• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På Migrationsverket står de handfallna inför de marockanska pojkarnas situation. Foto: SVT

”Vi vet inte hur vi ska nå dem”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De får inte asyl, men de kan inte heller avvisas. Många av de flera hundra marockanska pojkarna som lever på gatan runtom i landet tvingas leva som papperslösa.

Sedan 2011, när de marockanska pojkarna började dyka upp i Sverige har drygt 1 000 ensamkommande under 18 år från Marocko sökt asyl här. Statistiken visar att mindre än fem procent av dem får asyl. Eftersom det inte finns någon väpnad konflikt i Marocko anser Migrationsverket att det inte finns något skyddsbehov.

Men vad få känner till är att det i praktiken är omöjligt för Migrationsverket att utvisa ungdomarna, ens om de fyllt 18.

UG – Barnen från gatan

För att kunna avvisa dem till Marocko, krävs att pojkarna har ID-handlingar. Till många länder kan Sverige genomföra avvisningar även om personen saknar ID-handlingar, men Kjell-Terje Torvik, Migrationsverkets expert på ensamkommande barn uppger att de nordafrikanska länderna inte vill hjälpa Sverige att identifiera personer som ska avvisas.

– En av de förklaringar vi har fått är att det har att göra med relationen mellan Nordafrika och EU, att Nordafrika upplever att Europa stänger gränserna, och att de personer vars destination är Europa stängs ute och hamnar i Marocko, säger han

Reporter: Så det är politik i detta?

– Ja.

Oroande situation

Istället växer pojkarna upp i en form av skuggsamhälle som papperslösa, en situation som Migrationsverket anser är oroande eftersom barnen blivit allt fler och för att de lever på gatan.

– Oavsett om man är 16, 18 eller 20 år så kommer de här barnen och de unga vuxna finnas kvar i det här mönstret. Och jag har inget bra svar på hur vi ska hantera barnen. Jag vet inte hur vi ska kunna nå dem. Vi pratar ju med gode män, vi pratar med socialtjänster, vi pratar med polisen och så vidare. Och det är klar att ingen av de vuxna som finns omkring dem, tycker att det här är en bra utveckling, säger Kjell-Terje Torvik.

”Vill lyfta det här landet”

De svåra oddsen för att få asyl är kända bland många av de marockanska ungdomarna. Flera av de pojkar som Uppdrag granskning möter har valt att inte alls söka asyl, istället undviker man socialtjänsten och andra myndigheter. En av dem, en kille som vi kallar Ottman, visar en vind inne i skogen där han ibland sover med några andra hemlösa pojkar. Han säger att han inte vill ha någonting från Sverige förutom uppehållstillstånd.

– Om ni hjälper oss, ska vi hjälpa er. Vi är unga och här finns många äldre. i Sverige. Vi vill lyfta det här landet.

Och han säger att han kommer att stanna i Sverige.

– Jag vill be alla som ser det här om att titta på våra ansikten och säga om det är ansikten som hör till gatan? Nej. Vi vill också lyfta upp det här landet, säger han.

Uppdrag granskning om de marockanska ungdomarna sänds ikväll klockan 20 i SVT1 och på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Barnen från gatan

Mer i ämnet