Hemmasittarna fler än tidigare trott

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med hemmasittare är mycket större än tidigare trott. Det indikerar en ny rapport från företaget Learnox, som presenterades i Almedalen under onsdagen. I rapporten kommer det fram att uppemot 70 % av de undersökta skolorna har hemmasittare.

I en rad inslag har SVT Nyheter Uppsala rapporterat om fenomenet hemmasittare. I en rapport från 2009 kom Skolverket fram till att det rör sig om minst 1650 barn och ungdomar i riket som kan definieras som hemmasittare. Enligt Skolverket är en hemmasittare elever som minst har varit frånvarande från skolon tre veckor i sträck. Dock är mörkertalet stort.

”Betydligt fler”

I en ny genomgång gjord av det privata utbildningsföretaget Learnox, som presenterade i Almedalen under onsdagen, framkommer det att det kan röra sig om betydligt fler än vad SKolverket tidigare har aviserat om. I en rundringning som företaget gjort svarar hela 73 % av de kontaktade skolorna att de har hemmasittare. 64 stycken av dem säger också att de har fler än fem.

Hemmasittare

– Vi är inget opinionsundersökningsföretag, men vår rapport är ändå en indikation på att problemet är mycket större än vad som tidigare hävdats, säger Torvid Hafström på Learnox

Ökande grupp

Det slutgiltiga ansvaret för att få tillbaka barnen till skolan ligger på de enskilda kommunerna. Och ordförande i Uppsala kommuns utbildningsnämnd Caroline Andersson (S) har tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala att de tar problemet på allvar, men samtidigt inte kommer sätta in några extra resurser. Enligt Caroline Andersson (S) gör kommunen det den ska i frågan; följer lagen och sätter in insatser när behov uppkommer. Dock har tendensen de senaste åren varit att gruppen ökat, samtidigt som kommunen inte har en fullständig siffra på antalet elever som faktiskt är hemmasittare.

– Enligt vår rapport upplever 58 % av respondenterna att de inte får tillräckligt stöd i frågan från myndigheter. Anledningen till att vi gjord vår genomgång är för att blottlägga problemet så att det kan tas på allvar, säger Torvid Hafström på Learnox.

Enligt Torvid Hafström tas inte problemet med hemmasittarna på allvar. SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat om att fenomenet riskerar att kosta samhället mycket skattepengar i slutändan, om inte hemmasittarna tidigt kommer tillbaka till skolan.

– Jag kan tycka att konsekvenserna av problemet faktiskt försummas lite. Och det är bland annat därför vi är i Almedalen denna vecka. För att bland annat göra politikernas syn på det och hur de tycker vi borde åtgärda det, säger Torvid Hafström på Learnox.

”Kommunernas ansvar”

Lena Hallengren (S) är ordförande för utbildningsutskottet i riksdagen, och hon menar på att problemet faktiskt borde tacklas på lokal nivå, även om fenomenet är rikstäckande. Med andra ord skulle det inte tjäna något till att genomföra en rikstäckande genomgång av hur många hemmasittare som faktiskt finns i Sverige.

– Kommunen är ansvarig för skolgången så har man ett ansvar att ta sig an detta problem. Om vi på riksplan kan hjälpa är det klart vi ska och det gör vi också, men jag tror att man måste bryta ned problemet just på det sättet som man gör. Alltså på kommunbasis. Ingen gör sig betjänt av enbart siffror på problemet, som skulle bli resultatet av en statlig genomgång. Kommunernas känner bäst till sina elevers behov och därför kan de bäst tackla detta, säger utbildningsutskottets ordförande Lena Hallengren (S).

Undersökningen:

660 respondenter, bestående av skolchefer, kuratorer, specialpedagoger och rektorer.

Undersökningen är inte statistiskt säkerställd.

Undersökningen är inte viktad.

Undersökningen gjordes med hjälp av enkätfrågor via telefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemmasittare

Mer i ämnet