Enligt ny statistik från SCB kommer vi vara 10 miljoner invånare i Sverige år 2018, nästan en halv miljon fler än de 9 532 634 som vi var den sista augusti i år. Detta beror på att fler föds, invandringen ökar och att vi lever längre.
Enligt prognosen är invandringen den största bidragande faktorn till ökningen, men det är också den som är svårast att förutse eftersom krig och oroligheter kan förändra befolkningsrörelsen snabbt.
–De närmaste åren tror vi att asyl- och anhöriginvandring kommer att öka, men på sikt minskar den, säger Lena Lundkvist, befolkninsstatistiker på SCB till tidningen Välfärd.
Man räknar ändå med att effekterna kommer dämpas i och med att utvandringen ökar framöver, då personer från andra nordiska länder och arbetskraftsinvandrare återvänder till sina hemländer.
Prognosen nämner också den så kallade trebarnstrenden och provrörsbefruktning som några exempel på att fruktsamheten och födelsetalen kommer ligga kvar på en hög nivå.
Att männen blir allt äldre gör att vi kan vänta oss färre änkor och jämnare könsfördelning på serviceboenden i framtiden. Enligt prognosen kommer 25 procent av befolkningen vara 65 år eller äldre i slutet av 2050-talet.
SCB:s befolkningsprognos
- Statistiska centralbyrån uppdaterar prognosen varje år med de senaste förändringarna, men vart tredje år görs en större genomgång som publiceras i en rapport med långsiktiga antaganden om befolkningen. Den ligger till grund för mycket av planeringen av samhället – till exempel skatteunderlag, pensioner och kommunernas verksamhet.
- Man utgår från dagens befolkning och för varje år lägger man till de som föds och invandrar, drar ifrån de som utvandrar och dör och sist men inte minst blir alla ett år äldre.
Källa: SCB