Samröre med en terroristorganisation ska vara straffbart. Det beslutade riksdagen i onsdags med röstsiffrorna 319 mot 28. Vänsterpartiet röstade nej.
Lagen som är tänkt att träda i kraft den 1 mars i år, innebär att handlingar som syftar till att främja, stärka eller understödja en terroristorganisation – ska ses som terroristbrott. Det kan handla om att befatta sig med vapen eller ammunition, sköta transportmedel eller upplåta en lokal åt en terroristorganisation.
Lagen kan inte tillämpas retroaktivt
Sedan 2012 har omkring 300 personer från Sverige rest till konfliktområden, ungefär hälften av dessa har redan återvänt till Sverige. Enligt terrorforskaren och debattören Magnus Ranstorp är den nya lagen helt verkningslös för de svenskar som anslöt sig till IS.
– Norge har tuffast terrorlagar i Norden medan Sverige ligger sist. Vi skulle ha infört en liknande lag som i Norge, samtidigt som dem. Svenskar har både hunnit åka och komma hem från IS, och lagarna kan inte tillämpas retroaktivt, säger han.
Förslag röstades ned
SD, M, KD och L ville också att en utredning tillsätts för att även kriminalisera deltagande i terroristorganisation. Men det förslaget röstades ned med 174 mot 173. Från början ville regeringen också göra det olagligt att vara med i en terrororganisation. Den delen togs bort eftersom Lagrådet anser att det strider mot föreningsfriheten, som är skyddad i grundlagen.
Just nu bedrivs uppemot tio förundersökningar angående bland annat misstänkt krigsbrott knutna till IS-återvändare. Det är oklart hur många som kan bli dömda, då krigsbrott i andra länder kan vara svårt att utreda.
Justitieminister Morgan Johansson intervjuas om Sveriges terrorlagar i söndagens Agenda.