Det skriver Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, i en artikel som är ovanligt kritisk mot den svenska regeringens politik.
Han tar utvisningen 2001 som ett exempel på hur kampen mot terrorismen, som han stödjer, fört med sig oacceptabla brott mot de mänskliga rättigheterna.
”Viktigt med fortsatt undersökning”
Avvisningen har ”underminerat kärnan i de folkrättsliga principer som det internationella samfundet upprättat sedan andra världskriget”, skriver Hammarberg i artikeln, som har publicerats på Europarådets webbplats.
Trots att TV4 avslöjade historien och både konstitutionsutskottet och FN:s kommitté mot tortyr riktat kritik mot regeringen har denna ”fortfarande inte inlett en uttömmande genomgång av alla aspekter i fallet”.
Det är viktigt att Europarådet fortsätter att undersöka amerikanska underrättelsetjänsters verksamhet i Europa, eftersom olagliga gripanden, tvångstransporter av personer som gripits på felaktig grund, hemliga fängelser och brutala förhörsmetoder utgör brott mot de mänskliga rättigheterna, anser han.
Toppdiplomat
”Europeiska länder ska inte acceptera dessa metoder och ännu mindre underlätta sådana aktiviteter”, skriver Hammarberg som betonar att kampen mot terrorismen måste ske inte med terroristernas metoder utan med lagliga sådana.
Hammarberg har i många år varit toppdiplomat. Innan han fick jobbet på Europarådet var han chef för Olof Palmes internationella center.
Fakta
Fakta: Avvisningen av Ahmed Agiza och Muhammed Alzery
• Säpo fattade misstankar mot de båda egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery i maj 2001. De skulle ha haft operativa eller ledande roller i en känd terroristorganisation med koppling till al-Qaida.
• Den 18 december 2001 kördes männen till Bromma flygplats där maskerade amerikanska CIA-agenter tog emot. Egyptierna drogades och förseddes med bl.a. handfängsel, fotbojor och ögonbindlar
• Agiza dömdes i en militärdomstol till 25 års fängelse, men inte för något terrorbrott utan för medlemskap i förbjuden organisation. Straffet sänktes till 15 år. Alzery släpptes utan att något åtal väckts. Båda hävdar att de torterats.