-Många känner sig nog lurade av banken, säger Åke Allard, som i alla tider haft alla sina affärer hos Nordea.
Nordea är Nordens största och mest vinstrika bank. Ändå ska Nordea minska personalen med 2.000 personer, och öka lönsamheten. SVT har granskat bankens verksamhet de senaste tio åren.
Det är tio år då Nordeas aktieägares totalavkastning – utdelning plus aktieuppgång – ökat med 94 procent.
En hundralapp har alltså nästan fördubblats i värde. Förra året gjorde Nordea en rekordvinst med 33 miljarder, men stora delar av kunderna förlorar pengar, visar SVT:s granskning.
Går sämre än index
De fem största pensionsfonderna har alla gått sämre än index. Den största aktiefonden Alfa har gått 35 procent sämre än index och samtidigt dragit in 160 miljoner i förvaltareavgifter per år.
En del Sverigefonder har gett hyfsad avkastning, och enstaka fonder som Nordeas nordiska småbolagsfond har gått över index.
Men 6 av 10 aktiefonder hos Nordea har gått back. Fonderna har naturligtvis placerat pengar på börser världen över som gått olika bra, men under de senaste tio åren är samtidigt Stockholmbörsens totalavkastning ? kursökning plus aktieutdelningar – 86 procent.
”Jag lånar ut pengar gratis”
Nordea uppger att man har som vision att ”skapa betydande värde för kunder och aktieägare”. Men medan aktieägarna fått enorma vinster, har många kunder förlorat pengar.
-Man känner sig lite lurad, säger Nordeakunden Åke Allard.
Han förstår inte varför banken måste ta ut så mycket vinst och avkastning, särskilt med tanke på låga räntor och fonder som gått dåligt.
-Mitt konto har noll procents ränta. Jag lånar alltså ut pengar gratis, säger han.
Som förmånskund har han ändå bankens bästa sparränta 1,7 procent, men det täcker inte ens inflationen på tio år, visar vår granskning.
Nordea: Kundens val
-Vissa fonder går upp och andra går ner, precis som aktier, säger Nordeas Sverigechef Hans Jacobsson till SVT.
Han menar att det alltid är kundens beslut att välja fond, efter risk och placeringshorisont.
Mer om vår Nordeagranskning kommer i Rapport och Aktuellt i kväll – och här på svt.se.
Johan Zachrisson Winberg
johan.winberg@svt.se
Kristina Lagerström
kristina.lagerstrom@svt.se
Så gjordes granskningen
Vi har gått igenom samtliga av Nordeas rena Aktiefonder och kartlagt de fonder som funnits i minst fem år. Den största delen har funnits, och jämförts över tio års sikt, vilket är den längsta tidsperioden som banken har med jämförelser på hemsidan. Våra data bygger på förhållanden från den 4 oktober och tio år bakåt.
Vi har även studerat de fem största pensionsfonderna, däribland flera Stratega-fonder och Nordea Futura. Vi har också studerat tio generationsfonder. Vi har även hämtat fakta och siffror från årsredovisningar, senare kvartalsrapporter, och i några fall muntliga kontakter med banken.