Årets jakt omfattar 12,5 revir i de fem vargtätaste länen: Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro och Värmland. Det halva reviret förklaras med att tre av reviren delas med Norge, och därför bara till hälften räknas in i den svenska jaktkvoten.
Jakten är den största sedan licensjakten återupptogs 2010, och välkomnas av jägarna.
– Det är helt nödvändigt med jakt för att bromsa tillväxten av varg. Vargstammen är den största vi har haft i modern tid, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig i Svenska jägareförbundet, och själv jägare i ett av de utpekade jaktreviren i Värmland.
Totalt får 75 vargar fällas i vinterns jakt, att jämföra med de 203 som fällts totalt under samtliga licensjakter sedan 2010.
Beslutet har överklagats
Syftet med rekordjakten är, enligt länsstyrelsernas jaktbeslut, att minska koncentrationen av vargstammen i de områden där den är som tätast.
Flera organisationer har överklagat jaktbesluten, men utan resultat.
– Man blir uppgiven. Det kommer rapport efter rapport om att vargstammen har stora problem, men man tar det inte på allvar, säger Daniel Ekblom från Naturskyddsföreningens viltvårdsgrupp i Gävleborg, och medlem i Miljöpartiet..
Enligt den senaste inventeringen finns idag 460 vargar i Sverige. Gunnar Glöersen på Svenska jägareförbundet håller inte med om att stammen skulle vara hotad.
- Det där har jag hört sedan åttiotalet, säger han.
Hör argumenten för och emot rekordjakten i klippet ovan.
Fakta
Så många vargar har fällts i jakten 2023 (per revir)
Almhöjden: 3
Flatmossen: 2
Forshaga: 4
Grecken: 6
Juvberget/Ulvåa: 6
Kockohonka: 6
Skacksjön: 6
Tinäset: 2
Venabäcken: 6
Vismen: 6
Ödmården/Mörtsjön: 1
Ölen: 3