Sammanlagt har det dött eller dödats 676 vargar mellan 1977 och den 15 december 2022. Foto: TT

203 vargar dödade i licensjakt sedan 2010

Uppdaterad
Publicerad

Den första licensjakten på varg inleddes den 2 januari 2010. Fram till 2022 års licensjakt avslutades har det sammanlagt dödats 203 vargar i Sverige i de jakterna. Samtidigt har det skjutits ytterligare 193 vargar i skyddsjakt under samma år.

Under några av de här åren har det inte varit någon eller väldigt liten licensjakt på varg. Då har antalet vargar som dödats i skyddsjakt ökat. De tydligaste exemplen finns de år det inte varit någon licensjakt alls.

Under 2012, 2014, 2019 och 2020 bedrevs det ingen licensjakt. Då sköts det sammanlagt 76 vargar i skyddsjakt. Under 2013 stoppades licensjakten av EU efter att tre vargar fällts. Då sköts det istället 20 vargar i skyddsjakt.

Det betyder att hälften av alla vargar som dödats under skyddsjakt gjort det de åren det inte varit någon licensjakt.

Sammanlagt har det dött eller dödats 676 vargar mellan 1977 och den 15 december 2022 enligt Rovbase.

Förutom jakt så har 117 vargar dött efter att ha blivit påkörda av antingen en bil eller tåg. 31 vargar har avlivats medan 30 vargar har dött av okänd orsak. Illegal jakt ligger bakom 16 bekräftade dödsfall men här finns det ett mörkertal. Övriga vargar har dött av andra anledningar.

Licensjakt och skyddsjakt

Licensjakt beslutas av antingen Naturvårdsverket eller en länsstyrelse. Då vägs bland annat in antalet vargar som finns i ett län eller område och var de finns någonstans. Sedan bestämmer staten hur många av de vargarna som får skjutas under en viss period.

Skyddsjakt kan antingen bestämmas av länsstyrelsen eller på egens initiativ. När en länsstyrelse beslutar om skyddsjakt så handlar det ofta om att en varg dödat tamdjur eller närmat sig människor i bebodda områden.

Skyddsjakt på egens initiativ har fyra grunder men den viktigaste är att det får ske när rovdjuret angriper och skadar tamdjur eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.