Dawit Isaak har både svenskt och eritreanskt medborgarskap men eftersom han reste in i Eritrea på sitt eritreanska pass är den eritreanska regimens linje att fallet inte angår Sverige eller någon annan utonstående.
Så sent som vid det nu pågående mötet med FN:s generalförsmling ville statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt tala med Eritreas president Isaias Afwerki om Dawit Isaak men Afwerki vägrade.
Anklagelserna mot Isaak går ut på att han har brutit mot presslagarna och att han bidragit till att ”destabilisera” landet.
Tyst diplomati
Redan tidigt kom kritik mot svenska regeringen och utrikesdepartementet för passivitet i fallet Dawit Isaak. Kritiken riktades bland annat mot dåvarnade socialdemokratiska utrikesministern Leila Freivalds. Man ansåg att den så kallade tysta diplomatin inte fungerade.
Samma typ av kritik har upprepade gånger också framförts mot Sveriges nuvarande utrikesminister, moderaten Carl Bildt.
Höjt tonläge
Inför tioårsdagen för gripandet av Dawit Isaak har dock tonläget höjts i kraven på frisläppande av den fängslade journalisten.
I förra veckan uppmanade EU:s utrikeschef Catherine Ashton den eritreanska regeringen att släppa Dawit Isaak, nio andra journalister och elva politiker fria.
Talarstafett
Tidigare i veckan genomförde närmare trettio kända svenskar en så kallad talarstafett utanför Eritreas ambassad på Lidingö till stöd för Dawit Isaak.
Bland talarna fanns bland andra artisten Arja Saijonmaa, Svenska akadamins ständiga sekreterare Peter Englund och debattören Kurdo Baksi.