Sahlin KU-anmäld för Estoniauppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin mörklägger fakta kring förlista färjan Estonia. Det hävdar flera riksdagsledamöter som nu anmäler den avgående ministern till konstitutionsutskottet (KU) och anklagar henne för att skydda Försvarsmakten.

-Antingen så har hon medverkat till aktiv mörkläggning eller så har hon gjort sig skyldig till grav inkompetens, säger Lars Ångström (mp), en av riksdagsledamöterna bakom anmälan.

Anmälan gäller ett uppdrag som Sahlin i somras gav Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). SKL ska undersöka bildmaterial från Estonias vrak.

M/S Estonia

Anmälarna hävdar att Sahlin, genom att ge SKL i uppdrag att bara undersöka material från perioden 2 oktober till 6 december 1994, aktivt medverkar till att mörklägga vissa omständigheter kring Estonia som rör Försvarsmakten.

Försvaret har bekräftat att man använt Estonia för frakt av krigsmateriel.

Fyra dygn efter förlisningen 28 september 1994 fotograferades vraket med robotkamera. Där ska synas att räckena från Estonias ombordkörningsramp var avskurna och slängda på havsbotten.

I september inledde justitiekansler Göran Lambertz en granskning av vad Försvarsmakten vet om de hemliga dykningarna vid Estonia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Estonia

Mer i ämnet