Se hur isen smälter och hör fiskaren Hans Lars som sett isen förflyttats – på bara 15 år. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Här smälter inlandsisen i rekordfart

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen den 27 juli smälte så mycket is att det hade kunnat täcka delstaten Florida med fem centimeter vatten. Orsaken var rekordtemperaturer i nordöstra Grönland, enligt danska Polar Monitor. Forskarnas larm om den snabba avsmältningen av inlandsisen på Grönland kommer allt tätare.

Vi vadar i smältvattnet längs den väldiga Russelglaciären och ser med egna ögon hur den väldiga inlandsisen smälter. Runtomkring oss hörs ljudet av vatten som forsar fram, under våra fötter porlar smältvattnet i sprickor i isen.

Inlandsisen som är minst 100 000 år gammal rör sig, är veckad, sjunker ihop, spricker och blir lägre, den är grå av all sand och grus som tinar fram ur isarna. Den är som ett urtidsdjur som sakta håller på att tyna bort.

Klimat

I utkanterna av isarna ser vi hur lerskred dragit fram, en effekt av att permafrosten tinar.

Har dragit sig tillbaka 300 meter

Att de smältande isarna blir gråa av sand och att alltmera mark blir isfri skyndar på avsmältningen , den så kallade albeidoeffekten, eftersom mörka ytor gör att solstrålarna inte längre reflekteras ut.

För att komma till glaciären har vi åkt på en av de få vägar som finns på Grönland, anlagt av ett europeiskt bilföretag som ville testköra sina bilar på isen. Men bilföretaget har övergett de smältande isarna och vägen är numera knappt farbar.

Där vägen tvärt tar slut tornar inlandsisen upp sig, den täcker 80 procent av Grönland.

– På bara 20 år har Russelglaciären dragit sig tillbaka 300 meter, berättar Jörgen Lynge, naturguide på Grönland och pekar mot glaciärens kant.

– Den har också blivit 100 meter lägre på sina ställen.

Förra veckan den varmaste som uppmätts

Plötsligt när vi står och tittar på den blåskimrande isväggen hörs ett brak . Det är kanten av isen som eroderar och tappar en del av väggen . Det bildas vågor i bassängerna med smältvatten innan allt blir stilla igen.

Värmeböljan i förra veckan medförde dubbelt så höga temperaturer än normalt. Den 29:e juli i nordöstra Grönland uppmättes 23,4 grader, det är den högsta temperatur sen mätningarna inleddes. Avsmältningen var visserligen något större sommaren 2019 men den här gången var det ett större område som drabbades. 8,5 miljarder ton is smälte på en dag.

Rapporten kommer från det danska institutet Polar Monitor som sammanställer de mätningar som görs på Grönland.

Uppvärmning kan bromsa avsmältning

Också runt kusterna rasar glaciärer i havet, de som hjälpt till att hålla inlandsisen på plats. I fjordarna vid Nuuk får vi kryssa mellan isbergen, smältvatten störtar ner på bergssidorna.

Men det finns osäkerheter i forskarnas klimatmodeller. Uppvärmningen kan paradoxalt nog gynna inlandsisen eftersom mer fukt och snö skulle kunna bromsa avsmältningen.

En av världens sista orörda vildmarker förändras och det är nästan bara de 56 000 bofasta på Grönland som vet vilka värden som försvinner för evigt.

– Det känns väldigt sorgligt, jag har sett snabba förändringarna under min livstid och jag bara är 28 år gammal, säger Jörgen Lynge.

Grönlands förvandling

Människans utsläpp av växthusgaser håller på att förvandla det storslagna Grönland. Arktis, inklusive Grönland, värms upp dubbelt så snabbt som resten av världen.

Avsmältningen började 1990 och är den snabbaste på 12 000 år. Klimatkrisen har skapat en ond cirkel där ismassorna sjunker och blir lägre, vilket utsätter isarna för de varmare temperaturer som råder på lägre höjd.

Skulle hela inlandsisen smälta skulle det kunna leda till en global havsnivåhöjning på sju meter, även om det skulle ta flera hundra år innan det skulle bli verklighet.

Men den takt som avsmältningen sker nu är illa nog. En havsnivåhöjning på 1-2 meter anses oundviklig. I maj varnade forskare vid Köpenhamns universitet , i analyser byggda på isborrkärnor, att Grönlands inlandsisar är nära en sk tipping point, en brytpunkt där avsmältningen börjar ske okontrollerat även om utsläppen av koldioxid skulle upphöra. Höjda havsnivåer kan redan till 2050 tvinga över en miljard människor på flykt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet