• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Christer van der Kwast ledde de svenska JAS-utredningarna. Foto: svt

Van der Kwast: ”Det var mutor”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den åklagare som ledde de svenska mututredningarna, Christer van der Kwast, väljer nu att tala klarspråk om JAS-härvan. – Att det var ett mutkör, det är jag helt övertygad om, säger van der Kwast till Uppdrag granskning.

Den åklagare som ledde de svenska mututredningarna, Christer van der Kwast, väljer nu att tala klarspråk om JAS-härvan.

– Att det var ett mutkör, det är jag helt övertygad om. Och att det kunde styrkas från brittiskt håll om man hade valt att driva det, det är jag också helt övertygad om. På den bevisning som fanns. Och den var god till sist, säger Christer van der Kwast till Uppdrag granskning.

Det fanns omfattande korruption i gripen-kampanjen?

– Yes. Det fanns det.

Det kan du säga så säkert?

– Ja det säger jag. Det är min uppfattning.

Den före detta överåklagaren, som även var chef för Riksenheten mot korruption, är i dag pensionerad. Han startade tre förundersökningar efter Uppdrag gransknings avslöjanden 2007, en vardera för länderna Ungern, Tjeckien och Sydafrika. Men i juni 2009, samtidigt som han gick i pension, la Christer van der Kwast ner utredningarna.

Hindren var många: den svaga svenska lagstiftning, och kort preskriptionstid.

BAE ledde Gripenkampanjerna och van der Kwast kunde inte binda enskilda personer på Saab till mutbetalningar.

Till sin hjälp hade Christer van der Kwast en enda utredande polis, och en ekonom på deltid – för att gå till botten med en internationell muthärva som är den största och mest komplicerade i Sveriges moderna historia.

– Vi har fått mycket kritik från Europarådet, och Oecd, när det gäller FN-konventionen också. Det gäller förslag som inte följs upp, och vi har varit senfärdiga på lagstiftningssidan. Vi kommer traskande lite i efterhand här så att säga när de stora nationerna skärper sina lagstiftningar, säger van der Kwast.

Så Sverige är inte bäst i klassen?

– Nej! Det tror jag nog man är ganska överens om.

Efter all kritik kring JAS-utredningarna har Riksenheten mot korruption fått mer resurser, och en ny lagstiftning kom förra året som gör det svårare för bolag att muta genom agenter, som Mensdorff.

Men Christer van der Kwast anser att de juridiska verktygen fortfarande är alldeles för trubbiga, och att viljan att leva upp till de vackra orden om att stävja korruption hos exportföretag saknas, även i Sverige.

– När ett exportberoende land förlorar exportintäkter, arbetstillfällen, stora pengar på att hålla en hög profil i korruptionsfrågorna i praktiken, och inte bara i ord, då börjar man dra öronen åt sig, säger van der Kwast.

– Och därför säger jag: det finns betydande hyckleri i de här söndagsförkunnelserna som man hör från ledande håll, politiker och annat. Jag har ju väldigt svårt att tro att vare sig näringslivets toppar, eller toppolitiker, inte förstår fullt ut vad det här handlar om.

– Och det måste väl ändå sitta där i bakhuvudet att de faktiskt medverkar i något som inte är särskilt snyggt eller bra, och till och med extremt skadligt för väldigt många, samtidigt som man gör sina goda affärer, säger  Christer van der Kwast.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.