I nio kommuner har var tredje krona gått till 50 av de värst kritiserade hemmen. Foto: SVT

200 miljoner kronor om året till de 50 värsta HVB-hemmen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de värsta HVB-hemmen fått kritik i flera år för bland annat övergrepp, våld eller otrygghet har kommunernas socialtjänster fortsatt att anlita dem. SVT:s granskning visar att 50 HVB-hem med upprepade larm och dokumenterade missförhållanden fått över 200 miljoner om året.

Varje år åker inspektörer från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ut och granskar de drygt tusen HVB-hem för tvångsplacerade barn som finns i Sverige. Där bor barn som kan ha psykisk ohälsa, missbruk, begynnande kriminalitet eller svåra hemförhållanden som gör att de inte kan bo hemma. 

SVT har i tidigare granskningar berättat om de 50 HVB-hem som fått allvarlig kritik för att det funnits våld, övergrepp, otrygghet eller frihetsbegränsningar.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

SVT Nyheter har nu i en unik databas samlat in alla de HVB-hem som samtliga kommuner köpt platser från under tre års tid, och hur mycket pengar de betalat ut. Sedan har vi kört de uppgifterna mot de 50 mest kritiserade hemmen. Och SVT kan i dag avslöja att över 200 miljoner per år gått till hem med upprepade missförhållanden. Mest har Linköping betalat ut: 93 miljoner kronor följt av Västerås med 42 miljoner kronor. Båda kommunerna menar att de har kontrollsystem och följer de placeringar de har på de här hemmen noga.

Var tredje krona

I nio kommuner har var tredje krona gått till någon eller några av de 50 av de värst kritiserade hemmen. De kommunerna är: Lidingö, Håbo, Nykvarn, Linköping, Kramfors, Årjäng, Kil, Täby och Söderhamn. Högst ligger Söderhamn och Täby där varannan krona går till dessa hem.

Juni bodde på ett av värsta hemmen

En av dem som bott på ett hem som fått mycket kritik för otrygghet och outbildad personal är Juni, 16 år.  

Petra Olsson, områdeschef i Östersund är ansvarig för den placeringen. Hon blir förvånad över uppgifterna. Hon säger att deras placeringssamordnare alltid tar referenser från placerande kommuner, men hänvisar också till Sveriges kommuner och regioners upphandling av ett ramavtal.

– Vi utgår ju ifrån SKL kommentus och den kvalitetsgranskning som man har och som man gör där.

Hänvisar till SKR

Även Håbo, Lidingö och Nykvarn hänvisar till ramavtalet, som SKR har upphandlat via sitt upphandlingsföretag. 

– Det stämmer att vi förra året anlitade ett hem som finns på er lista. Vi upphandlar dock inte HVB-hem själva utan åberopar ramavtal från SKR. Enligt ramavtalet ingår uppföljningsansvaret på SKR. Men naturligtvis har vi det yttersta ansvaret för att ungdomen har det bra där den hamnar, säger Liridona Rama, socialchef i Nykvarn.

18 hem sticker ut i vår granskning, här kan du läsa hela listan

Värsta hemmen kan fortsätta

SVT:s granskning visar även att hem som blivit svartlistade av sin egen kommun kan anlitas av andra kommuners socialtjänster som fortsätter att skicka barn dit, utan att känna till problemen. Ett exempel är Vägarna vidare vård, i Uppsala, som utreddes av både Ivo och Uppsala kommun förra året efter anmälningar mot hemmet om personal som är hårdhänt, trakasserar barn sexuellt, försöker rekrytera dem till islam och tvingar barnen att gå till moskén. 

Hemmet tillbakavisade uppgifterna och fick behålla sitt tillstånd, men fick kritik av Ivo för övervåld. Det handlade om ett barn som blev våldsamt fasthållen med stryptag, tills han fick svårt att andas. Efter larmen gjorde Uppsala kommun en egen utredning och bestämde sig sedan för att sluta anlita hemmet. Trots detta planerar bolaget att öppna upp på nytt och här kan du läsa hur ansvariga svarar.

Ikväll kommer SKR till Aktuellts studio.

Granskningen i korthet

Totalt fick de 50 HVB-hemmen med upprepade larm och dokumenterade missförhållanden på vår lista över 200 miljoner om året under åren 2018-2020 från drygt 220 kommuner som vi fått uppgifter av.  

Nästan två tredjedelar (141 kommuner) har anlitat något eller några av hemmen på vår 50-lista. 

102 av kommunerna har betalat ut 1 miljon kronor eller mer sammanlagt under dessa tre år till de 50 värsta hemmen. 32 har betalat ut mer än 5 miljoner. 11 kommuner har lagt ut mer än 10 miljoner till dessa bolag. 

Mest har Linköping betalat ut: 93 miljoner kronor följt av Västerås med 42 miljoner kronor. 

Några kommuner sticker ut när det gäller i hur hög omfattning man anlitat hem med missförhållanden. I nio kommuner har var tredje krona gått till dessa hem. De kommunerna är: Lidingö, Håbo, Nykvarn, Linköping, Kramfors, Årjäng, Kil, Täby och Söderhamn. Högst ligger Söderhamn och Täby där varannan krona går till dessa hem. 

Från vår ”värsta lista” har vi valt ut de hem med den allvarligaste kritiken. Det handlar om 18 hem som kritiserats mer en gång 2017-2021 och där kritiken handlar om hot och våld, otrygghet och/eller otillåtna begränsningar.  

Bolag på vår värsta-lista har erhållit cirka 140 miljoner per år av 96 av våra 222 kommuner.  

Den kommun som anlitat flest hem på denna lista är Västerås med nio HVB-hem följt av två kommuner som anlitat sex av dessa bolag: Stockholm, och Linköping. Falun och Motala har anlitat fem av hemmen på listan.

Så gjorde vi granskningen

År 2020 genomförde vi en granskning av HVB-hem som utgick från alla rapporter om inspektioner med kritik utförda 2019 av Ivo. 

Nu, 2021 har vi återigen bett Ivo om en lista över alla ärenden som avslutats med kritik, och där vi hittat några av ”våra” hem har vi hämtat hem själva inspektionsrapporterna.   

Samtidigt har vi skickat en enkät till Sveriges alla kommuner och bett att få en specifikation över alla privata leverantörer där kommunerna HVB-placerat omhändertagna barn och unga under åren 2018 till 2020. Nu har vi möjlighet att se vilka kommuner som har anlitat de HVB-hem som vi i vår granskning bedömt inte håller måttet och även hur mycket pengar som varje kommun lägger på dessa hem.

Det är kommunerna som har ansvaren för dessa barn och unga, oavsett var de placeras – och därmed också de som måste ansvara för att kontrollera att HVB-hemmet lever upp till de krav om omhändertagande och vård som fastställs i socialtjänstlagen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Mer i ämnet