Mer än 8 000 människor beräknas ha drunknat i sin flykt över Medelhavet de senaste tre åren. I maj 2016 greps den ökända människosmugglaren ”Generalen” vars nätverk har smugglat in tusentals människor i Europa, men det är fel person som sitter häktad. Foto: TT/SVT

Fel person fängslad – efter tips från svensk polis

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Då den ökända människosmugglaren ”Generalen” greps våren 2016 skedde en förväxling och idag sitter fel person häktad i Italien. Uppdrag granskning kan nu avslöja att det var uppgifter från svensk polis som ledde till arresteringen.

Han kallas ”Generalen”, mannen som anklagas för att leda nätverket bakom Lampedusakatastrofen, en olycka som skördade 368 liv. Men idag är det fel person som står åtalad för hans brott, och så har det sett ut i nästan två år.

Arresteringen går att spåra till svensk polis, och det telefonnummer de lämnade ut till italienska myndigheter och den åklagare som leder utredningen från Italien.

Lampedusakatastrofen skördade 368 liv. Foto: SVT

Människosmugglarens familj bosatt i Sverige 

Svensk polis blev inblandad i den internationella utredningen då de fick i uppdrag att spana på ”Generalens” fru och familj som är bosatta i en stad i Mellansverige. Under spaningen hittade polisen ett sudanesiskt telefonnummer som tolkades som att det gick till Medhanie Yehdego Mered, mannen som är känd som ”Generalen”.   

I samarbete med sudanesisk och brittisk polis lokaliserade den italienska åklagaren telefonen i Sudan. Mannen som kopplades ihop med telefonnumret arresterades, och sitter fortfarande häktad.  

Nu pekar tungt bevismaterial mot att den arresterade mannen inte är ”Generalen”. Dna-test, id-handlingar, ett flertal vittnesmål och röstanalyser visar att fel person står anklagad – ändå fortsätter rättegången. 

Berättade att fel person gripits – för svensk polis

Enligt ”Generalens” fru ska hon vid ett tidigt möte ha gjort det klart för svensk polis att den häktade personen inte är hennes man. Och i ett samtal med Uppdrag gransknings tolk säger hon att mötet med polisen skedde för nästan två år sedan.

– Svensk polis var här i början. 

Kommer du ihåg när de kom?  

– Ungefär ett och halvt år, nästan två år sedan.  

Svenska åklagaren vill inte kommentera 

När Uppdrag granskning ringer Charlotta Stege Unger, den svenska åklagaren som lämnade över det sudanesiska telefonnumret till italienska myndigheter, vill hon inte kommentera fallet med motiveringen att utredningen är sekretessbelagd.

– Jag kan inte säga någonting mer om det här. Tyvärr.  

Att ”Generalens” fru för två år sedan ska ha berättat för svensk polis att fel person gripits vill hon inte heller kommentera.

Men du känner till de här anklagelserna om att det är fel person som har arresterats? 

– Det känner jag till, ja. 

Hur ser du på det då? 

– Nej, men jag har inga kommentarer till det.  

Rättegången mot mannen som står åtalad som ”Generalen” pågår fortfarande och domen förväntas falla i september 2018. Uppdrag gransknings reportage Jakten på ”Generalen” sänds klockan 20 den 11 april på SVT1 och SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på ”Generalen”

Mer i ämnet