Skellefteå Kraft svarar på kritiken.

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I Uppdrag granskning, onsdag 21 nov, visades hur laxar fångas och dör i en torrlagd älvfåra orsakad av kraftbolaget Skellefteå kraft. – Det var en speciell situation i år, säger Gunnar Eikeland, vd på företaget.

När Uppdrag granskning besökte kraftstationen Hednäs i Åbyälven, fann vi 10 döende eller döda laxar i den gamla älvfåran nedanför dammen. Detta som en följd av att kraftbolaget Skellefteå Kraft ”spillt” vatten, som det kallas för att sänka nivån i dammen.

Den gamla torrlagda älvfåran fylls då med strömmande vatten, och sker detta då laxen är på väg upp från havet i älven för att leka (reproducera sig) söker den sig upp i gamla älvfåran.

UG – vildlaxen

Då luckorna stängs sjunker vattnet undan och laxen blir kvar i gropar och pölar i torrfåran och dör.

De 10 laxar som på detta sätt fångats och var döende eller döda när Uppdrag granskning besökte kraftstationen motsvarar över 10% av årets totala uppgång, då vildlaxstammen i Åbyälven är starkt hotad.

Fiskeexperter på länsstyrelsen anser att varje lax i den unika och svaga laxstammen i Åbyälven är biologiskt viktig.

Gunnar Eikeland, vd på Skellefteå Kraft, varför låter ni detta ske?

– Det var en lite speciell situation i år, vi hade otroligt höga vattenflöden och var tvungna att spilla mer vatten än vanligt. Vår verksamhet vid Hednäs kraftstation styrs av en vattendom, precis som alla andra vattenkraftverk. Det är vattendomen som styr mycket av hur vi hanterar vattnet, som övre och undre nivåer i dammen, flöden, hur mycket vatten man får spilla osv. Ofta tror allmänheten att det är vi som väljer att vidta åtgärder men så är inte fallet, det är vattendomarna som styr.

Vi har en driftcentral som har kontroll på det här och som fjärrstyr dammluckorna vid Hednäs kraftstation. Det är indirekt också en säkerhetsfråga att sköta flödet på rätt sätt.

Det är klart att det är väldigt olyckligt att laxen drabbas på detta sätt. Därför har vi nu i höst med anläggningsmaskiner fyllt igen gropar i torrfåran, med material som sprängsten, för att försöka lösa problemet med att lax blir fast där och dör, säger Gunnar Eikeland.

Vildlaxstammen i Åbyälven är unik, och den är starkt hotad. Myndigheterna anser att varje enskild lax är viktig för beståndets överlevnad. Det här är ju ett problem som pågått år efter år, och som påpekats för er – varför har ni inte gjort något åt det förrän nu?

– Jag vill säga att det varit större problem i år än det varit tidigare år beroende på de höga flödena i älven. Men ärlig talat jag har inte alla fakta, varför vi inte gjort det förrän nu. Vi har inte uppfattat det som så allvarligt som i år.  Jag vill säga att vi ändå har en ganska väl fungerande fisktrappa.

Jag är den första att peka på att självklart har en vattenkraftproduktion en påverkan på biologisk mångfald och fiskbestånd Du kan aldrig få det som i en outbyggd älvsträcka, det är inte möjligt. Men jag tycker vi jobbar konstruktivt med att minska den miljöpåverkan, den skada vi gör. Vi tar det på allvar. Sen handlar det också om vad som är ekonomiskt rimligt och tekniskt möjligt. Det finns många åtgärder man kan göra som inte påverkar kraftproduktionen negativt men som samtidigt är väldigt positivit för miljön, säger Gunnar Eikeland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – vildlaxen

Mer i ämnet