13 IS-återvändare dömda i Norge efter den nya lagen

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrorattentatet på Utöya blev det 2013 olagligt enligt norsk lag att delta i en terrororganisation. Den som döms kan få upp till sex års fängelse. Hittills har 13 norska IS-återvändare dömts enligt den norska strafflagen.

– Man straffas för handlingar som stödjer terrororganisationer. Det är inget krav att du har varit militär utan det handlar om ditt bidrag, att du gjort nytta för terrororganisationer, säger åklagaren Fredrik Ranke, som haft de flesta av de här fallen i Norge.

Den norska regeringens beslut i förra veckan att ta hem en norsk-pakistansk IS-kvinna och hennes två barn, då ett av barnen behöver avancerad vård, ledde till att regeringen sprack i måndags. Fremskrittspartiet lämnade regeringssamarbetet, då de inte tycker att Norge ska ta hem vuxna från Syrien och Irak, som anslutit sig till IS.

När den 29-åriga kvinnan landade i Norge häktades hon misstänkt för deltagande i terrororganisation.

– Det har varit väldigt viktigt för regeringspartierna som velat hämta hem henne, att understryka att om hon kommer till Norge blir hon gripen och riskerar många år i fängelse. Hade vi inte haft den här terrorlagen på plats hade det nog blivit mycket svårare att hämta hem henne, säger Olav Døvik, som bevakar de här frågorna för NRK.

Kvinnan säger att hon blev lurad till Syrien av sin före detta man, som synts i IS-rekryteringsvideor. Och att hon endast varit inlåst i ett hus, lagat mat och tvättat kläder.

Norska IS-kvinnan kan dömas till fängelse

Förra året blev en norsk asylsökande kvinna dömd till fängelse för bland annat deltagande i en terrororganisation, efter att hon försökt ansluta sig till IS.

Enligt åklagare Frederik Ranke kan det bli så att även den aktuella IS-kvinnan döms till fängelse.

– I det första fallet mot en kvinna i Norge som försökt ansluta sig till terrorgruppen ansåg rätten att kvinnorna haft en viktig roll i kalifatet. Att de lade grunden för att manliga IS-rekryter blev väl tillvaratagna på hemmaplan, höjde deras motivation att delta vid fronten och säkrade att en ny generation jihadister blev födda.

Folkrättsspecialisten och juristen Mads Harlem tycker inte att sysslor i hemmet ska räknas som deltagande i en terrororganisation.

– Jag kan inte kommentera det här konkreta fallet när det pågår en förundersökning men det säger ju sig själv att ha lagat mat och ta hand om barn inte är ett deltagande i krigshandlingar.

Han anser även att den norska terrorbestämmelsen går för långt och att endast krigsbrott i väpnade konflikter bör lagföras, inte deltagande.

Mer om IS-återvändarna i söndagens Agenda.

Terrorbestämmelsen i Norge

Terrorbestämmelsen i Norge trädde i kraft 2013. Då blev det olagligt att delta i en terrororganisation, genom att aktivt bidra till att upprätthålla organisationen.

§ 136 a. Straff för deltagande m.m. i en terrororganisation

”Med fängelse upp till 6 år straffas den som bildar, deltager i, rekryterar medlemmar till eller tillhandahåller ekonomiskt eller annat materiellt stöd till en terrororganisation, när organisationen har tagit steg för att förverkliga målet med olagliga medel.”

Det räcker inte med att bara ha varit medlem i en terrororganisation för att lagföras, utan det handlar om vad personen konkret har gjort. Även om de som inte varit medlemmar kan straffas för deltagande en terrororganisation i Norge.

Källa: norska strafflagen och PST – norska säkerhetspolisen

IS-resenärer från Norge

  • Norge har haft i överkant 100 IS-krigare i konfliktområdet i Syrien och Irak
  • Runt 40 av dessa har blivit dödade
  • Runt 40 har återvänt till Norge. Av de som återvänt har 13 personer lagförts.
  • Runt 20 befinner sig kvar i konfliktområdet. Bland dessa är ungefär 10 kvinnor och omkring 30 barn med norsk anknytning.

Källa: PST – Norska säkerhetspolisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.