Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommer 4 miljoner vaccindoser att nå Sverige under det första kvartalet. Det kommer att räcka till 2 miljoner svenskar.
Riskgrupperna är fler än så, omkring 2,6 miljoner människor, vilket kommer att innebära en stram prioritering.
– Det är de som är allra mest sårbara som kommer att prioriteras. De med högst dödlighet och sjuklighet, sa Carlson under fredagens pressträff.
Sjuka på äldreboenden först ut
Vaccinerna kommer att ges till i första hand 570 000 personer som består av äldre som bor på äldreboenden, äldre med hemtjänst och därefter personal på äldreboenden och inom hemstjänst.
Vaccinationen i den här gruppen kan påbörjas redan i januari, men det kommer att dröja till slutet av kvartalet innan hela gruppen vaccinerats klart, tror Johan Carlson.
– Det beror framförallt på hur snabbt leveranserna kommer.
Resten av befolkningen kan få vaccin under sommaren
När resten av befolkningen – alltså de som inte tillhör riskgrupperna – ska vaccineras är inte klart. Men enligt Folkhälsomyndigheten lär det inte ske innan sommaren.
– Under det andra eller tredje kvartalet kommer vaccinet förmodligen att erbjudas de som inte är riskgrupper, sa vaccinsamordnaren Richard Bergström på pressträffen.
Han sa också att de som inte ingår i riskgrupp kan ”vänta och se” om de vill ta vaccinet.
– Du kan läsa själv på FASS.se och se vad det är för biverkningsprofil. Prata med dina vänner, kompisar och bekanta. Hur tänker de? De som känner sig friska behöver inte bestämma sig nu, sa Bergström.
300 miljoner till regionerna
Regeringen ska nu avsätta 300 miljoner kronor för att underlätta regionernas arbete med vaccinering. Man har tidigare avsatt 4,5 miljarder kronor till Folkhälsomyndighetens vaccinarbete.
Statsministern Stefan Löfven klargjorde också att det kommer att vara gratis för alla att ta vaccinet.
- Ingen ska behöva avstå från tryggheten som ett vaccin ger, sa Löfven.