Mindre ekologiskt, se över skafferiet, inte handla på tom mage, ja hur ska man egentligen göra för att minska utgifterna i matbutiken?
– Ja, innan jag handlar så kollar jag jättenoga vad jag redan har hemma och så slänger vi ingen mat. Den kan gå att använda till morgondagens matlagning, säger Mona Karlsson Regalado.
Mindre kyckling, kött och grönsaker
Magnus Hovbrandt, färskvaruchef på en daglivsbutik i Finspång, ser på nära håll hur konsumenternas köpbeteenden förändrats.
– Varor av vårt egna märke går åt i större omfattning medan folk köper mindre kyckling, kött och grönsaker, säger han.
”Försök att börja odla”
För Mona Karlsson Regalado fungerar den nya återhållsamma tillvaron bra, men det krävs en viss planering.
– Man får åka runt och se efter var det är billigast. Sen kan jag säga till folk, försök att börja odla grönsaker hemma, det är väldigt kul, säger hon.