Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här kan svenskt kärnkraftbränsle snart brytas – trots motståndet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att häva förbudet mot uranbrytning på svensk mark, ett förbud som infördes 2018. Men på platser med god tillgång till uran så är motståndet stort, både bland lokalbefolkning och lokalpolitiker

Motståndet mot en urangruva är starkt bland befolkningen i området, eftersom tidigare erfarenheten avskräcker.

– De vände upp och ner på alltihopa redan 1976, och vi vill inte att de kommer och bryter igen, säger lokalbon Roland Wilsson.

Det hela är ett dilemma, menar kommunstyrelsens ordförande Adam Johansson (M) i Falköping.

– Jag är för kärnkraft och uranbrytning i de fall där det finns ett kommunalt stöd, och det gör det definitivt inte här, säger Johansson.

Han understryker att han kommer att ta tillvara på Falköpingbornas intressen, även om det skulle göra honom ovän med partiet.

Miljöministern vill se mer självständigt Sverige

Någon som anser att kommunalt motstånd inte ska kunna stoppa utvecklingen av en ökad kärnkraftsproduktion är klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

– Antingen så bryter man uran i Sverige under ordnade processer med goda arbetsvillkor, eller så importerar man. Så alternativet är att lägga ner kärnkraft eller bryta uran någonstans, säger ministern under en debatt i SVT:s Agenda.

– Huvudlöst. En sådan utveckling skulle låsa fast oss vid ett uranberoende under en väldigt lång tid framöver, svarar Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.