I budgetförhandlingarna har utbildningsminister Jan Björklund (FP) drivit frågan om att utöka antalet karriärtjänster, som ger högre lön för extra skickliga lärare. Och i dag kom beskedet att regeringen satsar 3,9 miljarder kronor under perioden 2014-2017. På några års sikt är målet att skapa totalt uppemot 17 000 karriärtjänster, vilket innebär att var sjätte utbildad lärare kan omfattas.
– Vi vill hjälpa till att vända utvecklingen vi har haft i den svenska skolan i 20 år, med fallande resultat, säger Fredrik Reinfeldt vid pressträffen.
Karriärreformen viktigast
Han påpekar dock att Sverige har en hög lärartäthet, och att det har satsats mycket på skolan.
– Men det tar tid att förändra den svenska skolan. Väldigt många av reformerna kom på plats först 2011/2012, säger Reinfeldt.
– Den viktigaste reformen vi presenterar i dag är en kraftig utbyggnad av det vi kallar karriärreformen, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP), på pressträffen.
4 000 förstelärare – som får lönen höjd med 5 000 kronor i månaden – har utsetts inför den här terminen. Dessa lärare ska nu bli 17 000, vilket betyder att ”var sjätte eller sjunde” ska bli förstelärare med högre lön, enligt Björklund.
– Vi måste förhindra att duktiga lärare söker sig ifrån skolan, säger han.
Satsning på matematik och teknik
Regeringen vill också satsa på matematikundervisningen, enligt näringsminister Annie Lööf (C).
– Det är viktigt att se till att intresset för matematik och teknik väcks tidigt, säger hon, på pressträffen.
Det ska utöver en extra timme matte för årskurs 1-3 också bli en extra timme för årskurs 4-6, enligt Lööf.
– Med dagens satsning som gäller årskurs 4-6 blir det en total ökning av grundskolans matte med 25 procent, säger hon.
Det fjärde året för att bli gymnasieingenjör permanentas, enligt näringsministern.
”Satsas mer på läs- och skrivutveckling”
Socialminister Göran Hägglund (KD), också med på pressträffen med allianskollegorna, talar om vidareutbildning för lärare.
– En ny fortbildningsinsats föreslås, som handlar om att satsa mer på läs- och skrivutveckling, säger han.
Regeringen vill också införa ett statsbidrag till sommarskolor för elever som inte uppnått målen under terminen.
Hägglund tar även upp lärarnas administrativa börda.
– I går beslutade regeringen att ta bort kravet på skriftliga individuella utvecklingsplaner i årskurs 6-9. När det gäller årskurs 1-5 minskas de till en gång per läsår, säger han.
Socialdemokraterna välkomnar förslagen
Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson välkomnar förslagen.
– Vi kommer naturligtvis att stödja dem, säger hon och tillägger att S inte har några planer på att riva upp karriärstjänster om de vinner valet.
Men hon saknar en satsning på mindre klasser. S vill satsa två miljarder kronor på att minska antalet elever i varje klass.
– Med dagens förslag satsar man 500 miljoner på skolan nästa år, samtidigt som man vill låna 15 miljarder till skattesänkningar. Så klart att man inte har råd att satsa på sådant som kostar lite då, säger hon.