”Vad fan får jag för pengarna?” Uttalandet från Leif Östling, före detta ordförande för Svenskt Näringsliv, fick stor uppmärksamhet. Foto: TT/SVT

Uppdrag gransknings team nominerat till Stora journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

För ett år sedan publicerades ”Paradisläckan”, som avslöjade hur rika och mäktiga gjort affärer i skatteparadis. Journalister från Uppdrag granskning, SVT Nyheter och TT jobbade med den massiva läckan i Sverige – nu nomineras de till Stora journalistpriset.

– Vi är oerhört glada – och stolta. Paradisprojektet var svårt, stort och krångligt. Vi var många i teamet som kämpade på månad efter månad, först för att förstå de hemliga uppläggen och sen försöka förklara någorlunda begripligt vad makthavarna sysslat med, säger Joachim Dyfvermark, reporter på Uppdrag granskning.

”Vad fan får jag för pengarna?”, kommentaren från Leif Östling, före detta ordförande i Svenskt Näringsliv, är numera en klassiker. Östlings uttalande när han konfronterades med uppgifterna om avancerad skatteplanering kritiserades hårt. Och när allt fler detaljer om hans skatteplanering avslöjades valde han till slut att lämna sin post.

Paradisläckan

”En av vår tids viktigaste frågor”

Den svenske miljardären Larry Leksells skatteupplägg kunde också blottläggas i Paradisläckan. Leksell hade köpt en yacht via två maltesiska bolag, och på det viset undkommit skatt. Skatteverket underkände nyligen affären och Leksell åkte på en skattesmäll på 14,3 miljoner kronor.

– Frågan om skatteflykt och penningtvätt är en av vår tids viktigaste frågor. Den legala och illegala skatteflykten dränerar vanliga länders ekonomier, det koncentrerar kapitalet till de allra rikaste, och skapar stora klyftor i samhället. Jag är därför väldigt glad över juryns nominering, säger Joachim Dyfvermark.

I den internationella rapporteringen uppmärksammades också en rad multinationella bolag, internationella näringslivstoppar, sportstjärnor och politiker. Bland dem Donald Trumps svärson och rådgivare, Jared Kushner, och USA:s handelsminister Wilbur Ross – som tjänat pengar på affärer med personer i Vladimir Putins inre krets.

Stort samarbete

Paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument, bolagsdokument, mejl och avtal från några av världens så kallade skatteparadis, det vill säga länder och öar som kräver låg eller ingen skatt, samt ett antal länder vars affärsidé är att erbjuda anonymitet.

Läckan kom först till den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists. 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet.

– Vissa historier är för stora, för komplexa och för globala för ensamma grävare och enstaka redaktioner att tackla. Gränsöverskridande samarbete – som nu i Paradisläckan och före det i Panamadokumenten – är framtiden i internationell journalistik.

De nominerade journalisterna i Paradisläckan är:

Sven Bergman, Uppdrag granskning

Joachim Dyfvermark, Uppdrag granskning

Kristina Lagerström, SVT nyheter

Linda Kakuli Larsson, SVT nyheter

Fredrik Laurin, Uppdrag granskning

Karin Mattisson, Uppdrag granskning

Ola Westerberg, Nyhetsbyrån TT

Johan Winberg, SVT Nyheter

Vem som vinner Stora journalistpriset avgörs den 22 november.

Du kan se Uppdrag granskning sommar: Paradisläckan, en kortare version av hela granskningen, i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet