergman: jagtror all amåste ta sitt ansvar, inte minst sportfisket. Det påpgår en debatt inom sportfsket också som i korthet går ut på att sportfisket inte md trovärdighet kan kräva att andra grupper som husbehovsfiskare eller ýrkesfiskare ska sluta fiska, när sportfisket själv inte städar framför egen dörr. I flera älvar tas det upp en stor del av den sk blanklaxen som är viktig biologiskt för reproduktionen. Och trollingfisket ute till havs tar också upp mycket. HaV vill införa rapporteringsksyldighet här. I det stora hela är dock sportfisket marginellt i skattningen av laxen. mvh

Peter: Hej! Tack för det bästa Uppdrag Granskning jag har sett! Synd att ni inte fick med att 95% av den vattenproducerade el vi får i Sverige produceras av 5% av alla kraftverk. Resten är alltså små obetydliga kraftverk som utgör ett hinder som Staten kunde lösa ut och riva.

UG – Fredrik Laurin: Detta görs i bland annat USA där flera dammar rivits efter att miljökoncessioner gått ut och inte förnyats när man sett större nytta med tex levande fiskbestånd än den kraft som dammarna genererat.

Johan: Det sämsta med ert program är att det är så jobbigt att få se hur det kan vara. Själv spöfiskar jeg en hel del i insjöar och älskar att äta abborre men det jag inte skall ha åker tillbaka i sjön. Det är väl så vi vill ha det? Jag lider med dem i ”älvdalarna” som får se sina ”abborrar” försvinna.

UG – Sven Bergman: Braa tt programmet berör. mvh

Jonas: Om EU på något sätt skulle minska kvoterna, finns det något som ens tyder på att fiskantalet skulle öka? då tänker jag på det polska tjuvfisket, det känns som att det tjuvfisket kommer öka i samma mängd som yrkesfiskekvoterna minskar. Finns det något som tyder på hårdare reglering i Polen?

UG – Sven Bergman: Polska svartfisket är enormt, enligt ICES. Men politikerna som ytar besluten väljer att ignorera ICES. Ni hörde själva Eskil. Krav på bättre kontroller inom EU av även polska fisket har dock kommit. mvh

AKA: Var kan man hitta mer fakta om det forskarna kallar laxens svarta hål?

UG – Fredrik Laurin: Internationella havsforskningsrådet ICES i Köpenhamn ger varje år ut väldigt genomarbetade analyser av de olika fiskebeståndens tillstånd. Bland annat laxens. Det är något av den bästa kunskap som finns samlad. Men den är inte lättsmält. Dock finns det gott om mer lättsmält info hos tex havs och vattenmyndigheten

SAC: Vilka kraftbolag har upp och ner vägar för laxar, för hela älvar. Dessa vill jag beställa min el ifrån.

UG – Sven Bergman: Det är inte min sak att ge råd om detta. I flera fall har jag hört att lilla Tranås Energi dock profilerat sig på att lägga mycket fokus på miljön och fiskvägar. Detär dock givetvis lättare i mindre vatten än stora. mvh

samtheone: Kanonprogram!!! Kommer Erlandsson avgå?

UG – Sven Bergman: Ingen aning. Det tror jag inte. han måste rädda vildlaxen. Och massa andra arter... mvh

Alice: Har ni visat filmen för Eskil Erlandsson och vad säger han i så fall skulle behöva göras?

UG – Sven Bergman: Vi hoppas att Eskil ser programmet. Och tycker till om det. mvh

Annika Benckert: Jag har ingen fråga utan ville bara tacka för ett suveränt program! Jag hoppas detta innebär förändring för all fisk i vårt svenska vatten. mvh

UG – Sven Bergman: Tack

Bekymrad: Tack för ett mycket bra program.Vad säger fiskeripolitikerna runt östersjön om sina kvoter och hur ser dom på överfisket av lax?

UG – Fredrik Laurin: Hittills har de alla röstat som Erlandsson, för ett ofta 100 % överskridande av forskarnas råd om ett hållbart fiske. Tyvärr.

MarkusStenungsund: Ytterligare ett exempel på där kommunerna/närområderna måste ta tillbaka makten. Jag bor på Västkusten och vi har i många år kämpat för att få upp bestånd på b.l.a öringen i våra fjordar. Men lik förbannat, senast i förgårr går lysbåtar in och förstör för alla oss som bor och tar ansvar för området. Jag skulle vilja uppmana kommuner som t.e.x har en laxälv i sitt område att ta tillbaka kontrollen.

UG – Sven Bergman: Intressant. Tipsa miggärna: sven.bergman@svt.se

Tommy Carlberg: Har precis sett programmet. Kan man inte avdela laxen/annan fisk genom snedställda galler som leder fisken med strömmen på sidan om turbinerna men som samtidigt släpper igenom vattnet? Dessa nät/galler måste självklart läggas en bra bit ovanför turbinerna i den del av älven som är grund och relativt smal. Gallret blir som en ”vägg” som leder fisken på en av sidorna av turbinerna utan att fastna i gallret. På så sätt får man en trappa som fisken kan klättra upp och ta sig ut genom till havet igen.

UG – Sven Bergman: Svar ja, Finns massa såna tekniker. mvh

AKA: Har ni någon kommentar till Skellefteå Krafts svar på kritiken?

UG – Sven Bergman: Det är viktigt att Skellefteå Kraft framför sina synpunkter och får bemöta kritiken. mvh

UG – Fredrik Laurin: Då var cahttandet över för den här gången. Välkomna att kontakta oss på fredrik.laurin@svt.se och sven.bergman@svt.se  Tack för att ni tittade! Med vänlig hälsning Fredrik Laurin

per e: det känns som det kust nära sport fisket är ut sedd till syndabock .man har rovfiskat i alla tider även uppe i älvarna vid leken när laxen samlats för att ta sig upp för jobbiga forsar

UG – Sven Bergman: Alla vill ha kakan... mvh

UG – Sven Bergman:  Tack alla för era inlägg. Vi har tyvärr inte hunnit svara på alla. Har ni tips hör gärna av er till: sven.bergman@svt.se / fredrik.laurin@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – vildlaxen

Mer i ämnet