Foto: svt

UG-referens: Sveriges största muta?

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Här är hela manuset till reportaget ”Sveriges största muta?” med länkat källmaterial. När Uppdrag granskning gör ett reportage så samlas en stor mängd material in för att hjälpa reportern att bilda sig en uppfattning om vad som har hänt. Här kan du se programmet, läsa manuset och ta del av delar av det källmaterial som samlades in. I spalten ”relaterat” till vänster finns materialet samlat i en lista. Reporter är Joachim Dyfvermark och Sven Bergman.

Påa:

Det är snart tre år sedan Uppdrag granskning kunde avslöja att TeliaSonera betalat misstänkta mutor i diktaturen Uzbekistan. Förundersökningar pågår nu i ett antal länder och flera av de sparkade cheferna misstänks för mutbrott.

UG – Sveriges största muta?

Den nya ledningen lovade att tvätta byken – MEN alla misstänkta affärer har inte kommit i ljuset.

Uppdrag granskning kan ikväll avslöja en helt ny affär – som kan vara Sveriges genom tiderna största muta...

Arkiv: Teliasoneras årsstämma 2014

Marie Ehrling, Styrelseordförande TeliaSonera:

– Kära aktieägare ni kan vara övertygade om att styrelsen och nuvarande ledning fortsatt kommer att se till att företaget hanterar och tar konsekvenserna av det som har hänt så att vi en gång kan lägga detta bakom oss.

Johan Dennelind, vd TeliaSonera:

– Vårt fokus ligger just nu på yttrandefrihet och antikorruption, områden där vi har bevisbördan på oss. Det är startpunkten. Jag vill påstå att vi genom kraftfullt agerande har ett Teliasonera som nu är på rätt väg.

Efter Uppdrag gransknings tidigare avslöjanden har Teliasoneras nya ledning lovat att en gång för alla göra upp med bolaget smutsiga förflutna. Men frågan är: Har de det?

ur film när Khadija grips

”Khadija… Khadadija… ”

December 2014. Azerbajdzjans mest hyllade journalist – Khadija Ismayilova – förs bort av regimen. Hennes sista artikel handlar om Teliasonera – och misstankar att landets fruktade presidentfamilj skulle vara hemlig delägare i Teliasoneras dotterbolag Azercell. Vi ska visa att det fanns miljarder skäl för regimen att stoppa Khadija från att fortsätta gräva. I en affär den nya ledningen valt att inte tala öppet om – förrän nu...

Johan Dennelind, vd TeliaSonera:

– Här finns det frågetecken, stora frågetecken på hur den här affären har gått till.

Titel: ”SVERIGES STÖRSTA MUTA?”

Vi är på Telia-resa – igen. Den här gången tillsammans med reportern Ola Westerberg från svenska nyhetsbyrån TT.

Ola Westerberg, reporter TT Nyhetsbyrån:

- Jag var väl inte så förvånad över vem motparten av allt att döma är. Däremot så är det ju märkligt att när så många har granskat bolaget de senaste åren att man inte hittat det vi har stött på…

Joachim Dyfvermark:

– Vi behöver samköra det du som har gjort, det som vi har gjort och det som Miranda har gjort här i Sarajevo.

- Hey! Welcome!

- This is your office?

- Good to be here.

- Yes thats our office

Vi är i Sarajevo för att träffa journalisten Miranda Patrucic på OCCRP – som rapporterar om organiserad brottslighet och korruption.

- Well here we are!

- Yeh!

Och det är inte första gången vi ses. Under ett par månader har vi tillsammans arbetat med ett tips – om TeliaSonera – som kom efter att Mirandas kollega Khadija greps i Azerbajdzjan.

Miranda Patrucic, reporter OCCRP, Organized Crime and Corruption Reporting Project:

– In February this year we got an email from a person who was outraged at the fact that that there was no reaction from sweden on her arrest. And the source said that Khadijas reporting was impressive but there was something missing. And that was the financial aspect of the deal.  And how much money the family got from it.

Det handlar om Azerbajdzjan, och Teliasoneras dotterbolag Azercell, landets största teleoperatör och en kassako för den svenska telekomjätten. Det handlar också om landets ledare Ilham Aliyev – och hans familj. Som styr landet med järnhand. Ständiga rapporter om valfusk  och korruption – och Azerbajdzjan är klassat som ett av världens mest ofria länder..

Där de som granskar regimen tystas. En av dom – Khadija Ismayilova.

Miranda Patrucic, reporter OCCRP, Organized Crime and Corruption Reporting Project

– At first she was facing critisism, when that didint work what the authoreties did they planted a camera in her house. They recorded her in an intimit act with her boyfriend and then she recieved at her homeaddress still images showing the pictures of her naked.

– So they made a hole in the wall...

– No it runs a long the pipeline

Arkiv: ur ”Amazing Azerbaijan!”, Crowhill Films

Khadija Ismayilova:

– There was a short note there: “You whore, behave or you will be defamed”. It was a tough decision but I decided to go public.

Miranda Patrucic: reporter OCCRP, Organized Crime and Corruption Reporting Project

– When that didnt silced her she started to recieving informaiton that she is going to be arrested and put in jail.

Arkiv:

Khadija... khadija...

Khadija riskerar nu12 år i fängelse – enligt internationella människorättsorganisationer på grund av hennes granskningar av regimen – som att familjen Aliyev skulle vara en hemlig delägare i Teliasoneras Azercell.

- I think these are records of all the shareholding meetings...that ever took place so...

- The last one is from 2015?...

Här i Sarajevo fortsätter Khadijas kollegor att driva projekt som rör Azerbajdzjan. Bland annat genom att kartlägga familjen Aliyevs tillgångar.

Iggy Ostanin, reporter OCCRP

– This project is basically about looking into the first family in Azerbaijan. Specifically their kind of lifestyle, their business interest, the places they go, and the things they do. By looking at the use of private jets, by looking at the use of yachts, purchases, property and interest. You realize that money has to come from somewhere else and that there is no way that their official salary can pay for it.

– The level of corruption associated with the family in Azerbajdzjan is almost unparallel.

Och frågan är om också Teliasonera är inblandad i korruptionen…

- If we combine the documents that I have with the timeline that you have been building up on the company records we would be able to see if my documents fits yours…

- Yes, and how it was connected with the board decisions.

- So, 6,5 % would be 121 US

- 121…

- Yeh!

Sanningen bakom Teliasoneras affärer i Azerbajdzjan gömmer sig i årsredovisningar, protokoll och bolagshandlingar för ett 10-tal företag runt om i världen. I de tusentals dokumenten avslöjas komplicerade bolagsupplägg och transaktioner. 

Miranda Patrucic:

– The deal was set up in a way not to be obvious and not to ring a bell.

They have done an excelent job in hiding it...

För att berätta historien måste vi först backa klockan till 2008. Lars Nyberg är då fortfarande VD...och TeliaSoneras dotterbolag – Azercell – går som tåget. Och på pappret ser allt bra ut. – mycket pengar kan man tycka. Men det finns något som TeliaSonera inte berättar. Aktierna köps till underpris – de är egentligen värda 4 ggr mer 780 MUSD.  Den azeriska staten ger alltså en rabatt på 600 miljoner dollar – eller svindlande 5 miljarder svenska kronor. En fantastisk affär för Lars Nyberg och Teliasonera – skulle man kunna tro. Men det finns ett hemligt upplägg som planerats i flera år. Genom holdingbolag i Holland och Turkiet – och ett komplicerat upplägg – med interna lån, nyemissioner och aktieutdelningar – ger Teliasonera bort det man precis köpt, till en Frågan blir såklart – Varför? Lars Nyberg som var ansvarig vd när affären genomfördes fick gå – så vi vänder oss till den nya (ledningen).

Joachim Dyfvermark:

Teliasonera köper ut staten Azerbajdzjan. Det är en toppenaffär, de ger 600 miljoner dollar i rabatt. Och sen ger ni bort alla de tillgångarna till en lokal partner. Varför?

Johan Dennelind, vd TeliaSonera

– Vet inte. När man tittar djupare på den transaktionen vilket vi har gjort så är det för många frågetecken. De frågetecknen har jag som uppgift i nya ledningen och styrelsen att försöka få svar på. Vi spenderade över ett år med expertis utifrån och naturligtvis med expertis även inifrån för att försöka få svar på det. Vi har inte svaren. Och det är besvärande.

Men EN möjlig förklaring finns i Teliasoneras eget arkiv. Genom källor får vi tillgång till rapporter, styrelseprotokoll och epost och här framgår att den svenska telekomjätten ville ha något i utbyte.

Johan Dennelind, vd TeliaSonera

– Här finns det frågetecken, stora frågetecken på hur den här affären har gått till.

Vem är då den lokala partnern? Som ska garantera Teliasonera licenser mot att man får aktier för miljardbelopp?

Live:

– Are you sure about the address?

– Yeh, absolutely, this is what´s in the registry. Katip Salih Sokak…

– The latest address in the registry?

– Yes, it is the latest one.

Den lokala partnerns bolag heter Cenay Iletisim – och är

Live:

– It doesnt seem to be a like a business area...

– Not at all. I am surpised to se that thais is where the comany is registred.

– And this is 16

– This is 14, here is 16

– Hello from Swedish Television

– OK?

– We are looking for Cenay Iletisim.

– Hmm ok, it´s here but the responsibles are not here. Just a moment:

TURKISK ÖVERSÄTTNING

– He doesn´t  whant to speak...

– Put him on the phone, I will talk to him for 30 seconds.

TURKISK ÖVERSÄTTNING

– This is the address of Teliasoneras partner. All I wanna ask is who the owner is?

– I dont know, and he dosent want to speak also, so I will have to ask you...

Allright yes sure… No problem!

Adressen är en återvändsgränd. De som förvaltar bolaget vill inte prata med oss, än mindre avslöja vem den egentliga ägaren är. Med det turkiska bolagsregistret här i Istanbul ger några ledtrådar. Det visar sig att Cenay Iletisim ägs av två andra bolag – i skatteparadiset Panama. Vars ägare är hemlig – MEN det finns en representant – som leder oss tillbaka till Azerbajdzjan. Olivier Mestelan, advokat och känd för att företräda presidentens två döttrar i en rad (andra) bolag. Och i de hemliga amerikanska dokument som läckt ut via Wikileaks står Olivier Mestelan som nummer 2 på listan över personer som misstänks stå presidentfamiljen nära.

Joachim Dyfvermark:

– Vem finns egentligen bakom den ”lokala partnern” – som då representeras av Olivier Mestelan?

Johan Dennelind, vd TeliaSonera

– Utan att peka ut personer X och Y så är det mycket troligt att vi har en partner i Azerbajdzjan som står nära makten.

Joachim Dyfvermark:

-Presidentfamiljen?

Johan Dennelind, vd TeliaSonera

– Makten i Azerbajdzjan är ju även inkluderande även presidenten men VEM och HUR det ser ut vet vi då inte och det är det som är så besvärande för mig att inte kunna stå upp till mina ägare och till min styrelse att säga: Så här ser det ut.

Live Sarajevo:

– April 2008, value of Azercell 2 B USD…

Vi räknar på den komplicerade affären.  Hur mycket ”den lokala partnern” tjänat, på aktierna de fick – tack vare Teliasonera – och aktieutdelning de fått sedan affären genomfördes 2008.

Live:

Todays value...

Och landar på 6 miljarder svenska kronor…

Live:

– Thats a very conservative…

– Thats a low messure yes.

– I have never seen a business deal where someone puts in zero and gets billions..

Men för att vara säkra på att vi förstått och räknat rätt, låter vi dom experter som tidigare hjälpt oss granska Teliasoneras affärer – på var sitt håll gå igenom de handlingar som vi själva analyserat. En av landets mest erfarna ekobrottsutredare. Och en professor i företagsekonomi – med lång erfarenhet av bolagsgranskningar.

Einar Häckner, professor företagsekonomi

– Slutsatsen är att det är någonting mycket allvarligt som har skett här och att det är en mycket stor förmögenhetsöverföring – värdeöverföring från den azeriska staten till ett bolag som mycket sannolikt är kopplade till den presidentfamiljen. Och det handlar om värden som ligger mellan 6,5 och 7 miljarder svenska kronor.

Joachim Dyfvermark:

– Har presidentfamiljen – eller det här lilla bolaget – den ”lokala partnern” har de investerat något själva för att få de här pengarna?

Einar Häckner, professor företagsekonomi

– I realiteten har man inte behövt investera något med egna medel.

Joachim Dyfvermark:

– Det har inte kostat dem en krona?

Einar Häckner, professor företagsekonomi

– Nej.. nej

Joachim Dyfvermark:

Det här är ju ganska komplicerade affärer – finns det liksom en risk att slutsatserna är fel?

Einar Häckner, professor företagsekonomi

– Den dokumentation som finns är ju enligt min uppfattning gedigen och det är dels fråga om öppna dokument årsredovisningar där det i stor utsträckning är redovisat ganska klart vad som har hänt. Men vi har också haft tillgång till internt material och sammantaget så innebär det att det inte finns några tveksamheter.

Joachim Dyfvermark:

Du tvivlar inte?

Einar Häckner, professor företagsekonomi

– Jag tvivlar inte ett ögonblick.

Lars Hammar, fd kriminalinspektör Ekobrottsmyndigheten:

– Att det är ett upplägg det är väl ingen tvekan om det.

Joachim Dyfvermark:

En muta helt enkelt?

Lars Hammar, fd kriminalinspektör Ekobrottsmyndigheten

– Ja, (nickar) muta och det är en bestickning dom har gjort ifrån sitt... sen är det ju en sak innan man kommer dit, men det luktar bestickning och mutor om det hela, jag tycker varningsklockor skulle ha ringt för länge sen här hos Teliasonera.

Joachim Dyfvermark:

Kan du jämföra det med andra misstänkta mutaffärer i Sverige?

Lars Hammar, fd kriminalinspektör Ekobrottsmyndigheten

– Nej, det har ju aldrig varit så här stora belopp tidigare i Sverige. Det här slår nog .. rekord när det gäller beloppsmässigt har jag aldrig sett dom här summorna tidigare. Uzbekistan var ju i och för sig två miljarder – tyckte vi var mycket då va, men det här är ju … belopp som inte man … kunde drömma om att man skulle betala ut eller bidra med.

Einar Häckner, professor företagsekonomi

– Jag tycker att det finns väldigt starka skäl för bedömning att inte bara är gravt oetiskt utan att det också bör lämnas till polisen så att åklagaren får inleda förundersökning om detta.

Joachim Dyfvermark:

Vad kan det handla om?

Einar Häckner, professor företagsekonomi

– Korruption, stöld, förskingring, trolöshet mot huvudman och en rad andra såna brott.

Joachim Dyfvermark:

Varför har då inte TS offentliggjort det här?

Einar Häckner, professor företagsekonomi

– Ja, det är ju det som är kärnfrågan här. Det tycker jag att det bör Telia få svara på.

Johan Dennelind, vd TeliaSonera:

– Hela den affären har så stora frågetecken på sig vi kan inte gå ut och prata om den som en enskild situation. Vi vill förstå alla delar i den transaktionen därför har vi spenderat mycket tid och pengar på att reda ut det kommer inte i mål. Då går vi till åklagaren och säger: Kan du komma längre?

Joachim Dyfvermark:

Har ni polisanmält detta?

Johan Dennelind, vd TeliaSonera:

– Vi har inte polisanmält det.

Joachim Dyfvermark:

Varför då?

Johan Dennelind, vd TeliaSonera:

– Nej, vi har inte tillräckligt på fötterna för att göra det men vi har tillräckligt stora frågetecken för att lämna över materialet, för att titta vidare på.

Joachim Dyfvermark:

Så ni har informerat åklagaren om detaljerna i hur det här värdet fördes från den azeriska staten till den lokala partnern.

Johan Dennelind, vd TeliaSonera:

– Alla detaljer har vi inte informerat om men vi har gjort en information och en sammanfattning som är överlämnad som bland annat inkluderar de stora dragen i den här transaktionen som du pratar om. Men det är också öppet här om de vill ha mer svar på de frågor som du ställer.

Lars Hammar, fd kriminalinspektör Ekobrottsmyndigheten

– Ja, man borde ju ha gått ut o talat om hur det låg till med Azerbajdzjan.

Joachim Dyfvermark:

Man borde ha anmält affären i Azerbajdzjan.

Lars Hammar, fd kriminalinspektör Ekobrottsmyndigheten

– Ja. det är min uppfattning.

Einar Häckner, professor emeritus företagsekonomi

– Det värsta, det sämsta man kan göra är att sopa nånting under mattan och hoppas att det inte kommer fram.

Joachim Dyfvermark:

Och det är det man har gjort?

Lars Hammar, fd kriminalinspektör Ekobrottsmyndigheten

– Ja, jag anser det.

Johan Dennelind, vd TeliaSonera

– Det får stå för dom men jag kan säga att vi gör allt vi kan för att ta fram smutsen under matten.

TeliaSonera – med svenska staten som största ägare. Vars nya ledning lovade att tvätta den smutsiga byken – men där ännu en misstänkt mutaffär med en diktatur nu avslöjats. Och frågan är vad som händer nu? Med Teliasonera – och med den fängslade Khadija Ismayilova, som var den som först satte fingret på kopplingen till regimen.

Miranda Patrucic, reporter OCCRP, Organized Crime and Corruption Reporting Project

– Not only that it was right but probably costed her her freedom.

Grafikskylt – Kommentarer

”Lars Nyberg har efter reportaget färdigställdes lämnat följande kommentarer. Han anser att vissa fakta är korrekta, andra felaktiga – och att slutsatsen är fel. Det var, enligt Nyberg, inte fråga om en hemlig plan, den azerbajdzjanska statens planer på privatisering har varit kända sedan 2004. Och staten ville inte sälja till Telia Sonera utan till den lokala partnern. Priset sattes av säljaren. Nyberg hänvisar till revisionsbyrån Ernst & Young och rådgivaren Baker McKenzie – som enligt Nyberg ska ha hjälpt Azeriska staten med värderingen. Han menat avslutningsvis att beslutet om transaktionen togs av Teliasoneras styrelse i september 2007, två veckor efter att han tillträtt som VD. Hela Lars Nybergs svar finns på Uppdrag gransknings hemsida.”

Vi har också sökt Presidentfamiljen Aliyev och Olivier Mestelan, men de har valt att inte kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Sveriges största muta?

Mer i ämnet