SVT:s kartläggning visar att flera av de kriminella nätverken styrs av ledare som håller till i andra länder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s kartläggning visar att flera av de kriminella nätverken styrs av ledare som håller till i andra länder. Foto: TT/SVT

30 gängkriminella misstänks fjärrstyra kriminalitet – från utlandet

Publicerad

Gängkriminella som gömmer sig utomlands misstänks vara drivande inom den organiserade brottsligheten i Sverige. SVT Nyheters kartläggning visar att flera av dem kopplas till den pågående våldsvågen.

– Vi gör allt vi kan för att få hem dem, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Splittringen bland ledarna inom Foxtrotnätverket misstänks ha resulterat i flera mord de senaste veckorna. På ena sidan ledaren Rawa Majid, alias “Kurdiska räven”. På andra sidan hans tidigare högra hand.

Gemensamt för männen är att de nu gömmer sig utomlands – samtidigt som de misstänks ligga bakom en rad grova våldsdåd i Sverige den senaste tiden.

– Vi har många som är efterlysta, som har begått brott och lämnat Sverige, och som fortsätter driva brottslighet eller håller sig undan lagens långa arm utomlands, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Dömda för grova brott

SVT Nyheter har kartlagt 30 tongivande gängkriminella som gömmer sig utomlands i Turkiet, Somalia, Irak och Mexiko. De är dömda för brott som mordförsök, penningtvätt och grovt vapenbrott.

Flera av dem misstänks i dagsläget fjärrstyra den organiserade brottsligheten i Sverige genom exempelvis mordbeställningar och narkotikasmuggling.

– Det är ett 20-tal individer som står för väldigt allvarlig brottslighet och som är internationellt efterlysta. Vi gör allt vi kan för att få hem dem så att vi kan lagföra dem. Om inte det går vill vi lagföra dem i andra länder, säger Anders Thornberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.