Ost, köttfärs, mejerier, grönsaker – så gott som all mat har rusat i pris. Men det går att äta bra mat utan att bli ruinerad, menar Sara Ask, legitimerad dietist och kokboksförfattare.
– Det kanske inte vattnas i munnen när man tänker på baljväxter men att mixa bönor, kikärter och linser i soppor och grytor gör att man inte behöver använda lika mycket av sådant som är dyrt, till exempel kött och kyckling, säger hon.
Baljväxter ger dessutom mycket mättnad och näring för pengarna.
Billiga proteiner
Det dyra köttet kan också ersättas, åtminstone till en del, med billigare proteiner som ägg, nötter och frön.
– Solrosfrön är fortfarande hyfsat billigt och ger bra crunch i en enkel pastasås.
Det finns också bra och billiga alternativ till paprika, tomat, gurka och isbergssallad som ökat rejält i pris. Vitkål, majs och rotfrukter som morötter, till exempel. Många tror att just gurka och tomat är det enda som barn gillar i grönsaksväg, men det stämmer inte, enligt Sara Ask.
– Barn brukar gilla frysta ärter som man serverar direkt från frysen och kikärter som man rostat i stekpanna med tacokrydda.
Hon berättar också att krämiga, mixade grönsaksoppor brukar gå väldigt bra i förskolorna.
Mixa och göm
– Mixa ner olika grönsaker och baljväxter till en slät soppa eller sås och toppa den med lite bitar av tofu eller kyckling. Det är ett jättebra sätt att dryga ut mat, säger Sara Ask.
Nyckeln här är att just mixa, eller gömma om man så vill, grönsakerna. Samma sak kan man göra med blötlagda havregryn som sedan blandas i köttfärsrätter.
Sara Ask tycker inte att man ska gå för långt när det gäller att dryga ut maträtter. Potatis, pasta och ris behöver man varken dryga ut eller byta ut. De har inte heller stigit lika mycket i pris som andra livsmedel.
– Risken med att dryga ut för mycket är att man snabbt blir hungrig igen. Välj gärna baljväxter som tar lång tid för kroppen att bryta ner. De mättar länge, säger hon.
Här är Sara Asks fem tips som gör måltiden billigare.