Motorvägen E45 vid Lilla Edet i tvärsnitt. Två personer framför block av frigolit och uppgrävd vägbana

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Se hur E45 ser ut idag och vad Trafikverket gör för att bygga om vägen för ett blötare klimat. Foto: SVT

Fler översvämningar skapar kaos i trafiken – kostar miljarder att bygga om

Uppdaterad
Publicerad

Det var ovanligt många störningar i trafiken förra året på grund av skyfall och översvämningar i Sverige – och trenden håller i sig. Det visar nya siffror SVT har tagit fram.

Nu tvingas Trafikverket klimatsäkra vägar och järnvägar för flera miljarder kronor för att klara framtidens blötare klimat.

I Lilla Edet kom det 100 millimeter regn på tre timmar den 28 juli. Det blir 100 liter per kvadratmeter. Vattenmassorna från sluttningarna bredvid tryckte upp frigoliten under vägbanan när avloppstrummorna inte räckte till. När översvämningen hade sjunkit undan dagen efter stod det klart att vägen förstörts på djupet. En av västsveriges mest trafikerade vägar stängdes av under två dygn.

– Det var episka proportioner på vattenmängderna som kom. Det var väldigt stora krafter, säger Carl-Magnus Yvede, byggledare på Trafikverket som nu undersöker hur vägen ska lagas.

Kaos i trafiken

Under förra året var det ovanligt mycket trafikstörningar på grund av skyfall och översvämningar. Det visar ny statistik som SVT sammanställt med underlag från Trafikverket. Det drabbade både vägtrafik och järnväg, med stora störningar som följd. Stormen Hans i augusti var en förklaring, men även under andra månader inträffade många störningar.

Vid över 700 tillfällen förra året var det så mycket vatten på vägen så att trafiken hindrades. Även 2024 blir ett år med många störningar. Foto: SVT

SMHI:s scenarion visar att skyfallen väntas bli värre i framtiden och risken för översvämningar ökar. Vägar och järnvägar som byggs idag måste klara det.

– Jag tror att den här frågan kommer att vara större för oss framåt. Jag tror att det krävs av oss att vi arbetar än mer med det, säger Trafikverkets klimatsamordnare Malin Lind.

Kostar miljarder

Trafikverket ska lägga över två miljarder kronor under kommande tolv år på särskilda klimatåtgärder, utöver de anpassningar som görs när vägar ändå byggs om.

– Vi kommer inte kunna bygga bort alla risker eller förutse alla händelser. Men vi kommer att behöva göra ett rätt stort arbete med att inventera det vi har och det arbetet gör vi ju redan, säger Malin Lind.

I videon: Se hur E45 ser ut idag och vad Trafikverket gör för att bygga om vägen för ett blötare klimat.

Även tågtrafiken drabbades hårdare förra året av översvämningar. Då blev nästan 4000 tåg försenade i totalt över 1500 timmar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.