Vrakbilder av Estonia ska analyseras

Uppdaterad
Publicerad

Alla filmer som tagits av Estonia- färjans vrak ska granskas av Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). Bakgrunden är påståenden att bilderna manipulerats.

-Jag tror inte själv att filmerna manipulerats men jag vet att många tror det och det här är ett sätt att bringa klarhet i fallet, sade sam- hällsbyggnadsminister Mona Sahlin i en utfrågning i riksdagen.

Enligt riksdagsmannen Lars Ångström (mp) tyder filmer från december 1996 på att någon okända dykare varit inne i vraket efter förlisningen 1996.

M/S Estonia

Inte först på plats

Miljöpartisten Lars Ångström upprepade på måndagen i riksdagen sitt påstående om att haverikommissionen inte var först på plats efter Estonias förlisning. Deras första dykningar gjordes i december 1994.

Filmerna som togs av haverikommissionen visar Ångström sprängskador som tyder på att någon annan tagit sig in i vraket först. Han hävdar också att en okänd dykare syns på bilderna. Han pekar även på uppgifter om att svenska marinens specialfartyg Urd var vid vrakplatsen strax efter förlisningen.

-Jag har inga kommentarer till det, absolut inga, säger ansvarigt statsråd Mona Sahlin.

Hård kritik från Estland

Sahlin tror fortfarande att orsaken till katastrofen står att läsa i internationella haverikommissionens rapport från 1997, och ser ingen anledning till att ta initiativ till att bryta gravfriden genom nya dykningar. Däremot säger hon att Sverige är berett att diskutera saken om andra länder tar upp frågan.

Kommissionens arbete har kritiserats hårt från Estniskt håll. Efter att det framkommit att Sverige använt Estonia för att transportera krigsmateriel tillsatte man en regeringskommitté och en parlamentarisk kommission som utreder förlisningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Estonia

Mer i ämnet